Gazete Vatan Logo

400 uyuşturucu bağımlısı hastaneden kaçtı

Vietnam’da 400’den fazla uyuşturucu bağımlısı, hükümet emriyle zorunlu olarak kapalı tutuldukları rehabilitasyon merkezinden kaçtı.

Rehabilitasyon merkezinde tutuklu bulunanların bir çoğunun baston ya da değnek kullandığı ve ülkenin kuzeydoğusundaki Haiphong şehrinin limanına doğru kaçtıkları tahmin ediliyor.

Vietnam polisinin hızlı çalışmalarıyla bazı bağımlılar evlerinde bulundu ve rehabilitasyon merkezine geri götürüldüler. Yaklaşık 30 tanesi de gönüllü olarak tedavi olmak için geri döndü.

Komünist hükümet ülkedeki yaklaşık 140 bin uyuşturucu bağımlısına tedavi programına katılmayı zorunlu tutuyor.

Özellikle gençlere yönelik olan bu program yaklaşık 2 yıl sürüyor ve bu rehabilitasyon ile ülkedeki uyuşturucu kullanım oranının düşürülmesi hedefleniyor.

Olayın yaşandığı Gia Minh rehabilitasyon merkezinde 2 yıllık süreç 3 yıla çıkartılmıştı. Ayrıca yiyecekler için ayrılan bütçede de kısıtlamaya gidilmişti.

ABD menşeli İnsan Hakları Gözlem Ekibi bu yıl Vietnam’daki rehabilitasyon merkezlerindeki şartları inceledi ve bir BM uzmanı da çoğu rehabilitasyon merkezinin kapatılmasını önerdi.

İnsan Hakları Gözlem raporunda tedavi yapılması gereken merkezlerin zorunlu işçi kamplarına dönüştürüldüğünü ve bağımlı tutukluların sağlıklarının iyi olmadığını, çoğu zamanda fiziksel şiddete maruz kaldıklarını belirtti.

Tutukluların çoğunluğu merkezlere aileleri ya da yerel yetkililer tarafından rapor ediliyor ancak işledikleri herhangi bir suçları yok. Sadece uyuşturucu kullandıkları ve bağımlı oldukları için suçsuz tutuklular olarak rehabilitasyon merkezlerinde zorunlu olarak kalıyorlar.

Haberin Devamı