Gazete Vatan Logo

40 bin ürün için 96 milyon lira ceza kesildi

Ekonomi bakanlığı verilerine göre, bir yılda denetimi yapılan 221 bin 258 ürün partisinden 40 bin 113'ü uygunsuz ya da güvensiz çıktı. UDDer tarafından yapılan ankette ise en çok endişe duyulan sektörler sıralamasında ilaç-kozmetik birinci, gıda-tarım ikinci, oyuncak-kırtasiye üçüncü tekstil-ayakkabı dördüncü, inşaat ise beşinci sırada yer aldı.

40 bin ürün için 96 milyon lira ceza kesildi

Ekonomi bakanlığı verilerine göre, bir yılda denetimi yapılan 221 bin 258 ürün partisinden 40 bin 113'ü uygunsuz ya da güvensiz çıktı. Uygunsuzluk ya da güvensizlik tespit edilen ürün sayısı bir önceki yıla göre yüzde 50 arttı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Ocak-Eylül 2016 döneminde 107 bin 66 adet okul malzemesi denetimden geçirdi. Okul malzemelerinde en çok güvensiz ürün ayakkabı grubunda çıktı. Azo boyar ve fitalat gibi kimyasalların denetiminin yapıldığı 51 bin 218 ayakkabıdan 9 bin 219'unda güvensizlik tespit edildi. Uygunluk Değerlendirmesi Derneği (UDDer) tarafından yapılan ankette ise en çok endişe duyulan sektörler sıralamasında ilaç- kozmetik birinci, gıda-tarım ikinci, oyuncak-kırtasiye üçüncü tekstil-ayakkabı dördüncü, inşaat ise beşinci sırada yer aldı.

UDDer tarafından bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Sempozyumu, Harbiye Askeri Müze'de başladı. Sempozyumun açılışında konuşan Uygunluk Değerlendirme Derneği (UDDer) Başkanı Selçuk Uçar, Ekonomi Bakanlığı'nın öncülüğünde kurulan derneğin, piyasada, denetim, gözetim, test ve belgelendirme yapan resmi ve özel kuruluşları aynı çatı altında buluşturduğunu söyledi.

Tüketici sağlığı ve güvenliği için uygunluk ve güvenirlilik denetiminin hayati önem taşıdığını vurgulayan Selçuk Uçar, Türkiye'de geçen yıl gıda başta olmak üzere toplamda 221 bin 250 parti ürünün denetimden geçirildiğini, söz konusu ürünlerden 40 bin 113'ünde uygunsuzluk ve güvensizlik tespit edildiğini bildirdi. Bu rakamın bir önceki yıla göre yüzde 50 artış anlamına geldiğini vurgulayan Uçar, “Denetlenen ürün partilerinden 67 bin 895'i teste gönderildi. Laboratuvar ortamında yapılan kontrollerde güvensiz bulunan bin 307 ürün partisinden 1042'sine piyasadan toplatma ya da satışının yasaklanması gibi yaptırımlar uygulandı. Firmalara toplam 96 milyon TL para cezası kesildi" dedi.

"Tüketici en çok ilaç-kozmetik grubu ürünlerden endişe ediyor"

Haberin Devamı

Sempozyum öncesi tüketicinin ürün güvenliği konusundaki endişelerini ölçmek için bir de anket çalışması yaptıklarını anlatan Uçar, insanların en çok 'ilaç-kozmetik' ürün grubundan endişelendiğini bildirdi.

Uçar, çarpıcı sonuçlara ulaştıkları anketle ilgili şu bilgileri verdi: "Anket çalışması için İstanbul'da her kesimden insanların kullandığı Şehir Hatları vapurları ve iskelelerini tercih ettik. İki gün süren anketimize 288'i kadın, 623'ü erkek olmak üzere toplam 961 kişi katıldı. Katılanların yüzde 54'ü 25-45 yaş grubunda, yüzde 68'i lise ve üstü eğitime sahip kişilerden oluşuyor. Kendilerine ilaç-kozmetik, gıda-tarım, tekstil-ayakkabı, oyuncak-kırtasiye ve inşaat olmak üzere 5 ürün grubundan en çok hangisinden endişe duyduklarını sorduk. İlaç- kozmetik birinci, gıda-tarım ikinci, oyuncak-kırtasiye üçüncü tekstil-ayakkabı dördüncü inşaat ise beşinci sırada yer aldı".

Selçuk Uçar, ankete göre ürün gruplarındaki endişeleri de şöyle sıraladı:

Haberin Devamı

Her üç kişiden biri gıda-tarım ürünlerinin sağlığa zararlı olduğunu düşünüyor.

İlaç-kozmetik grubunda tüketiciler en çok yüzde 26 ile 'yanıltıcı beyandan' endişe ediyor. Bunu yüzde 25 ile 'sağlığa zararlı olması' ve yüzde 19 ile 'beklenen etkiyi oluşturmaması' izliyor.

Gıda ve tarım grubu yüzde 33 ile sağlığa zararlı olması, yüzde 20 ile ambalajsız satılması, yüzde 19 ile yanıltıcı etiket beyanı halkımızı en çok endişelendiren konular arasında yer alıyor.

Oyuncak-kırtasiye grubunda yüzde 33 ile sağlığa zararlı madde içermesi en büyük endişe kaynağını oluşturuyor. Üreticinin bilinmemesi yüzde 24 ile ikinci, Bakanlık onayı olmaması yüzde 17 ile üçüncü sırayı paylaşıyor.

Tekstil ve ayakkabıda endişeler yüzde 32 kalite kaygısı, yüzde 27 sağlığa zararlı madde içermesi, yüzde 18 üreticisinin bilinmemesi şeklinde sıralanıyor.

İnşaatta ise malzeme kalitesi yüzde 32 ile birinci, binanın lokasyonu yüzde 20 ile ikinci, fiyat yüzde 16 ile üçüncü sırada yer alıyor".

Selçuk Uçar, tüketicilerin gündelik hayatta en sık kullanılan ürünlerle ilgili bu kadar yüksek oranda endişe duymalarının düşündürücü olduğunu söyledi. Uçar, endişeleri asgariye indirmek için uygunluk değerlendirme süreçlerini tamamlamasının hayati önem taşıdığını belirterek, UDDer olarak bu hedef doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini sözlerine ekledi.

2015'te 76 bin 479 adet üründe güvensizlik tespit edildi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Piyasa Gözetimi ve Denetimi Daire Başkanı Meral Karaaslan da bakanlığın alanına giren alanlarda yaptıkları denetimler hakkında bilgi verdi.

2015'te 3 bin 194 firmaya ait 2 milyon 608 bin 145 ürünün denetimini yaptıklarını bildiren Karaaslan, “Bu ürünlerden 76 bin 479 adetinde güvensizlik tespit edildi. Firmalara toplam 1 milyon 870 bin TL para cezası kesildi" dedi.

Bakanlığın denetim mevzuatını sürekli güncellediğini hatırlatan Karaaslan, çocukların ilgisini çekecek çizgi film karakteri, oyuncak, saat, tabanca gibi tasarlanan çakmakların satışının 3 Mayıs 2016'dan itibaren yasaklandığını bildirdi.

55 alerjen kokunun oyuncaklarda kullanımı yasaklandı

Haberin Devamı

AB ile uyumlu Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği'nin de 4 Ekim 2016'da yürürlüğe girdiğini anlatan Karaaslan, “Yönetmelik uyarınca kullanımına kısıtlama getirilen ağır metal sayısı 8'den 19'a çıkarıldı, 55 alerjen kokunun oyuncaklarda kullanımı yasaklandı. Gıdaların içine konan ya da gıdalarla birlikte verilen oyuncakların ayrı paketlere konulma zorunluluğu getirildi" diye konuştu.

Karaaslan, 2016'nın 9 aylık bölümünde okul malzemeleriyle ilgili yapılan denetimlerle ilgili de şu bilgileri verdi: “Söz konusu dönemde 107 bin 66 adet okul malzemesinin tarafımızdan denetimi yapıldı. Okul malzemelerinde en çok güvensiz ürün ayakkabı grubunda çıktı. Azo boyar ve fitalat gibi kimyasalların denetiminin yapıldığı 51 bin 218 ayakkabıdan 9 bin 219'unda güvensizlik tespit edildi. Denetlediğimiz 38 bin 006 kırtasiye malzemesinden 192'si yerli, 382'si ithal olmak üzere 574'ü güvensiz çıktı. Bin 224 ürün ise teknik düzenlemeye aykırı bulundu. Okul kıyafetlerinde ise sevindirici bir sonuçla karşılaştık. Bu grupta azo boyar ve nikel gibi kimyasalların denetimini yaptığımız 18 bin 442 üründen hiçbirinde güvensizliğe rastlamadık".

Okul malzemelerinde denetimlerin olumlu sonuçlarını verdiğini vurgulayan Meral Karaaslan, kırtasiye ürünlerinde 2011'de yüzde 53 olan güvensizliğin 2016'da yüzde 1,53'e gerilediğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı