Gazete Vatan Logo

4 mahalle 1 saray kaldı!

Trablus’un merkezindeki bazı caddeler dışında tüm ülkenin kontrolü isyancıların elinde

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin, önceki gün yaptığı açıklamada Libya lideri Muammer Kaddafi’nin “artık ülkesinde kontrol sahibi olmadığını” açıklamasının ardından dün bu bilgi Libyalı diplomatlar tarafından da doğrulandı. Başkent Trablus dışındaki tüm kentlerin merkezlerine dün devrim bayrağı olarak bilinen ve Muammer Kaddafi’nin darbesinden önce kullanılan ay yıldızlı bayrak çekilirken Libya Lideri’nin başkent Trablus’ta sadece 4 mahalle ve Yeşil Meydan’ın hemen karşısında bulunan Başkanlık Sarayı’nın kontrolünü elinde tuttuğu belirtildi. Dün yaşanan en kritik gelişme ise Libya polisinin Trablus’tan tamamen çekilerek isyancıların saflarına katılması oldu. Böylece Kaddafi’nin yanında sadece Nijer, Çad, Zimbabve gibi ülkelerden adam başı 18 bin dolara getirttiği paralı askerler kaldı.

“Halkın hükümeti”

Kaddafi’ye bir darbe de isyanın ardından ilk istifa eden Adalet Bakanı Mustafa Abdul Celil’in, isyancıların kontrolündeki Bingazi kentinde “halkın hükümetini” kurduğunu açıklamasıyla geldi. ABD başta olmak üzere batı ülkeleri de Kaddafi rejiminin artık meşru olmadığını belirterek Celil’in başkanlığındaki hükümeti tanıdıklarını duyurdular. Celil Kabinesi’nin ilk işi Libya’nın isyancıların kontrolündeki bölgelerinde durumun normale dönüşünü göstermek amacıyla tüm bankaları yeniden açmak oldu.

400 dolar ve bedava telefon ile direniyor

Kaddafi dün halkı yanına çekebilmek için son çırpınış olarak nitelendirilebilecek bir hamle yaptı. Daha önce halka gıda yardımı olarak vaad ettiği aile başı 400 dolarlık yardım çeklerini dağıttı. Aynı zamanda her Libyalı ailenin aylık 100 dolar bedava telefonla konuşma hakkına sahip olacağını duyurdu. Buna rağmen Başkent Trablus’ta her 100 dükkandan sadece 4’ü açık. Özellikle fırınlar önünde çok uzun kuyruklar bulunuyor.

Bingazi kentinde isyancıların saflarına geçen subaylar yerel halka silah dağıtmalarının ardından herkese silah kullanma ve temel askeri eğitim vermeye başladı. Bingazi’de Trablus’a düzenlenecek “bağımsızlık operasyonu” için de halka “Gönüllü asker olun” çağrısı yapıldı. Yüzlerce kişinin Kaddafi rejimine son darbeyi indirmek için gönüllü ordusuna katıldığı açıklandı. Kaddafi’yi Trablus’ta oğlunun komutasındaki Hamis birliği koruyacak.

‘Libya’dan ayrılmayacağım’

Kaddafi, dün Sırp TV kanalı Pink’e konuşarak “Libya’dan gitmeyeceğim. Yaşananlar yabancıların ve El-Kaide’nin suçudur” dedi.

İki Türk’ün cenazesi uçakla yurda getirildi

Libya’da ölen iki Türk’ün cenazesi, Türk Hava Yolları’na ait uçakla saat 18.45’te İstanbul’a getirildi. THY’nin TK 636 sefer sayılı Boeing 737-800 tipi “Mardin” adlı uçağıyla Trablus’tan İstanbul’a getirilen ve Libya’daki olaylar sırasında vinç kulesinde vurularak öldürülen Yunus Emre Çelik ve kalp krizi sonucu vefat eden Şaban Durmuş’un cenazeleri aprondan cenaze araçlarına alındı. Çelik’in cenazesi saat 23.30’da THY’nin tarifeli uçağıyla Trabzon’a, Durmuş’un cenazesi de saat 20.00 uçağıyla Ankara’ya götürülecek.

Haberin Devamı