Gazete Vatan Logo

4 yeni model masada

Tofaş, Avrupa’da tüm fabrikaları zarar eden Fiat’ın tek ve en kârlı operasyonu...

İtalyan Fiat için ekonomik krizdeki Avrupa’da tek ve en kârlı fabrika olarak adeta kurtarıcı konumuna yükselen Tofaş, 4 yeni modelin daha üretimini kaptı. Türkiye’yi ziyaret eden Fiat-Chrysler CEO’su Sergio Marchionne, “Türkiye Avrupa krizinde bize büyük güven veriyor” dedi.

FIAT-Chrysler CEO’su Sergio Marchionne, Avrupa’dan krizin etkileri artarak sürerken, büyük performans sergileyen Tofaş fabrikasını ziyaret edip, yeni roller verdi. Tofaş, Avrupa’da tüm fabrikaları zarar eden Fiat’ın tek ve en kârlı operasyonu olurken, yerli oto hariç 4 yeni proje üzerinde çalışmaya başladı. Bu modellerin hem binek hem de hafif ticari araç modellerinden oluştuğu belirtildi.

Kârı yüzde 5.2 arttı

Tofaş CEO’su Kamil Başaran, otomotiv editörleriyle yaptğı sohbet toplantısında bu yılın ilk 6 ayında 3.4 milyar TL ciro elde edip kârlarını bir önceki yıla göre yüzde 5.2 artırdıklarını belirtti. Başaran, “Fiat diğer otomotiv markalarına göre Avrupa’daki krizden daha az etkilense de yine de zararda. Tofaş, Fiat’ın Avrupa’daki en kârlı ve en sağlıklı operasyonu haline geldi. Krizin aşılmasıyla performansı artarak sürecek” dedi.

Büyük güven verdi

Marchionne’nin üst düzey yöneticileri ile Temmuz ayında Türkiye’yi ziyaret ettiğini açıklayan Başaran, “Marcionne, Avrupa’daki kriz döneminde Türkiye’nin elde ettiği sonuçlarla büyük güven verdiğini söyledi. Türkiye’nin rolünün artacağının sinyallerini verdi” diye konuştu. Marchionne’nin kriz devam ettiği için Avrupa’da biraz frene bastığını hatırlatan Başaran şöyle konuştu:

Kozlar girdap sonrasına

“Marchionne girdabın olduğu bir dönemde kozlarını daha sonra oynamak istiyor. 2014, Chrysler ile elde ettiği sinerjiden doğacak yeni ürün gamını tanıtacak. Bu yeni dönem Tofaş için de çok iyi fırsatlar çıkaracak. Türkiye’nin yeni dönemde rolü artarak devam edecek. Ortaklarımızın nihai kararlarıyla birlikte yeni modeller için düğmeye basılacak. Yerli marka hariç şu an için üzerinde çalıştığımız 4 yeni proje var. Bunlar hem binek hem hafif ticari modellerinden oluşuyor. Bunları somutlaştıkça açıklayacağız.Biz geleceği hazırlıyoruz ve gücümüzü daha artırıyoruz.”

Tofaş’ın değeri 4.4 milyar lira

Kamil Başaran, Türkiye’nin Fiat’ın Avrupa’da İtalya’dan sonra ikinci, dünyada ise 3’üncü en büyük pazarı olduğunu belirterek, “Kapasite kullanım oranımız da yüzde 80’le en yüksek seviyede. Tofaş hissedarlarına da kazandırıyor. Tofaş endeksi bu yıl yüzde 47.3 arttı. Buna göre Tofaş’ın değeri 4.4 milyar TL oldu. Finansal olarak çok daha güçlü Tofaş geliyor” dedi.

Yerli markayı askıya almadık çalışıyoruz

Hükümetin istediği Fiat CEO’su Sergio Marchionne’nin talip olduğu yerli marka otoya yönelik çalışmaların rafa kalkmadığını belirten Kamil Başaran, “Yerli marka bugün istendi yarın olacak bir durum değil. Ciddi çalışılması gerekiyor. Biz çalışmaları kesmedik, aynen devam ediyoruz. Askıya almadık hiçbir şeyi. Pazarın şartlarını, ihracatını her türlü detayı göz önüne almak lazım. Teşvik paketinde yerli markaya yönelik özel bir şey yok, bir kurgu yok ama paket üretici için önemli şeyleri içinde barındırıyor. Yerli marka projesi somut hale gelince açıklaşacağız” dedi.

Avrupa'daki krizi Rusya ve G. Amerika'yla aşacak

Kamil Başaran, Avrupa’daki krize karşı ciddi performans gösterdiklerini belirterek, “Krizi hissettik, çalıştık ve yeni antikorlar bulduk” dedi. Başaran şöyle konuştu: “İtalya’ya ihracatımız yüzde 37.8, İspanya’ya ihracatımız yüzde 25.3 düştü. Ama biz buna karşılık, Opel ve Vauxhall için de üretim yaparak Almanya ve İngiltere pazarına girdik. Bu pazarlar toplam ihracatımızın yüzde 20’sini oluşturdu. Ayrıca Doblo’yla Güney Amerika pazarında büyüdük. 2011’de ihracatımızın yüzde 0.8’ini oluşturan bu pazar bugün 10 kat artarak yüzde 8’e ulaştı. Arjantin’in dışında Peru ve Şili’ye ihracata başladık. Ayrıca yılın sonunda Rusya’ya da CKD ihracatına yeniden başlıyoruz. Krize karşı güçlü antikorlarımız var. Rusya’ya ve G.Amerika’ya 10’ar bin araç satacağız. Almanya ve İngiltere’ye de 40 bina yakın araç gönderiyoruz” dedi.

ABD’ye rötarlı Doblo

DOBLO modelini Chrysler’in ‘RAM’ markasıyla ABD’ye hazırlayan Tofaş, otomotivin anavatanını rötarlı girecek. Kamil Başaran, ‘Doblo RAM’ çalışmalarının iyi gittiğini ancak aracın ABD normlarına uygunluk sürecinin zaman aldığını söyledi. Başaran, “Her şeyin dört dörtlük olmasını istiyoruz. Testler, teknik çalışmaları ona göre ayarlıyoruz. Normalde Doblo, 2013’ün ilk çeyreğinde ABD’ye ihraç edilecekti. Evet, biraz rötar oldu. Amerika’daki satışına 2014 yılı başında start verilecek” dedi.

11 yıl sonra hedef liderlik

FIAT Türkiye Marka Direktörü Okan Baş, 2012’de toplam pazardan yüzde 14 pay alarak lider olmayı hedeflediklerini söyledi. Baş, “İlk 7 aya baktığımızda tempo açısından istikrarlı geçiyor. Ocak-Temmuz döneminde toplam pazar lideri olduk. Yeni Linea’nın bu başarıda çok etkisi var. 18 bin 500 adet Linea sattık. Linea, Türkiye’nin en fazla satılan modeli.En yakın rakibimize yaklaşık 5 bin araç fark attık. Eğer Linea marka olsaydı, ilk 5 arasına girecek pozisyona geldi. Temmuz performansımızı sürdürüp, 11 yıl aradan sonra birinci olmak istiyoruz” dedi.

200 milyon dolara İzmit’te doğacak en küçük Koreli

Avrupa’da hızla büyüyen ve Türkiye’deki fabrikasını küçük otomotiv üretim üssü haline getiren Koreli Hyundai’nin, 2013 yılı sonunda İzmit’te üreteceği yeni minik modeli ortaya çıktı. Eskisine göre 13 santim büyüyen ve mevcut i10’nun yerine geçecek yeni model, Hyundai’nin i30’la başlayan yeni tasarım anlayışını da yansıtıyor. Yeni minik modelden İzmit’te yılda 80 bin adet üretilecek.

Türkiye’de 1.1 milyar dolarlık yatırımla İzmit fabrikasının kapasitesini 120 binden 200 bine çıkartmaya hazırlanan Hyundai, bu yatırımın bir kısmını yeni i20, bir kısmını ise yeni minik model için harcarken bir kısmını da fabrikanın yenilenmesinde ve büyümesinde kullanacak. Hyundai’nin minik sınıfta yer alacak yeni modelinin Türkiye’de üretimi için yaklaşık 200 milyon dolar yatırım yapması bekleniyor.

Krizde fabrika kuramadı 1 milyar liralık parça aldı

Hükümet tarafından uzun süredir Türkiye’de fabrika kurması için baskı yapılan Alman Volkswagen Grubu, Avrupa krizdeyken bu yatırımı yapamadı ama Türkiye’den 1 milyar TL’yi aşan yedek parça alımı yaptı. Alman grubun bünyesindeki Volkswagen, Audi, Porsche, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Seat, Skoda, Scania, Krone ve Meiller başta olmak üzere 14 markanın Türkiye distribütörü olan Doğuş Otomotiv’in CEO’su Ali Bilaloğlu, bu yıl iyi bir performans gösterdiklerini ancak eleştirilerin aksine cari açığa olumsuz etkilerinin olmadığını söyledi. Bilaloğlu, “Volkswagen Grubu, Türkiye’den yılda 1 milyar liralık yan sanayi ürünü satın alıyor. Türkiye ekonomisine çok önemli katkı sağlıyor” açıklamasını yaptı.

Katalizör görevi

Bilaloğlu, şunları söyledi: “Türk yan sanayi büyük bir atılım yaptı. Yan sanayimizden ürün tedarik eden Volkswagen Grubu, Türkiye’de özel bir ekip bile kurdu. Bu 4-5 kişilik ekip, sürekli yan sanayi şirketleriyle temas halinde. Şirketlerle görüşüp, istedikleri gibi parça üretilmesine yardımcı oluyorlar. Doğuş Otomotiv olarak biz de katalizör görevi yapıyoruz. Yan sanayi şirketleriyle, Volkswagen’i tanıştırıyoruz, buluşturuyoruz. Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanımız Ferit Şahenk’in söylediği gibi Türk sanayine katkı yapmamız milli görevimiz. VW, Türkiye’den yılda 400 milyon liralık doğrudan yedek parça alıyor. Birde Türkiye’deki firmalar üzerinden dolaylı olarak 500-600 milyon liralık parça alıyor. Mesela Bosch Türkiye’den ciddi alım yapıyor. Bu da yılda 1 milyar TL’yi buluyor. Bu alım her yıl sürekli artıyor.”

Satışlar 100 bini geçecek

Doğuş Otomotiv’in 7 aylık performansını da değerlendiren Ali Bilaloğlu, 2012’de 100 bin adedin üzerinde satışa ulaşacaklarını belirtti. Bilaloğlu, “Otomotiv pazarında bu yıl daha fazla daralma bekliyorduk. Yüzde 20 ve üzeri bir düşüş olmasını öngörüyorduk. Ancak satışlar beklentilerin üzerine çıktı” diye konuştu. Avrupa’ya kıyasla otomotiv satışlarının sağlıklı seyrettiğini, son 10 yılın ortalamasının üzerine çıkıldığını ifade eden Bilaloğlu, şunları kaydetti: “Pazar bu yıl 2011’e göre yüzde 10-15 daralır. 820-850 bin adet seviyesinde gerçekleşir. Keşke her yıl istikrar olsa. Bir yıl 500 bin, bir yıl 1 milyon adetlik satış olacağına, her yıl 750 bin adetlik satış gerçekleşse.”

Bir hayat kurtarsak bile kârdır

Ramazan ayı bitiyor ve herkesi şimdiden Bayram tatili heyecanı sardı.İşte bu noktada Doğuş Otomotiv, 2004 yılında ‘Trafik Hayattır’ sloganıyla temellerini attığı sosyal sorumluluk projesini bayram öncesinde yeniden hızlandırdı. Ali Bilaloğlu, ‘Trafik Hayattır’ projesini bilerek bayram öncesine denk getirdiklerini belirterek, “Bu konuda bilinçlenmeli, çevresimizi bilinçlendirmeliyiz. Biz kendi gücümüz çerçevesinde Emniyet Genel Müdürlüğü ile birlikte bu hayati konuya dikkat çekmeye çalışıyoruz. Bir hayat bile kurtarsak kârdır” dedi. 2004 yılında başlayan ‘Trafik Hayattır’ projeleri 7 yılda 20 milyona yakın kişiye ulaştı.(Hürriyet)

Haberin Devamı