Gazete Vatan Logo

4 yeni isim geldi

4 yeni isim geldi

Şimdi de kabinenin ‘vakanüvis’i oldu

BAŞBAKAN YARDIMCISI: YALÇIN AKDOĞAN

Yıllardır Erdoğan’ın başdanışmanları arasında yer alan Yalçın Akdoğan, kabineye ilk kez girdi. Siyaset bilimi doçenti ve yazarı Yalçın Akdoğan, 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı ve Ak Parti Genel Başkanlığı döneminde en yakın çalıştığı isimlerden biriydi. Erdoğan’ın yurt içi ve yurt dışı tüm görüşmelerine katılarak an be an tarihe tanıklık etmesi ve bunları notlar haline getirmesi nedeniyle ‘vakanüvis’ olarak adlandırılan Akdoğan, aynı zamanda Başbakan’ın terör ve Kürt açılımı konusundaki politikalarını biçimlendiren, yönlendiren bir isim olarak da tanınıyor. Bu nedenle Atalay’ın ardından çözüm sürecini Akdoğan’ın yürüteceği tahmin ediliyor. Akdoğan, Yeni Şafak’ta mahlasla, Star gazetesinde ise kendi adıyla köşe yazarlığı yapıyordu.

‘Bayrak değişimi’
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, yeni kabineyle ilgili, “AK Parti içinde çok değerli kadrolar var. Bu kadrolar arasında bir bayrak değişimidir” dedi.
‘Ben affımı istemiştim’
Kabine dışı kalan Beşir Atalay, Başbakan Yardımcılığı görevini Yalçın Akdoğan’a devretti. Atalay, “Ülkemize, milletimize çok hayırlı çalışmalara imza attık. Başbakanımızdan affımı istemiştim. Kendime has sebeplerimden dolayı” dedi.
Kabine dışı bakan sayısı ikiye çıktı
BAŞBAKAN YARDIMCISI NUMAN KURTULMUŞ
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş kabineye yeni giren isimlerden biri oldu. Partinin ‘Milli Görüş’ kökeni en eskilere dayanan kurmaylarından olan kurtulmuş, 2008’de Saadet Partisi’nin genel başkanlığına seçilmiş, 2010’da Erbakan’la anlaşmazlığa düşerek partiden ayrılmış ve HAS Parti’nin kuruluşunda yer almıştı. O dönem Erdoğan hükümetine yönelik sert eleştirileriyle bilinen Kurtulmuş, Kasım 2010’da kurulan HAS Parti’yi, iki yıldan kısa bir süre sonra feshetti ve Erdoğan’ın çağrısı üzerine 2012’de AK Parti’ye katıldı. Milletvekili olmamasına rağmen Başbakan Yardımcılığı görevine getirilen Kurtulmuş’la birlikte kabineye dışarıdan gelen bakan sayısı ikiye çıktı. İçişleri Bakanı Efkan Ala gibi Kurtulmuş da milletvekili değil.
Maliyenin başına gelmesi bekleniyordu
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANI NURETTİN CANİKLİ
AK Parti’nin Meclis ayağındaki en güçlü isimlerden biri olarak sayılan Nurettin Canikli’nin ismi her hükümet değişikliğinde ‘maliye bakanı’ olmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak Davutoğlu kabinesinde Gümrük ve Ticaret Bakanı olarak yer buldu. Ak Parti’nin kurucu isimleri arasında yer alan ve Başbakan Erdoğan’ın en güvendiği kişilerden biri olan Canikli, TBMM Grup Başkanvekili olarak görev yapıyordu. Canikli de, partinin ‘3 dönem kuralı’na takılan isimlerden.
AB’nin müsteşarıydı Bakanlığa getirildi
AB BAKANI VOLKAN BOZKIR
Başbakan Davutoğlu’nun AB Bakanlığı’na getirdiği Volkan Bozkır, 2011 yılındaki seçimlerde AK Parti’den İstanbul milletvekili seçilmeden önce, AB Bakanlığı Müsteşarlığı görevini yürütüyordu. Diplomatik kariyerden gelen emekli Büyükelçi Volkan Bozkır, Dışişleri Bakanlığı’ndaki görev süresi boyunca da AB işleriyle yakından ilgilendi. Bozkır, bir dönem Türkiye’nin AB nezdindeki Büyükelçilik görevini de yürüttü. Bozkır, diplomatik kariyeri sırasında 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in özel kalem müdürlüğü görevinde de yer aldı. Cumhurbaşkanlığı dış politika danışmanı olarak da çalıştı.
HÜSEYİN ÇELİK YENİ KABİNİYİ DEĞERLENDİRDİ:
Yazıcı’ya çok şaşırdım
Yeni kabineyi NTV ekranlarında değerlendiren AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın kabine dışı kalmasına şaşırdığını söyledi: “Hayati Yazıcı’nın kabine dışı kalmasına şaşırdım. Süvari kaptanıydı. Ama ekonominin çarkçı başısı ve dümenci başısı Ali Babacan’dı. Beşir hocamız da neredeyse hiç değişmeden bakanlık yapan arkadaşlarımızdan bir tanesiydi. Bundan sonra da biz Beşir hocanın ilim bilgisinden, malum siyasete girerken ANAP’ın başındaydı, vatandaşın nabzının nasıl tutulacağını bilen, insanların sinir uçlarına nasıl dokunulur bunu çok iyi bilen, onun tecrübelerinden partinin en üst düzeyinden yararlanacağını düşünüyorum.”
Çavuşoğlu’nu siyasete ben kazandırdım
“Belki kamuoyuna bunu ilk defa söyleyeceğim. Sayın Mevlüt Çavuşoğlu benim siyasete kazandırdığım arkadaşlardan birisidir. 1999’da Mevlüt bey, STK’nın içerisindeydi. Benimle de yakın temasları olan STK’ydı. Orada Mevlüt beyi tanıdım. İstikbal vaat eden bir arkadaş olduğuna kanaat getirmiştim. Mevlüt beyi kurucu yapması için ben önerdim. CV’sini Başbakan’a ben arz ettim. Kurucular arasına aldı, sonra vekil adayı oldu.”
Hakan Fidan niye kabineye girmedi?
“Hep Hakan Bey’in adı geçiyordu, sayın Hakan Fidan da MİT Müsteşarı olarak çok önemli görevler üstlenmiş bir arkadaşımızdır. Bu sonuçlanıncaya kadar Hakan Fidan’ın orada kalması takdir edildi. Volkan bey zaten malum diplomat arkadaşlarımızdandır. O dünyadan geldi, o jargona hakim olan, bizzati işin içinde olan bir arkadaşımızdı. Ben Volkan beyin de hem diplomat tecrübesini, buraya taşıyacağına ve çok iyi bir AB Bakanı olacağına inanıyorum.”
‘Kadrolar geçicidir’
Kabine dışı kalan Hayati Yazıcı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda personele veda etti. Veda töreninde Yazıcı, “Bizler Türkiye cumhuriyet vatandaşları olarak gönlümüzce bulunduğumuz pozisyonun gereklerini değerlendirerek siyasi faaliyetler içerisinde yer alırız. Hep şunu biliriz, kadrolardaki görevler geçicidir. Öyle yürüdük, yürüyoruz” dedi.
Yeni kabineyle ilk cuma
Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni hükümet listesini açıkladıktan hemen sonra yeni kabine üyelerinin de katıldığı kalabalık bir grupla Cuma namazı için Kocatepe Camii’ne gitti. Davutoğlu’nun kabine dışı kalan Beşir Atalay’ı da makam aracına alarak, namaza birlikte gitmesi, “Gönül aldı” yorumlarına neden oldu.
3 KABİNE ÜYESİ GİTTİ
4 yeni isim kabineye katılırken, 3 isim ise hükümetten ayrıldı. Bu isimlerden ikisi görev süreleri boyunca Başbakan Yardımcılığını üstlenmişlerdi. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Davutoğlu’nun kabine dışı bıraktığı isimler arasında. Ayrıca, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da kabine dışı kaldı.

Haberin Devamı