Gazete Vatan Logo

400 bin tur rekoru

Darbe girişimi sonrasında yurt dışı tatillerini iptal edenler iç turizme yöneldi. Ağustos ayı için 400 bin tur kaydı yapılırken aylık rekora ulaşıldı.

400 bin tur rekoru

Türkiye'de yurt içi turlara talepte son yılların en hareketli dönemlerinden biri yaşanıyor. Geçen yıl Ağustos ayında 325 bin kişinin kayıt yaptırdığı yurt içi turlarda bu yıl kayıt sayısı 400 bin kişiye yükseldi.

Tur Operatörleri Platformu Dönem Sözcüsü Cem Polatoğlu, Temmuz ayındaki Ramazan Bayramı dolayısıyla 9 günlük tatil ile Rusya ve İsrail ilişkilerinde iyileşmeyle dış pazardan artan talebin etkisiyle yurt içi tur fiyatlarının ortalama yüzde 50 arttığını söyledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon verilerine Temmuz’da en çok fiyat artışının yurt içi turlarda yaşandığını anımsatan Polatoğlu, Temmuz ve Ağustos’un turizm sezonunun en yoğun dönemi olduğuna ve bu dönemde arz-talep arasındaki dengesizlikten fiyat artışı yaşandığına dikkati çekti.

Yurt dışı yasağı etkiledi

15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından yürütülen soruşturma nedeniyle özellikle devlet memurlarının yurt dışına çıkışlarının tedbir amaçlı kısıtlandığını hatırlatan Polatoğlu, şunları söyledi: “Yurt dışına çıkışlarda kısıtlama başlayınca yurt dışı tur programlarında iptaller yaşandı. Vatandaşlar da bu gelişmelerden sonra yurt içi turlara yöneldi. Bakanlık da yurt dışına çıkışlarda yaşanan sıkıntı nedeniyle tur programını iptal etmek isteyenlerin parasını geri alabileceğini açıkladı. Bu yüzden vatandaşlar yurt dışı tatilini ya erteledi, ya iptal etti ya da yurt içi turları tercih etti.”

Haberin Devamı

Polatoğlu, yurt içi turlarda adeta bir talep patlaması yaşandığını belirterek, “Seyahat sigortası kayıtlarına göre Ağustos sonuna kadar 400 bin kişinin yurt içinde tur amaçlı seyahat etmesini bekliyoruz. Son yılların Ağustos ayı rekoru kırıldı” dedi.

Esnek çalışma modeli istediler

TÜRKİYE Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, yüksek sezon olmasına rağmen şu anda çok sayıda konaklama tesisinin faaliyetlerine ara verdiğini ve yoğun bir istihdam kaybı yaşandığını belirterek, sektördeki sıkıntının aşılması için acilen yapılması gerekenlere ilişkin önerilerini Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunduklarını söyledi. Bayındır, bu talepleri başta “kısa çalışma” seçeneği olmak üzere esnek çalışma modelinin hayata geçirilmesi, SGK ve muhtasar ödemelerinin

Haberin Devamı

1 Ocak 2018’e kadar faizsiz olarak ertelenmesi, düşük faizli ve uzun vadeli işletme kredilerinin kullandırılmasının sağlanması olarak sıraladı. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile görüşerek konaklama sektöründeki sıkıntıların aşılması için önerilerini sunduklarını kaydeden Bayındır, hükümet tarafından geçen 7 aylık süreçte açıklanan desteklerin konaklama sektöründeki işletmelerin artan maliyetlerinin azaltılmasına ve istihdamda istikrara katkısı olmadığına dikkat çekti.