Gazete Vatan Logo

40 bin farka rağmen ihracat şampiyonu!

40 bin farka rağmen ihracat şampiyonu!

Türk otomotiv sektörünün ihracat şampiyonu 3.6 milyar dolarla Ford Otosan oldu. Oyak Renault, rakibinden yaklaşık 40 bin daha fazla araç ihraç etmesine rağmen ikinciliği aldı.

Türk otomotiv sektöründe kıyasıya yaşanan ihracat şampiyonluğu yarışını Ford Otosan kazandı. Şirket ezeli rakibi Oyak Renault’yu 158 milyon dolar farkla geçerek, 2013’te otomotiv ihracatının birincisi oldu. Otomotiv Sanayi Derneği’nin (OSD) ‘İhracat Başarı Ödülleri’nin sahipleri ortaya çıktı.

Ford Otosan, geçen yıl 3 milyar 681 milyon dolarlık ihracata imza attı. Son 3 yıldır rekabete giriştiği Oyak Renault 3 milyar 523 milyon dolarlık ihracatta kaldı. Ford Otosan böylece 2011 ve 2012 yıllarından sonra 2013’te de liderliği kaptırmadı. Şirket, geçen yıl Oyak Renault’yu 48 milyon dolarla sollayıp, birinci gelmişti.

Tüpraş, Türkiye 1’incisi

Ford Otosan, Türkiye genelinde Tüpraş’ın ardından ikinci sırada yer alırken, Oyak Renault üçüncülüğü aldı.

İşin ilginç tarafı, Oyak Renault adet bazında Ford Otosan’a fark attı ancak ikincilikle yetinmek zorunda kaldı. Bursalı üretici 330 bin araç üretip, 266 bin adedini ihraç etti ve 2013’ü rekorlarla kapattı. Gölcüklü üretici Ford Otosan da 227 bin aracı 90 ülkeye gönderdi. Aradaki 39 bin araçlık farka rağmen Ford Otosan’ın ihracat şampiyonu çıkmasında ürettiği modellerin ‘yükte de pahada da ağır’ olması etkiliydi.

Ürünleri daha pahalı

Şirketin Gölcük fabrikasında ürettiği Tourneo Custom, Transit Tourneo ve Transit ile Eskişehir tesisindeki bantlardan inen Cargo kamyon, fiyat olarak Oyak Renault’nun ihraç ettiği binek otolardan daha yüksek fiyata sahip.


5 üreticinin toplam ihracatı otomotivin yarısına bedel

SEKİZ üretici, AB’deki daralmaya rağmen ihracatlarını artırmayı başardı. İlk 5’teki şirketlerin yurtdışı geliri, otomotiv sektörünün 21.5 milyar dolarlık ihracatının yarısından fazlasına denk geldi. 5 üreticinin ihracatı 11.7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

BAKAN FİKRİ IŞIK ÖDÜLLENDİRECEK

Otomotivde ihracat sıralamasında iki üreticiyi, 2 milyar 163 milyon dolarla Tofaş, 1 milyar 456 milyon dolarla Toyota Türkiye izledi. 4 şirket 21 Mart’ta yapılacak OSD’nin 40’ıncı Olağan Genel Kurulu’nda Platin Plaket’le ödüllendirilecek. İhracatçılara plaketlerini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık verecek.

Hyundai kıl payıyla Platin’i kaçırdı

Yeni i10 modeliyle ihracat atağına kalkan ancak 1 milyar doları kıl payı kaçıran Hyundai Assan (945 milyon dolar) ve Mercedes-Benz Türk (661.7 milyon dola) Altın Plaket ödülünü alacak. OSD’nin Altın Madalya ödüllerine; 363 milyon dolarla Türk Traktör, 220.6 milyon dolarla MAN Türkiye, 129.4 milyon dolarla Temsa ve 117.8 milyon dolarla Otokar layık görülecek. Karsan, Anadolu Isuzu ve Honda Türkiye, Gümüş Madalya kazanacak.

Haberin Devamı