Gazete Vatan Logo

4A ne zaman emekli olabilirim uygulamasına nereden erişeceksiniz?

SSK yani 4A Sosyal Güvenlik Kurumu ne zaman emekli olabilirim uygulamasına online olarak internet üzerinden erişebilirsiniz. Detayları haberimizde.

4A ne zaman emekli olabilirim uygulamasına nereden erişeceksiniz?

Emeklilik çalışan her vatandaş için oldukça önemlidir. Çalışma hayatları bittikten sonra rahat bir yaşlılık dönemi geçirmek isteyen her vatandaş emekli olmak ister. Emekli olabilmek için ise çalışırken yerine getirmeniz gereken bazı şartlar vardır. Emeklilik ile ilgili tüm işlemler Sosyal Güvenlik Kurumundan gerçekleştirilir. Sosyal Güvenlik Kurumu vatandaşların emekliliğini sağlarken bir yandan da vatandaşların sosyal güvencelerini sağlamaktadır.

NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM İÇİN TIKLAYINIZ!

EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Sosyal güvencelerini sağlamak isteyen vatandaşlar çalıştıkları işe bağlı olarak her ay prim ve sigorta yatırmaları gereklidir. Bu yatırılan prim ve sigortalar sayesinde vatandaşların sosyal güvenceleri sağlanırken ayrıca emeklilik için gerekli olan primler ve sigortalar da tamamlanmış olur. Sosyal Güvenlik Kurumunun emeklilik için belirlemiş olduğu iki önemli şart vardır. Bu şartlardan bir tanesi biraz önce bahsettiğimiz prim ve sigorta miktarlarının tamamlanmasıdır. Sosyal Güvenlik Kurumunun emeklilik için belirlemiş olduğu diğer şart ise emeklilik yaşıdır. Emekli olabilmek için emeklilik yaşınızı doldurmanız gereklidir. Emeklilik için doldurmanız gereken yaş sınırı vardır. Emeklilik yaşı kadınlarda 55 iken erkekler de 60 olarak belirlenmiştir. Emeklilik yaşını dolduranlar ve emeklilik için gerekli olan prim ve sigortaları tamamlayanlar bağlı olduğu kurumdan emekli olabilir. Emekli olan vatandaşlarda emekli maaşı alarak rahat bir yaşlılık dönemi geçirebilir.

Haberin Devamı

Tam olarak ne zaman emekli olabileceğinizi bilmiyor iseniz bunu internet üzerinden öğrenebilirsiniz. İnternetin ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte internet üzerinden bir çok işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Ülkemizde bulunan çoğu kurum, kuruluş ve müdürlük internet uygulamalarını geliştirmiştir. Bu internet uygulamaları sayesinde vatandaşlar çoğu işlemini internet üzerinden gerçekleştirebilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu da interneti çok iyi kullanan kurumlardan bir tanesidir. İnternet üzerinden bir çok internet uygulaması olan Sosyal Güvenlik Kurumunun bazı internet uygulamaları E-Devlet sistemi altında yer almaktadır. Emekli maaşı sorgulama, SGK hizmet dökümü işlemlerini E-Devlet sisteminden gerçekleştirebilirsiniz. Emekli maaşı hesaplama ve ne zaman emekli olurum uygulamaları her kurum için farklı şekillerde tasarlandığı için ayrı internet uygulamaları vardır. İnternet üzerinden kendi kurumlarının hesaplama programına giriş yaparak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ne zaman emekli olacağınızı bilmiyor iseniz eğer ne zaman emekli olurum hesaplama programı sayesinde emekli olacağınız yaşı öğrenebilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumunun bir hizmeti olan ne zaman emekli olurum uygulaması sayesinde vatandaşlar emekli olabilecekleri yılı ve yaşı hesaplayabilir. Her kurum için farklı şekillerde tasarlandığı için vatandaşlar bağlı oldukları kurumun hesaplama programına giriş yaparak hesaplama işlemini gerçekleştirebilir.

Haberin Devamı

SSK ya bağlı olan vatandaşlar hesaplama işlemini yapabilmek için SSK prim ödenen gün sayısı ve hizmete başlama tarihini bilmeleri gereklidir. Eğer bilmiyorsanız SGK hizmet dökümü belgesi ile birlikte öğrenebilirsiniz. Hesaplama programına giriş yaptıktan sonra cinsiyetinizi, doğum tarihinizi ve hizmete başlama tarihinizi sisteme girmelisiniz. Maluliyet ve erken yaşlanma durumunuzu da girdikten sonra mevcut bilgiler bölümüne geçmelisiniz. Mevcut bilgiler bölümüne SSK prim ödenen gün sayısı, diğer sandıklara ait gün sayısı, askerlik olarak geçirdiğiniz gün sayısı, fiili gün sayınız, yurt dışı gün sayınız ve 3600 günün doldurulduğu tarihi gün, ay ve yıl olarak sisteme girmelisiniz. Bağ-Kura bağlı olan vatandaşlardan internet üzerinden kendi kurumları için tasarlanmış olan internet uygulamasına giriş yaptıktan sonra emeklilik bilgilerini sisteme girmelidir.

Haberin Devamı

Emeklilik türü, cinsiyet ve doğum tarihi bilgileri girildikten sonra özel durum bilgileri varsa girilmelidir. Maluliyet var ise derecesi ile birlikte girilmelidir. Erken yaşlanma durumunuz var ise bunu da seçeneklerde belirttikten sonra bakıma muhtaç mahlul çocuğunuz var ise bunu da seçeneklerde belirtmelisiniz. Emekli sandığı kurumuna bağlı olan vatandaşlarda ne zaman emekli olacaklarını bilmiyorlarsa eğer Sosyal Güvenlik Kurumunun ne zaman emekli olurum uygulamasına giriş yapmalıdır. Giriş yaptıktan sonra doğum tarihi ve cinsiyet bilgileri sisteme girilmelidir. Hizmete başlangıç ve bitiş tarihini gün, ay ve yıl olarak sisteme girdikten sonra son olarak hizmet türü bilgisi de girilmelidir. Ekle seçeneğini seçtikten sonra eğer varsa başka bir hizmet türünüz tekrar aynı şekilde bu bilgiler girilerek ve hizmet türü girilerek ekleme işlemi gerçekleştirilir. Tüm hizmetler eklendikten sonra en alt bölümde yer alan hesapla seçeneğini seçerek ne zaman emekli olabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı