Gazete Vatan Logo

434 albayın görev süresi uzatıldı

YAŞ kararlarına göre, 434 albayın hizmet süresi 30 Ağustos tarihinden geçerli olmak üzere 2 yıl uzatılırken, 586 albay emekliye sevk edildi. Subaylar için öngörülen toplam hizmet süresi 28 yıla indirildi

434 albayın görev süresi uzatıldı

15 Temmuz darbe girişimi sonrası yapısı değiştirilen Yüksek Askeri Şura ikinci kez toplanarak kritik kararlara imza attı. YAŞ toplantısı yine karargahta değil, Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirildi. Bu kapsamda Başbakan Yıldırım başkanlığındaki toplantıya, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli, Numan Kurtulmuş, Mehmet Şimşek, Tuğrul Türkeş, Veysi Kaynak, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal katıldı.

MSB açıkladı

Darbe girişiminden önce Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’ndaki “Çakmak Salonu”nda yapılan “çok gizli” nitelikli toplantı, darbe girişiminin ardından ikinci kez karargah dışına taşınmış oldu. Toplantı 1 saat 20 dakika sürdü. Kararları Milli Savunma Bakanlığı açıkladı.

YAŞ kararlarına göre, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 470, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 71 ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 45 olmak üzere toplam 586 albay emekliye sevk edildi.

Haberin Devamı

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 372, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 27 ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 35 olmak üzere toplam 434 albayın hizmet süresi 30 Ağustos 2016 tarihinden geçerli olmak üzere iki yıl uzatıldı.

Üst rütbede subay birikiminin kademeli olarak azaltılması maksadıyla 30 Ağustos 2016 tarihinden geçerli olarak subaylar için öngörülen toplam hizmet süresi 28 yıla indirildi.

Sivil YAŞ

YAŞ üyelerinin Anıtkabir merdivenlerinde verdikleri geleneksel poz ilklerin ‘karesi’ olarak tarihe geçti. 26 gün sonra gerçekleşen ikinci toplantıda sivil üyeler ağırlıkta yer aldı ve 14 üyeden oluşan şuranın sadece 4 üyesi asker oldu. Oysa 28 Temmuz’daki şuranın 13 üyesinden sadece ikisi sivil, 11’i ünfiformalıydı. Dün yapılan şuranın askeri kanadını Genelkurmay bbaşkanı ve kuvvet komutanları oluşturdu. Oysa bundan önce şuralara Jandarma Genel Komutanı, Ege, birinci, ikinci, üçüncü ordu, donanma komutanı ile Genelkurmay ikinci başkanı da katılıyordu. Toplantının sivil üyeleri ise Başbakan, 5 Başbakan Yardımcısı, Milli Savunma, Adalet, İçişleri ve Dışişleri Bakanları tarafından oluşturuldu.

Haberin Devamı

Diziliş protokolü

Geleneksel Anıtkabir fotoğrafında ‘diziliş’ açısından da farklar dikkat çekti. Bundan önceki fotoğraflarda ilk basamakta Başbakan, Milli Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanları birlikte yer alırdı. Ordu komutanları ise ikinci ve üçüncü basamakta objektiflere poz verirdi. Dün çekilen fotoğraf karesi de 3 basamaktan oluştu. Birinci basamakta tek başına Başbakan yer aldı. İkinci basamakta Başbakan Yardımcıları, Milli Savunma Bakanı yer aldı. Bu sırada yer alan tek asker ise Genelkurmay Başkanı oldu. Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları ise Dış, İç ve Adalet Bakanları ile aynı basamağı paylaştı.

Anıtkabir’de darbe mesajı

Başbakan Yıldırım, Antıkabir ziyaretinde özel deftere şunları yazdı: “’Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir’ ilkesini eksiksiz olarak hayata geçirmek, demokrasimizi en ileri düzeye ulaştırmak ve milli iradeyi tehdit eden bütün unsurları bertaraf etmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Biliyoruz ki ülkemiz demokrasi, hukuk ve adalet temelinde güçlendikçe, siyasi, askeri, ekonomik ilerlemesini sürdürecek, bölgemizde barış ve huzur için ümit kaynağı olacaktır. Dünyanın güçlü devletleri arasında bulunan Türkiye Cumhuriyeti, masum çocukların bile hedef alındığı haince terör faaliyetlerini, darbe teşebbüslerini ve vatandaşlarına yönelecek her türlü tehdidi bertaraf edecek kudrettedir.”

Haberin Devamı