Gazete Vatan Logo

5 bin kişiye istihdam!

Koç Holding, 1.4 milyar lira kâr etti, 730 milyon dolar yatırım yapıp 5 bin kişiye istihdam sağladı

Koç Holding, 2010’un 9 aylık döneminde satış gelirlerini 38 milyar 475 milyon liraya çıkardı. Net kârı 1 milyar 425 milyon lira olan Koç, 730 milyon dolar yatırım yapıp 5 bin kişiye de istihdam sağladı. CEO Turgay Durak, “Küresel piyasalarda devam etmekte olan zorluklara rağmen Türkiye’de yaşanan güçlü büyüme ortamında başarılı sonuçlar almayı sürdürdük” dedi.

Koç Holding, bu yılın 9 aylık sonuçlarına göre, konsolide satış gelirlerini 38 milyar 475 milyon liraya, net kârını ise 1 milyar 425 milyon liraya çıkarttı. Koç Holding’den yapılan açıklamada, topluluğun toplam 730 milyon lira yatırım gerçekleştirip 5 bin ilave istihdam sağladığı bildirildi. Konuya ilişkin bir değerlendirmede bulunan Koç Holding CEO'su Turgay Durak, küresel piyasalarda devam etmekte olan zorluklara karşın, Türkiye’de yaşanan güçlü büyüme ortamında başarılı finansal ve operasyonel sonuçlar almayı sürdürdüklerini açıkladı.

Artan iç talebin de etkisiyle kapasite kullanım oranlarında önemli iyileşmeler gözlendiğini söyleyen Durak, 2010 yılının 9 aylık döneminde 730 milyon lira seviyesinde yatırım harcaması gerçekleştirdiklerini belirtti. Durak, konsolidasyona tabi olan Koç Topluluğu şirketlerinde istihdam edilen personel sayısının 2010 yılı Eylül ayında 73 bin 217 olarak gerçekleştiğini, yeni yatırımlar ve kapasite kullanımındaki artışlar sayesinde 2009 yılının aynı dönemine göre 5 bin kişilik istihdam artışı sağlandığını vurguladı.

5.3 milyar dolarlık ihracat

Sürdürülebilir rekabet gücü artışı için Ar-Ge yatırımlarına büyük önem verdiklerini vurgulayan Durak, 2009 yılı verilerine göre, Türkiye’de en fazla Ar-Ge harcaması yapan şirket olduklarını, Avrupa Komisyonu’nun geçen ay yayınladığı raporunda da dünyada en fazla Ar-Ge yatırımı yapan şirketler sıralamasında 505’inci sırada yer aldıklarını belirtti. Durak, krizin ülkemizdeki etkisinin giderek azalmasına, tüketici güveninde meydana gelen artışa, istihdam ve kapasite kullanım oranlarındaki iyileşmeye dikkati çekerken, Türkiye ekonomisine yönelik iyimserliğin sürdüğünü dile getirdi.

Durak, bunun sonucunda 2010 yılının ilk 9 ayında Koç Holding’in, konsolide satış gelirlerini yüzde 18 artışla 38 milyar 475 milyon liraya, faaliyet kârını yüzde 16 artışla 3 milyar 250 milyon liraya, ana ortaklık paylarına düşen net dönem kârını ise yüzde 26 artışla 1 milyar 425 milyon liraya yükseltmeyi başardığını bildirdi.

Turgay Durak, yurtdışı pazarlardaki daralma ve Türk Lirası’nın kuvvetli seyrine rağmen ihracat gelirlerindeki iyileşmenin sürdüğünü belirterek, Eylül sonu itibarıyla konsolide ihracat gelirlerinin yüzde 29 artışla 5.3 milyar dolar seviyesine ulaştığını kaydetti.

‘Öncelikli hedefimiz ülke için katma değer yaratmak’

TURGAY Durak, faaliyet gösterdikleri tüm iş kollarında ülke için katma değer yaratmanın öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Faaliyet gösterdikleri tüm ana iş kollarında uygulanan stratejiler sayesinde elde edilen başarılı performansı memnuniyetle karşıladıklarını belirten Turgay Durak, şu değerlendirmeyi yaptı: "Tüpraş, güçlü altyapısının getirdiği operasyonel esnekliğin yanı sıra kuvvetli finansal yapısını kullanarak küresel emsallerine göre daha iyi performans göstermeye devam etmiştir. Yapı Kredi Bankası, yılın ilk 9 ayında Türkiye’nin en büyük dördüncü özel bankası olarak güçlü konumunu korurken, yenilikçi ürün ve uygulamalar, artan ticari verimlilik ve sistemlerdeki iyileştirmeler sayesinde önemli pazar payı kazanımları elde etmiş ve sektörün üzerinde büyüme kaydetmiştir. Dayanıklı tüketimde ülkemizin lider şirketi olan Arçelik, yurtdışında pazar payını yükseltmeyi sürdürmüş; Ar-Ge odaklı çalışmaları sayesinde geliştirdiği yenilikçi ürünlerle birçok ilki gerçekleştirmeye devam etmiştir. Otomotivde Ford Otosan yeni yatırım kararları almış, Tofaş başarılı Ar-Ge çalışmalarını sürdürmüş, her iki şirketimiz de üretim ve kapasite kullanımlarını artırmaya devam etmişlerdir. Böylece Koç Topluluğu ülkemiz otomotiv üretim ve ihracatının yüzde 50’sini gerçekleştirmiştir."

BİM’in mağaza sayısı 2.890’a ulaştı

BİM 2010 yılının üçüncü çeyreğinde satışlarını 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 23 artırarak 1.72 milyar TL satış geliri elde etti. BİM’in net kârı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15.1’lik artışla 64.1 milyon TL olarak gerçekleşti. BİM’in geçen yılın sonunda 2.628 olan Türkiye’deki mevcut mağaza sayısı 2.890’a çıktı. 2010’un ilk 9 ayında 262 yeni mağaza açıldı. BİM, Fas’taki mağaza sayısını ise 42’ye çıkardı. BİM İcra Kurulu Üyesi ve CFO’su Haluk Dortluoğlu, “2010 Üçüncü çeyrek sonuçlarımız BİM’in güçlü bir şekilde büyümeyi sürdürdüğünü gösteriyor. Geçen döneme göre satış gelirlerimizi yüzde 23 oranında artırdık.

Yüksek kaliteli ürünleri en uygun fiyatlarla sunarak tüketicilere ve Türkiye’ye hizmet etmeye devam ediyoruz” açıklaması yaptı.

TEB’in 9 aylık kârı yüzde 75.2 yükseldi

Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) üçüncü çeyrekte konsolide olmayan net kârı yüzde 75.2 artışla 82.6 milyon lira oldu. Bankanın KAP’a gönderdiği solo bilançosuna göre, 9 aylık net kârı ise yüzde 5.1 azalarak 177.4 milyon liraya geriledi.

Faaliyet raporunda yer alan TEB Genel Müdürü Varol Civil’in açıklamalarına göre, bankanın toplam aktifleri yüzde 11.4’lük artışla 16.8 milyar TL’ye ulaştı.

TEB ile birleşme çalışmaları devam eden Fortis Bank Türkiye’nin konsolide net kârı ise 2010’un 9 aylık döneminde 48.9 milyon lira olarak gerçekleşti. Fortis Bank Türkiye’den yapılan yazılı açıklamaya göre, bankanın bu dönemdeki toplam gelirleri 614.8 milyon lira sermaye yeterlilik oranı ise yüzde 16.66 oldu.

Cari açık korkusu hortladı, 2011’de sıkıntı büyüyebilir

Tırmanışını sürdüren cari açık geçmiş yıllarda olduğu gibi yeniden tedirginlik yaratmaya başladı. Eylül ayında cari işlemler dengesi piyasa beklentisinden oldukça üzerinde 4.1 milyar dolar açık verdi. Tahminler cari işlemler açığının 3.6 milyar dolar olacağı yönündeydi. Böylece Ağustos’ta 34.1 milyar dolar olan 12 aylık cari işlemler açığı Eylül’de 37.1 milyar dolara yükseldi. Eylül ayında net hata ve noksanda 912 milyon dolarlık çıkış olmasına karşın, finans hesaplarında yaklaşık 5 milyar dolarlık giriş yaşandı. Finans hesapları içinde doğrudan yatırım sermaye girişi aylık bazda 236 milyon ile Mart 2006 sonrası en düşük seviyede gerçekleşti. Eylül’de toplam sıcak para girişi 1.6 milyar dolar ile Ocak ayından bu yana en düşük seviyede gerçekleşti ancak 12 aylık para girişi Ağustos’taki 32.6 milyar dolardan 34.1 milyar dolara yükseldi. Rakamların ardından piyasaların yılsonu cari açık beklentisi 40 milyar doları aştı. Hükümetin öngörülerini de aşarak bu yıl 40 milyar doları aşması beklenen cari açıkta finansman kalitesinin bozulduğunu belirten ekonomistler, 2011 yılında da bu konuda sıkıntı olabileceği görüşünde.

Bazı ekonomistlere göre, doğrudan yabancı yatırımlarda azalmanın devam etmesi halinde dış finansman kalitesi bozulan ve 2011’de daha da artması beklenen cari açığın finansman zorlaşabilir. Orta Vadeli Program’a göre bu yıl cari açığın 39.3 milyar dolar, 2011’de 42.2 milyar dolar ve 2012’de de 45.1 milyar dolar olması öngörülüyor.

Moody’s: Cari açık Türkiye için çözülmesi gereken bir sorun

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye analisti Sarah Carlson, Türkiye’de hükümetin seçim sürecini harcamalarda belirgin artış olmadan geçirmesinin kredi notu açısından olumlu olacağını söyledi. Carlson, seçim dönemlerinin ülke ayrımı yapılmaksızın belirsizlikleri de beraberinde getirdiğini ifade ederek Türkiye’nin olası bir kredi notu değişikliğinin zamanlamasına ve büyüklüğüne ilişkin yorum yapmadı. “Ülkelerin kredi notlarında iki basamak artışlar çok ender görülür” diyen Carlson, “Cari açık ülke büyüdüğü sürece Türkiye için çözülmesi gereken bir mesele olacak” yorumunu yaptı. Türkiye’nin döviz rezervlerinin de yükseltilmesinin bir gereklilik olduğuna da dikkat çeken Carlson, Merkez Bankası’nın kısa süre önce döviz alım ihalelerinde gerçekleştirdiği değişikliklere ilişkin bir soruyu ise söyle yanıtladı: “Merkez Bankası’nın döviz alım ihaleleri, döviz rezervinde belirgin artışa neden olursa kredi notu açısından olumlu olur.”

Haberin Devamı