Gazete Vatan Logo

4 yaşında mucizeyi başarıyor!

Geçen yıl geçirdiği trafik kazasında ağır yaralanmıştı

4 yaşındaki Delya Eneç, geçen yıl geçirdiği trafik kazasında ağır yaralandı. Başına aldığı darbe sonucunda konuşma, oturma ve yürüme yeteneğini kaybetti. Uzun zaman komada kaldı, gözlerini açtığında yeni doğmuş bir bebekten farksızdı. Ailesi kızlarının tekrar eski haline dönmesi aynı kazada ağır yaralanan anne Defne Eneç ve baba Barbaros Eneç ellerinden geleni yapıyor. Beş aydır rehabilitasyon ve robotik tedavi gören küçük kız ise konuşma, ayakta durma, adım atma ve hareketlerini kontrol edebilme terapilerinde büyük başarı gösterdi. Anne Defne Eneç, “Beni yoğun bakımda tedavi ederlerken Delya’yla ilgili sorularıma ‘iyi o da tedavi oluyor’ diye yanıtlar verdiler. Kendimi biraz toparlayınca durumu anlattılar. Delya, kazada kafasını çarptığı için beyin hasarı meydana geliyor. Bu da bütün vücut fonksiyonlarını etkiledi. Kabullenme süreci çok zor oldu ama yapabilecek birşey olmadığı için doktorların yönlendirmesiyle fizik tedaviye başladık çünkü başka bir tedavi yöntemi yoktu” dedi. Kaza öncesinde hayat dolu sürekli konuşan koşturan bir çocuk olan Delya’yı kazadan sonra ilk kez gördüğünde büyük bir şok yaşadığını anlatan anne, “Güzel gelişmeler gösterdi, vücudunu kontrol edemiyordu, o kasların kasılmasından kaynaklı ısırma dürtüsü vardı. Şimdi şarkılar söylemeye başladı, etrafıyla iletişime geçiyor bütün vücudunu hareket ettirebiliyor, ayakta dik durabiliyor, oturduğu zaman kendini dengeleyebiliyor.”

Yüz güldürücü sonuçlar Delya’nın doktoru Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon da, robot destekli yürüme egzersizleri ve rehabilitasyon sayesinde Delya’nın büyük gelişme gösterdiğini belirterek, “Şu anda kendini ifade edebiliyor, etrafıyla çok rahat iletişim kurabiliyor, oturabiliyor, destekle ayakta durma ve destekle yürüme çalışmaları sürüyor. Başlangıçta yüzde 100 robot desteği verirken şu anda o desteği çok azalttık. Gerekli şartlar yerine getirildiği taktirde yüz güldürücü sonuçlar almak mümkün” dedi.

‘İyileşeceğim anneciğim’

Geçtiğimiz Kasım ayında annesiyle birlikte içinde bulunduğu araca başka bir arabanın çarpması sonucu ağır yaralanan, konuşma, oturma ve yürüme yeteneğini kaybeden Delya Eneç gördüğü tedaviyle hayata yeniden tutunuyor. Annesi de biricik kızına umutla sarılıyor.

Haberin Devamı