Gazete Vatan Logo

475 sanayi tesisinin 445’i 'risk' altında

Falck şirketinin hazırladığı Türkiye Endüstriyel Risk Haritası'na göre Türkiye’de nüfus yoğunluğu yüksek yerleşim bölgelerine yakın 475 büyük çaplı yüksek riskli sanayi tesisi bulunuyor.

475 sanayi tesisinin 445’i 'risk' altında

Havaalanları, petrokimya, nükleer santral, çelik ve otomotiv gibi yüksek riskli sanayilere uluslararası düzeyde endüstriyel itfaiye ve kurtarma hizmetleri veren Danimarka merkezli Falck, Türkiye Endüstriyel Risk Haritası hazırladı. Güncel Google haritaları üzerinden özel bir yazılımla derlenen Türkiye Endüstriyel Risk Haritası raporuna göre, Türkiye’de nüfus yoğunluğu yüksek yerleşim bölgelerine yakın 475 büyük çaplı yüksek riskli sanayi tesisi bulunuyor. Bunların 290 tanesinde bu tür kazalarla mücadele edecek uzman ekip yok, 155’indeki ekipler mevzuata uygun ekipman yönüyle yetersiz. Sadece 30 firmanın çok azı uluslararası gereklilikleri de karşılayacak seviyede ekip ve ekipmana sahip durumda.

Riskli 6 ilde 205 kaza yaşanmış

Rapora göre riskli tesislerin yoğun olarak yer aldığı 6 ildeki 261 tesiste bugüne kadar 205 kaza yaşanmış. Türkiye’de birçok istatistikte ön planda olan İstanbul’da 61 tesiste 91 kaza yaşanırken, Kocaeli’nde 69 tesiste 58 kaza yaşanmış. İzmir’de 54 tesiste 20, Ankara’da 31 tesiste 17, Tekirdağ’da 26 tesiste 10 ve Kırıkkale’de 20 tesiste 9 kaza yaşandı.

Haberin Devamı

Mevcut istatistikler ışığında Türkiye’de bu tarz tesislerde uzman acil durum müdahale ekiplerinin bulunması gerektiğini belirten Falck Türkiye Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Anıl Yamaner, bunun olası bir kazada yakın çevredeki başta konutlar olmak üzere taşınmazların göreceği zararı azaltacağını söyledi. Aynı şekilde tesis için hasar ve tehlikeli maddelerin, hava, toprak ve suya karışma oranının da azalacağına vurgu yapan Yamaner, toplum sağlığının da daha az zarar göreceğini anlattı. Falck’ın faaliyetleri hakkında da bilgi veren Yamaner, 1906'da kurulan şirketin, 110 yıldır, kaza, hastalık ve acil durumları önleme gibi faaliyetleri yürüttüğünü, aynı zamanda dünyanın en büyük uluslararası ambülans ve en büyük özel itfaiye şirketi olduğunu kaydetti.

Şirketin 6 kıtada faaliyet gösterdiğini ve 2010 yılından itibaren de Türkiye’de çalışma yaptığını ifade eden Yamaner, “2006 yılından bu yana yüksek riskli sektörlere ve havaalanlarına endüstriyel itfaiye ve kurtarma hizmetleri sunan Falck, havaalanlarının yanı sıra petro kimya tesisleri, nükleer enerji santralleri, çelik tesisleri, otomobil üreticileri de dahil olmak üzere, yüksek riskli sanayilere uluslararası düzeyde endüstriyel yangın ve kurtarma hizmetleri sağlayan lider bir markadır” diye konuştu. Falck’a özel hazırlanan Türkiye Risk Haritası’nda Google Maps’ın güncel verilerinin kullanıldığını belirten Yamaner, dünya üzerindeki tüm tesislerde risk analizi ve olay komuta değerlendirmesi yapılabildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Görüntülenen bir LPG tankında herhangi bir yakıt sızıntısında, muhtemel yakıt dağılım ve patlama noktalarının saptanabildiğini vurgulayan Yamaner, “Yanma veya patlama anında bunun etrafındaki ısı ve radyasyon bölgelerini hesaplıyor ve itfaiyecilerin söndürme için tanka ne kadar yaklaşıp, nereden saldırabileceklerini, itfaiye aracını nereye park edeceklerini planlayabiliyor” dedi. Raporun endüstriyel şirketlerle paylaşıldığını anlatan Yamaner, şirket ziyaretlerinde riskler hakkında bilgi ve eğitim verildiğini söyledi.

Haberin Devamı