Gazete Vatan Logo

4x4 Ford Kuga ismiyle 2008’de satışta

Türk tasarımcının çizgilerini taşıyan Ford’un yeni SUV modeli ortaya çıktı.

Türk tasarımcı Murat Güler’in Ford için tasarladığı SUV modelinin sır perdesi kalktı. Güler’in çizgilerini taşıyan 4x4 aracın fotoğrafları ortaya çıktı. Geçen yıl Paris Otomobil Fuarı’nda Iosis X adıyla konsept olarak sergilenen orta boy SUV’nin adı ise Kuga seçildi. Ford’un ilk Avrupalı 4x4’ü unvanını alacak araç ilk kez 13 Eylül’de başlayacak Frankfurt Otomobil Fuarı’nda sergilenecek. Murat Güler, 4x4 araçta yeni Mondeo’daki kinetik tasarımı aynen Kuga’da da uyguladı. “Yılın otomobili” seçilen S-MAX’ın çizgilerini andıran araç, sportif görüntüsüyle dikkat çekiyor.

Focus’la aynı platform
Kuga, Ford Focus platformunda üretilecek. Otomobil benzinli ve dizel motorlara sahip olacak. Ayrıca Focus ST’deki 5 silindirli turbo motor da Kuga’da yer alacak seçenenekler arasında.

4x4 aracın rakipleri ise 1990’dan bu yana segmentinin lideri olan Toyota RAV4, yeni Opel Antara, önümüzdeki günlerde pazara sunulacak Renault Koleos, Honda CR-V olacak. Kuga’dan yılda 60 bin adet üretilecek. 2008 yılının ilkbahar aylarında yollara çıkacak aracın Avrupa fiyatının yaklaşık 27 bin euro olması bekleniyor.

Uzun yıllardır Avrupa pazarında 4x4 araç eksikliğini hisseden Ford, Kuga ile oldukça iddialı. Ford Avrupa Başkanı John Flemming, Kuga’nın Avrupa’daki satışlarına önemli katkısı olacağı için heyecanlı olduğunu belirterek, “Kuga, otomobillerimize duygu ve çekicilik kazandırmak üzere başlattığımız tasarıma dayalı çabalarımızın devamını simgeliyor. Mavi oval markasına daha birçok yeni müşteri getirmesini bekliyoruz“ diye konuştu.

Babası Ford’da marangozdu
35 yaşındaki Murat Güler’in profesyonel olarak oto tasarımıyla tanışması 1996’da o dönem ünlü tasarımcı Murat Günak’ın da çalıştığı Volkswagen’de başlıyor. Daha sonra kader onu Ford Motor Avrupa’ya götürüyor. Tesadüftür, doğma büyüme Almanyalı olan Güler’in babası fabrikada marangozluk yapıyormuş. Ford’da çalışmaya başlayan Murat Güler’in ilk büyük projesi yeni Ford Focus oldu. 2001’de açılan yarışma için ilk etapta 8 proje seçilir. Daha sonra bu rakam 3’e indirilir. Ve finalde de Güler’in Focus tasarımı Ford tarafından kabul görür. Tabii bugüne kadar gelinirken, şefi Martin Smith Güler’e büyük katkı yaptı.

Haberin Devamı