Gazete Vatan Logo

4 cephede büyük savaş!

Amerika'da heyecan dorukta

4 cephede büyük savaş!

ABD’de 6 Kasım’daki başkanlık seçimleri 50 eyalette yapılıyor. Ama seçimlerin geçmişine bakıldığında bu eyaletlerin büyük çoğunluğunda sonuç her zaman belli. Sonucu her seçimde değişebilen 4 kararsız eyalette ipi göğüsleyen zaferi kazanacak

ABD Başkanlık seçimlerinde yapılan anketler, hazırlanan seçim grafikleri ve haritalar aşağı yukarı 50 yıldır her seçimde sağdaki gibi. Haritanın doğu ve batı kıyılarındaki okyanus kenarı eyaletler her zaman Obama’nın Demokratları’nı temsil eden mavi renkte, ABD’nin daha çok tarım ve hayvancılıkla uğraşan orta kısımları ise Romney’nin Cumhuriyetçi Partisi’nin kırmızısı ile gösteriliyor. Seçimlerin kaderini her zaman tayin eden ise kararsız (swing) eyaletler Virginia, Ohio, Florida ve New Hampshire. Bunlardan en kritik olanı ise Ohio. Nitekim Romney ‘Ohio’da seçimleri kaybedersem Obama başkanlık yarışını önde bitirir’ dedi. Peki nedir bu eyaletleri bu kadar kritik yapan?

4 cephede büyük savaş

Toplasan bir California

Haritada Cumhuriyetçiler’in hakim olduğu orta eyaletler geniş yer kaplıyor ancak nüfusları New York, California gibi yüksek değil. Gönderdikleri ‘seçici delege’ sayısı da düşük. Her eyaletin nüfusuna göre belirlenen delege sayısının toplamı 538. 270 delegeyi alan ABD Başkanı olacak. Kıpkırmızı haritada Teksas haricinde orta bölgelerdeki eyaletlerin toplamı neredeyse bir California ediyor ki California da Demokratlar’ın kalelerinden. Bu yüzden yarış ‘kararsız eyaletlerde’ kilitleniyor. Seçimlerin kaderinde Virginia, Florida ve Ohio büyük rol oynuyor. Florida’yı alıp, yanına Virginia veya Ohio’yu eklemesi halinde Obama seçim zaferini ilan edebilecek. Romney’nin eski başkan George W. Bush’un kardeşi Jeb Bush’un valilik yaptığı Florida, Virginia ve Ohio’dan herhangi ikisini alması durumunda ise neredeyse son dakikaya kadar yeni başkan belli olamayacak. İki aday da eşit oy alırsa, seçim düğümünü Kongre çözecek. Son tahminlere göre Obama toplam 201 delegeyi, Romney de 191 delegeyi elde etmiş gibi. 270’e ulaşabilmeleri için Obama’nın 69, Romney’nin de 79 delegeye ihtiyacı var. Bu delegelerin 95’i kararsız eyaletlerden gelecek. Eyaletlerin delege oranları şöyle: Florida 29, Ohio 18, Virginia 13, Wisconsin 10, Colorado 9, Nevada 6, Iowa 6, New Hampshire 4.
4 cephede büyük savaş
Barack Hussein Obama

Gerçek değişimin nasıl bir şey olduğunu biliyoruz, bundan vazgeçemeyiz. Değişim, her yaştan insanın, iyi mesleklerin istediği yetenek ve eğitime sahip olduğu bir Amerika’dır. Ben, Amerikalı işçilere ve Amerikan yaratıcılığına güvenen başkanım. En tepedekilerin Washington’da yeni bir destekçiye ihtiyacı yok. Destekçiye ihtiyacı olanlar, mektuplarını okuduğum Amerikalılar. Onların durumu iyi olduğunda, ABD iyi durumda olur. Şimdi başladığımız işi tamamlamanın zamanı.

Willard Mitt Romney

Amerika fırsatlar ülkesi. Ancak son dönemde, bu fırsatlar çok sayıda Amerikalı’nın kapısını çalmadı. Milyonlarca vatandaşımızın işsiz kalmasına neden olan ekonomik durgunlukla boğuşuyoruz. Etrafımız, parçalanmış hayaller, sekteye uğramış yaşamlar, ertelenmiş planlar ve sönmüş umutlarla dolu. Bu durum her zaman böyle değildi, gelecekte de böyle olmak zorunda değil. Birlikte bu sorunların üstesinden gelebiliriz. Gerçek değişim ve gerçek bir seçim öneriyorum.

Haberin Devamı