Gazete Vatan Logo

4 yılda, 1 kişiden 200 milyon kullanıcıya ulaştı

2010 yılının Ekim ayında sosyal medya uygulaması olarak ortaya çıkan ve ilk gün tek bir kullanıcısı bulunan Instagram, 4 yılda 200 milyon kullanıcıyı aşarak, Facebook ve Twitter gibi popüler sosyal medya uygulamalarının kullanıcı sayısını yakaladı.

Ünlülerin vazgeçilmez sosyal medya aracı olan Instagram kurulduğu günden bu yana geçen 4 yıllık süreçte değerini milyarlarca dolar katladı. 2010 yılının Ekim ayında sosyal medyaya açılan ve ilk gün tek bir kullanıcısı bulunan Instagram, 4 yılda 200 milyon kullanıcıyı aştı. Sadece Türkiye'de 5 milyon kullanıcısı olduğu sanılan Instagram'ın yükselişinin en büyük nedenlerinden biri de, paylaşılan fotoğrafların orjinal hallerinin kopyalanamaz olması.

İlk başta sadece fotoğraf paylaşımına izin veren uygulama, daha sonraları 15'er saniyelik videolar paylaşılmasına da imkan sağladı. Instagram'ın yükselişinin etkenleri arasında; hastaglar aracılığıyla günlük ve kültürel modanın ülkeler arasında paylaşılması da gösteriliyor. Instagram insanların fotoğraf çekme sayısını da arttırıyor. Ekonomik ve teknolojik dengeleri dolaylı olarak etkileyen uygulama, cep telefonu firmalarının kamera kalitesi yarışında büyük rol oynuyor.

Stanford Üniversitesi mezunu iki arkadaş tarafından bir iPhone uygulaması olarak hayata geçirilen Instagram, yüz binlerce oyun ve uygulamanın yer aldığı mobil cihaz piyasasında öne çıkabilen çok az sayıdaki girişimden biri olmayı başardı.

Çalışan sayısı 15’i geçmeyen Instagram’ın kurucuları Mike Krieger ve Kevin Systrom, daha önce şirketlerini bir milyar dolar nakit karşılığında Facebook’a sattıklarını açıklamıştı. Instagram’ın Şubat 2011’de 30 milyon dolar olan piyasa değerinin bir günde bir milyar dolara çıkması, teknoloji dünyasında yer alan en küçük şirketlerin çok kısa zamanda ne kadar başarılı olabileceğinin en iyi örnekleri arasına girdi.

Haberin Devamı