Gazete Vatan Logo

5 bin dönüşüme açılacak

TOKİ, 2017’de 25 bin konutu kentsel dönüşümle inşa edecek. 54 ilde dönüşüm yapan TOKİ, İstanbul’da 13 ilçede sahaya indi. İstanbul’daki 5 bin konutunu dönüşüm için ayırdı. Kaçak yapılar şehirden kaldırılacak, bu alanlarda yaşayanlara indirimle ev verilecek.

5 bin dönüşüme açılacak

Dar gelirli vatandaşlar için 81 ilde konut üreten TOKİ, artık kentsel dönüşümde de söz sahibi olacak. “Bir taraftan konut yaparken, diğer taraftan yenilememiz lazım” diyen TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, önümüzdeki yıl için hedefledikleri 65 bin konutun yüzde 40’ını yani yaklaşık 25 bin konutu kentsel dönüşüm kapsamında yapacaklarını söyledi. TOKİ, şu anda 54 ilde kentsel dönüşüm yapıyor, İstanbul’da da 13 ilçede dönüşüm için sahaya iniyor.

TOKİ’nin yeni hedeflerinden biri de imar planında konut alanı olmayan ancak yapılaşmanın bulunduğu alanları şehre kazandırmak. Bunun için İstanbul’da satışa açılmayan ve çoğu Kayabaşı’nda olan 5 bin konut kullanılacak. Bu alanlarda oturanlara indirimli konut verilecek, boşalan alan halkın kullanımına açılacak. Küçükçekmece, Fatih, Güngören ve Gaziosmanpaşa’da bu şekilde kentsel dönüşüme başlanacak.

Başkan Turan, yeni dönüşüm sistemini şöyle anlattı: “Örneğin planda okul alanı ya da yeşil alan gözüken yerlerde gecekondulaşma olmuş. Vatandaş 20 yıldır yaşıyor yıkamıyorsun, ev de yapamıyor, kronik bir hadise var. Burada oturanlara gerçek değerinden indirimle daire vereceğiz. Yıkılan alanları da yeniden yapılaşmaya açmadan halka kazandırmak istiyoruz. Yerine okulsa okul, yeşil alansa yeşil alan yapalım. Şehir içinde yeni yaşam alanları açmıyoruz. Niyetimiz şehir içindeki kötü stokları kaldırmak.”

Haberin Devamı

13 ilçede sahada

TOKİ, İstanbul’da Avcılar, Beyoğlu, Üsküdar, Gaziosmanpaşa, Maltepe, Esenler, Güngören, Küçükçekmece, Başakşehir, Ataşehir, Bağcılar, Kağıthane ve Zeytinburnu olmak üzere 13 ilçede dönüşüm için sahaya indi. İstanbul’da yaklaşık 15 bin konut TOKİ eliyle dönüşecek.

Başkan Turan, İstanbul’daki dönüşüm çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Beyoğlu Sütlüce için ihale tarihini belirledik, 12 Ocak’ta ihalesini yapıyoruz.

25-30 dönümlük bir alanda Sütlüce’deki silüete çok uygun bir dönüşüm olacak. Güngören Tozkoporan’da 5 bin 500 birimin olduğu bir alanda dönüşüm yapacağız. Vatandaşla görüşmelere başladık. 6 bin 500-7 bin konut yapacağız. Herkese hem yerinde hem de kendi evi kadar yer vereceğiz. Örneğin 38 metrekare evler var, yerine 45 metrekare alacak. Yalnızca aradaki 7 metrekarenin farkını verecek. İstanbul’daki en büyük dönüşüm projelerinden biri olacak.”

Haberin Devamı

Ayder’e apartman yapacak değiliz

TOKİ’nin Ayder Yaylası’nda kentsel dönüşüme başlayacak olması eleştirilmişti. TOKİ Başkanı Ergün Turan, Ayder projesiyle ilgili, “Ayder’de bozulmuş bir yapı var zaten. Ayder’e girip apartman yapacak halimiz yok. Onlarca arama toplantısı yapacağız” dedi.

İmar artışıyla şehirler kaybeder

“Kentsel dönüşüm imar artışıyla sübvanse edilirse şehirler kaybeder” diyen Ergün Turan, şöyle konuştu: “Mal sahibi kentsel dönüşümü fırsat olarak görüyor. Müteahhit kâr ediyor, kamu da vergi alıyor. Burada herkes kazanıyorsa, biri de kaybediyor demektir. Bu da kent, şehir. Bir felaket geliyor. Eğer bir felaket gelecekse bunun için kâr değil fedakarlık konuşmak gerekir. Nasıl para kazanırım diye bakılırsa bu işin doğasına uymaz.”