Gazete Vatan Logo

4 yabancı fon, zirve için geliyor

GYODER tarafından 10-11 Mayıs tarihlerinde Hasköy İplik Fabrikası’nda düzenlenecek 12. Gayrimenkul Zirvesi, ‘Uluslararası yatırımcılar neden Türkiye’yi tercih ediyor?’ başlıklı oturumda Mısır, Malezya ve BAE’den her biri en az 15 milyar doları yöneten 4 fonu ağırlayacak. Zirvede 2023 sektör vizyon raporu da açıklanacak

Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği (GYODER) tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı himayesinde düzenlenen 12. Gayrimenkul Zirvesi ve İSTANBUL REstate Gayrimenkul Fuarı, ‘Değişim, Dönüşüm, Devamlılık’ teması ile 10-11 Mayıs tarihlerinde Hasköy İplik Fabrikası’nda düzenlenecek. GYODER Başkanı Işık Gökkaya, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın konuşmalarıyla açılacak zirve, 4 büyük yabancı fon yöneticisini de ağırlayacak. Zirvenin ikinci günü gerçekleştirilecek ‘Uluslararası yatırımcılar neden Türkiye’yi tercih ediyor?’ başlıklı oturumda Mısır’dan Oriental Petrochemicals Company (OPC) Başkan Yardımcısı Karim Helal, Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) Abraaj Capital Gayrimenkul Bölümü Başkanı Faisal Khan ve Tharaa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tariq Ramadan ile Malezya GYO Yöneticileri Derneği Başkanı Stewart Labrooy konuşma yapacak. Bu yabancı şirketlerin herbirinin en az 15 milyar dolarlık fon yönettiğini kaydeden GYODER Başkanı Işık Gökkaya, “400 milyar dolarlık kentsel dönüşüm, yabancı sermaye gelmeden kesinlikle yapılamaz. 2012’de yabancı sermaye girişinin mütekabiliyete rağmen 3 milyar doları geçmeyeceğini düşünüyoruz. Bu rakamı 10 milyar dolara çıkarmak istiyorsak zirvenin desteğiyle iyi bir tanıtım yapmamız gerekli” dedi.

Yabancı, ülkesinde kredi alabilmeli

Yurt dışındaki bankaların Türkiye’den ev almak isteyen yabancılara mortgage kredisi vermesini sağlamak açısından önemli olduğuna değinen GYODER Başkan Yardımcısı Özlem Gökçe ise tanıtımdaki açığı bu yıl Cannes’da düzenlenen dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı MIPIM’de keşfettiklerini belirterek, “Fuarda dünyada gayrimenkule yatırım yapılabilecek 34 şehrin konuşulduğu bir oturumda Türkiye’nin adı yer almıyordu. Listede bizden daha geride yer alan Dublin bile vardı. Bu algıyı kırmamız şart” dedi.

İnşaatın katma değeri 2023’te 2’ye katlanıyor

12. Gayrimenkul Zirvesi’nde gayrimenkul sektörünün 2023 vizyonunun ise ilk kez açıklanacağını söyleyen GYODER Başkanı Işık Gökkaya, bunun için 95 sayfalık bir rapor hazırlandığını kaydetti. Raporun önemli bazı notlarını paylaşan Gökkaya, “Türkiye‘nin 2023’te ilk 10 büyük ekonomiden biri olmak için yıllık yüzde 8’in üzerinde büyümesi gerekiyor. Biz yıllık ortalama yüzde 6 büyüdüğünü varsayarsak, inşaat sektörünün genel ekonomiye olan katma değerinin bugünkü yüzde 1 seviyesinden 2023 yılında yüzde 2’ye çıkması öngörülüyor. Büyüme oranına bağlı olarak bunun artması da söz konusu. GSMH’dan yüzde 5-6 oranında pay alan sektör, bu oranı da 2023 yılında yüzde 12-14’e taşıyacak” diye konuştu.

Sukuk, konut ve ofise yatırım ile GYO’lar gözde

Türkiye’nin yeni enstrüman oluşturduğunda yabancı ve özellikle Körfez kökenli fonların daha çok ilgisini çektiğine değinen Işık Gökkaya, “Faizsiz, kira sözleşmesine dayalı borçlanmayı ifade eden sukuk bunlardan biri. Bu kapsamda konut ve ofis gözde yatırım alanları. GYO’lara yatırımla ilgileniyorlar” değerlendirmesinde bulundu. Gökkaya, uluslararası yatırım ajanslarıyla birlikte çalışmanın önemini de vurgulayarak “GYODER olarak bu yıl Eylül-Ekim ayında SPK, İMKB ve Başbakanlık Yatırım Ajansı işbirliğiyle Londra, Katar ve Malezya gibi ülkelerde road-show düzenlemeyi planlıyoruz. Gittiğimiz ülkelerde hem projeleri hem de Türkiye’de ve İstanbul’daki yatırım fırsatlarını anlatacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı