Gazete Vatan Logo

40’ından sonra kadını imha etmeye meraklıyız!

40 yaş korkusuyla başa çıkmak için Kim Tutar Seni adlı kitabı yazan Nalan Miri Sözer, “Hayat 40’ında başlar” diyor.

40’ından sonra kadını  imha etmeye meraklıyız!

Nalan Miri Sözer iletişim danışmanı ve gazeteci... 40’larının başında... Otuzlu yaşlarının ortasından itibaren hem kendini hem de varoluş maksadını sorgulamaya başlamış. Tabii buna bir de her kadının yaşadığı 40 yaş korkusu eklenmiş. Sözer, tüm bunlara kafa tutup kendisine başka bir yol çizmeye karar vermiş. Dünyanın çeşitli ülkelerinden 100 kadınla konuşmuş, bunlara kendi tecrübelerini ekleyip Kim Tutar Seni-Hayat 40’ta Başlar adlı kitabı yazmış.

Kitabı yazmaya nasıl başladınız?

40 yaş korkumla başa çıkmak için yazmaya başladım. Fakat sonra ortaya hayatı, kadınlığımızı sorgulayan matrak, eğlenceli; hayli kafa açan ve en önemlisi movement etkisi yaratan bir kitap çıktı.

Dünyanın farklı yerlerinden 100’e yakın kadınla konuşmuşsunuz. 40 yaş ve sonrasına bakışları nasıl?

Din, dil, ırk, milliyet fark etmeksizin çoğu kadın kırk yaştan korkuyor. Ama kimi bunu olumlu kulanıyor, kimi de olumsuz. Türk kadını daha çok kaderine ve sisteme boyun eğerek kendi içlerindeki güce dokunladan 50-60’ında hayattan ellerini çekiyor. Amerikalılar ve Kanadalılar hayatlarına asla engel koymuyor. 80 -90 yaşına kadar çalışıp hayatın içinde kalarak hayallerinin peşinden gidiyorlar. İngilizler kariyer ve ilişkisizlik arasında takılıp kalmışlar. İsviçreliler 80 yaşında kayak yapıyorlar.

Haberin Devamı

Siz kendinizde neleri değiştirdiniz 40 yaşında?
Ben de bu gruptaydım ama ‘korku hamilim’ oldu ve ‘düzene dur’ dedim ve birçok şeyi değiştirdim.Sigaray bıraktım, kayak öğrendim, Fransızca öğrenmeye başladım, en önemlisi bu kitabı yazdım. Ve yeni özgür düzenimde birçok yapılacaklarım var. Amerika’da dans eğitimi almak, kız çocuk evlat edinmek, kimsesiz çocuklar için bir platfrom kurmak, yeni kitaplar yazmak ve 90 yaşımda da çalışıyor olmak...
40’tan sonra neler oluyor?
Farkındalık ancak kırkından sonraki dönemde olabiliyor, tekâmül bu zamana denk geliyor. Kırk yaş bütün yorgunlukların, eskimişliklerin, arızaların, defoların temizlenme zamanı. Kendine ayna tutma, içine yönelme, fiziğinin kontrolünü eline almayı hatırlatıyor. Artık tıp yanında korkma!
Kadınlara tavsiyeniz nedir?
Her şeyin en iyisine sahip olan değil, sahip olduğunun tadının çıkaran mutlu oluyor şu alemde. Her kadının içinde; bir melek, bir cadı, bir prenses ve bir canavar var. Hangisini uyandırırsanız hayattan da ganimet olarak onun mahsullerini alırsınız. Hayatımızın her döneminde profesyonel iş ve ticaret hayatımız devam etmeyebilir. Ama üretim her zaman devam etmeli.

Haberin Devamı