Gazete Vatan Logo

4B BAĞKUR ne zaman emekli olurum nereden öğrenilir?

4B BAĞKUR kullanıcılarının ya da sigortalı olan diğer bireylerin çalıştığı dönem boyunca aklında tek bir soru vardır: Ne zaman emekli olurum? Bu sorunun cevabını nereden öğrenecekleri haberimizde.

4B BAĞKUR ne zaman emekli olurum nereden öğrenilir?

Hayatımız boyunca eğitim öğretim gördüğümüzü söyleyebiliriz. Küçük yaşlarda başladığımız eğitim öğretim hayatımız; yetişkin olup bir iş sahibi olana kadar devam etmektedir. Çalışma hayatına başladığımızda da bir şeyler öğrenip, bulunduğumuz mevkiden daha üst mevkilere de gelebiliriz tabi ki. Çalışma hayatımız boyunca hep çalışma hayatımızın bittiği günü düşünürüz. Emekli olmak her çalışan insanın hayalidir. Çalışma hayatımızda yaşadığımız stres ve yoğunluk nedeni ile erken emekli olmayı da hedefleriz. Bunun için prim ödememiz gerekmektedir. Yani aylara ve yıllara bölünmüş prim ödemelerinizi kapattığınız zaman; erken emekli olabilirsiniz.

Erken emeklilik şartlarını açıkladığımıza göre normal emeklilik şartları ile yazımıza devam edebiliriz. Erken emeklilikte ödediğimiz bu toplam primleri aylar ve yıllara bölerek ödeme yapıp, çalışmanız gereken belirli süreyi çalıştığınızda emekli olabilirsiniz.

NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM İÇİN TIKLAYINIZ!

EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Haberin Devamı

Normal emeklilik şartları bu şekilde olup, kadın ve erkekler için değişiklik göstermektedir. Ancak temel iki şartı bu şekildedir.

Ne zaman emekli olacağınızı öğrenebilmeniz için günümüzün teknolojisi bizlere yardım etmektedir. Teknolojinin oldukça gelişmiş olduğu günümüzde artık internet uygulamaları sayesinde birçok işimizi internet üzerinden yapabilmemiz mümkündür. İnternet uygulamalarını her alanda kullanabiliyoruz. Mesela internet üzerinden alışveriş yapabiliyoruz, eşyalarımızı satabiliyoruz, evimizi, arabamızı... Ev alıp, araba alabiliyoruz. Neden devlet dairesi işlemlerimizi de yapamayalım? Yapabiliyoruz elbette. SGK’nın oluşturmuş olduğu internet uygulamaları sayesinde devlete dair birçok işlemimizi internet üzerinden yapabiliyoruz.

SGK’nın oluşturmuş olduğu en önemli işlem sayfası E-Devlet sistemidir. E-Devlet sisteminden önce iki resmi uygulama sayfası bulunmaktaydı. Ancak bunlardan şifresiz işlem gerçekleştirebildiğimiz E-SGM resmi sitesinin kapatılması nedeni ile artık o site üzerinden işlem yapabilmemiz mümkün değildir. Onun yerine bahsetmiş olduğumuz E-Devlet sistemini kullanmaktayız. E-Devlet sistemi şifreli bir sistemdir ve oldukça güvenlidir. E-Devlet sistemi üzerinden ne zaman emekli olacağınızı öğrenmek veya herhangi bir sorgulama işlemi yapabilmek için bir şifrenizin olması gerekmektedir. Eğer bir şifreniz yoksa E-Devlet sistemi üzerinden herhangi bir işlem gerçekleştirebilmeniz mümkün olmayacaktır.

Haberin Devamı

Şifrenizi postanelerden yani PTT şubelerinden, nüfus cüzdanınız ile şubeye giderek yapacağınız şifre alma başvurusu sonucunda alabilirsiniz. Şifre alma işlemi ücretlidir. Bu işlem için ödeyeceğiniz işlem ücreti 2 TL’dir. İşlem ücretini ödediğinizde kimlik bilgileriniz ile alacağınız E-Devlet şifrenizi size özel kapalı bir zarf içerisinde teslim alabilirsiniz. Şifreniz bahsetmiş olduğumuz gibi size ait kimlik bilgileri ile alınmıştır. Bu nedenle aldığınız şifre ile başka birinin adına işlem yapabilmeniz olası bir seçenek değildir. Bu yüzden şifrenizi kimseyle paylaşmamanızı öneririz.

Haberin Devamı

Ne zaman emekli olacağınızı hesaplamak sizin için oldukça yararlı olacaktır. Emekli olacağınız tarihi bilmeniz sizlere maaşınızı hesaplamak ve emekli olduğunuz zaman ne kadar emekli maaşı alacağınızı öğrenmek için büyük kolaylık sağlayacaktır. Oluşturulmuş olan internet uygulamaları sayesinde bütün sigortalı çalışanlar ne zaman emekli olacaklarını ve emekli olduklarında alacakları maaşı hesaplayabilmektedirler.

Ne Zaman Emekli Olacağınızı Nasıl Öğrenebilirsiniz?

Şimdi gelelim ne zaman emekli olurum işleminin nasıl yapıldığına... İşlemi yapabilmek için öncelikle hangi kuruma kayıtlı olduğunuzu bilmeniz gerekmektedir. SGK önceki yıllarda insanların maaşlarına ve çalıştıkları işlere uygun olarak üç bölüme ayrıldı. SSK, Bağ Kur ve Emekli Sandığı kurumlarından kayıtlı olduğunuz kurumun ilgili uygulama sekmesini açmanız gerekmektedir.

SSK kurumuna kayıtlı olan vatandaşlarımız için emeklilik sorgulama işlemi şu şekilde yapılmaktadır; ilk olarak SSK kurumu ile ilgili E-Devlet sistem sekmesini açınız. SSK kurumu 4A olarak da bilinmektedir. Daha sonra açılacak olan ilk sayfada karşınıza çıkacak olan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” seçeneğine tıklamanız gerekecektir. Bu seçeneğe tıkladığınızda açılacak olan sayfada kimlil doğrulaması yapmanız gerekmektedir. Kimlik doğrulama işlemini açılacak olan sayfa üzerindeki ilgili boşluklara sırası ile T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi yazarak yapınız. Bilgilerinizi yazıp, doğru ve eksiksiz yazdığınızdan emin olduktan sonra aynı sayfa üzerinde bulunan “Sisteme Giriş Yap” seçeneğine sayfa üzerinde tıklayarak işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Bağ Kur ve Emekli Sandığına kayıtlı olan vatandaşlarımız için emeklilik sorgulama işlemi şu şekilde yapılmaktadır; ilk olarak ilgili E-Devlet sekmesini açınız. Açılacak olan yeni ekranda bulunan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” seçeneğine tıklayınız. Daha sonra açılacak olan kimlik doğrulama platformunda sizden T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi yazmanız istenecektir. T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi ilgili alanlara doğru ve eksiksiz bir şekilde yazdığınızdan emin olduktan sonra sayfa üzerinde bulunan “Sisteme Giriş Yap” seçeneğine tıklayınız. Böylelikle Bağ Kur ve Emekli Sandığı kurumundan ne zaman emekli olacağınızı öğrenmiş olacaksınız.

#kontrolok