Gazete Vatan Logo

4 bin 515 kişiyi işe alacak

Bankalar istihdam planlarını açıklamaya devam ediyor. İşte 4 bin 515 kişiyi alacak olan banka

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, 2011 yılında 4 bin 515 yeni eleman alacaklarını açıkladı. Çağlar, “Biz brüt 1.400 lira maaş veriyoruz. Ayrıca 4 maaş ikramiye ve iki maaş da temettü var.

1 yılda toplam 18 maaş alacaklar” dedi

ANKARA-Bankacılık sektöründe son 7 yılın kar rekortmeni Ziraat Bankası, bu yıl 4 bin 500 kişiyi işe alacak. Bankada göreve yeni başlayacak olan personel yılda 18 maaş alacak. Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, 2011 yılında 4 bin 515 yeni eleman alacaklarını açıkladı.

Çağlar, Ziraat Bankası olarak sektörün üzerinde bir maaş politikası izlediklerini belirterek, “Biz brüt 1.400 lira maaş veriyoruz. Ayrıca 4 maaş ikramiye ve iki maaş da temettü var. 1 yılda toplam 18 maaş alacaklar” dedi.

2010 yılında 74 şube açarak Türkiye genelinde toplam bin 379 şubeye ulaştıklarını belirten Çağlar, şubelerin 420 tanesinin bulunduğu yerde başka bankaların bulunmadığını söyledi. Bankanın kârlılığının temelinde yatan en önemli argümanın verimli çalışma olduğunu ifade eden Çağlar, 22 bin 800 kişiyle çok verimli bir çalışma sürdürdüklerini vurguladı.

Çağlar, halen 17 ülkede 76 noktada faaliyet gösterdiklerini, önümüzdeki günlerde 18’inci ülke olarak Kosova’yı ilave edeceklerini ve bu ülkede 2 şube açacaklarını bildirdi.

Saatte 40 milyon TL kredi

Kredilendirme konusunda sektör ortalamasının üzerinde bir artışla tüm kesimlere desteklerini sürdürdüklerini söyleyen Çağlar, kredi büyüklüğünün 56 milyar lirayı aştığını ve sektörde en çok kredi kullandıran ilk 3 banka arasına girdiklerini kaydetti.

Çağlar, 2009’da 1.1 milyar lira seviyesinde olan haftalık ortalama kredi kullandırımının, geçen sene 1.6 milyar liraya ulaştığını, bir başka ifade ile günde ortalama 315 milyon lira, saatte de 40 milyon lira kredi kullandırdıklarını ifade etti.

49 banka arasında sektörün en fazla Türk Lirası kredi kullandıran bankası durumunda bulunduklarına dikkat çeken Can Akın Çağlar, kriz dönemi olan Eylül 2008’den bugüne kadar Türk bankacılık sektörü kredileri yüzde 45 artarken, Ziraat Bankası’nın yüzde 104 oranında artırarak 56 milyar liralık sonuca ulaştıklarını bildirdi.

Çağlar, haftada 480 milyon liraya ulaşan bireysel kredi hacmine ulaştıklarını ve bireysel müşteri sayılarının da 6.7 milyon olduğunu dile getirdi.

Bankacılık tarihinde rekor kâr: 3.713.000.000 TL

Ziraat Bankası, bankacılık tarihinin en yüksek kârına ulaştı. Ziraat Bankası Genel Müdür Can Akın Çağlar, bankanın 2010 yılında brüt 4 milyar 469 milyon lira, net 3 milyar 713 milyon lira kâr elde ettiğini söyledi. Ziraat Bankası, 2009’da da 3.5 milyar lira net kârla rekor kırmıştı.

Çağlar, ekonomik krizin ardından piyasalarda oluşan güçlü kredi talebi doğrultusunda oluşturulan stratejiyle, 2010 yılında “kredilerde büyüme” hedefinin öne çıkarıldığını, buna bağlı olarak da yüksek performans sağladıklarını kaydetti.

Bankanın 2010 yılında aktif büyüklüğü 151 milyar liraya ulaştı, sektördeki pazar payı ise yüzde 15 olarak gerçekleşti. 2009-2010 yılı içerisinde sektörün aktif büyümesi yüzde 20.8 iken, Ziraat Bankası’nda bu oran yüzde 21.4 olarak gerçekleşti.

RK’nın bilgisayarlara direkt müdahalesine alışık değiliz

Rekabet Kurumu’nun (RK) 8 bankanın “maaş ödemelerinde promosyon anlaşması soruşturması” çerçevesinde sözlü savunmasını alması konusundaki bir soru üzerine Can Akın Çağlar, bu soruşturma kapsamında banka olarak kendilerinin de yer aldığını, Rekabet Kurumu’nun uzmanlarının bankaya gelerek, “çok alışık olmadıkları bir inceleme tarzıyla, ekranlara, bilgisayarlara direkt müdahale ettiklerini, bu konuyla uğraşan departmandaki bütün ekranları taradıklarını, gözden geçirdiklerini” anlattı. Çağlar, “Bizim Rekabet Kanununa aykırı herhangi bir işlem yapmadığımızı tespit ettiler. O soruşturmanın içinde biz inceleme boyutuyla olduk ama olumsuz bir durum tespit edilmedi” diye konuştu.

Promosyonlar ahlaki erozyona neden oluyor

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, “Promosyonlar ahlaki erozyona neden oluyor, kaldırılmalı” açıklaması yaptı. Çağlar, maaş promosyonları dışında, bankaların promosyon olarak dağıttığı otomobil, bina tefrişatı gibi hediyelerin kaldırılması gerektiğini söyledi. Bu promosyonların ahlaki erozyona sebep olduğunu kaydeden Çağlar, “Kurumların bizlerde tuttuğu kaynaklar karşılığında bizlerden istedikleri promosyonlar sistemi yoracak boyuta ulaşıyor. Maaşın dışındaki promosyonların kaldırılması gerekir” dedi.

Kredilerde yüzde 25 sınırına uyacağız

Kredi genişlemedeki sınırlamasıyla ilgili olarak Can Akın Çağlar, “Biz de 2011 yılı için yüzde 25’lik bir kredi genişlemesi planladık. Bunun ötesindeki bir kredi artışını şu anda planlamış ve onu gerçekleştirme gayreti içinde değiliz” dedi. “Yüzde 25’lik sınırın Ziraat Bankası ve Halkbank için geçerli olmayabileceği” sözleri konusunda ise Çağlar, şu değerlendirmede bulundu: “Yüzde 25 sınırlamasıyla ilgili kamu bankaları ayrı diğerleri ayrı. Orada kastedilen şu olabilir, kamu bankaları geçmişte çok kredi piyasası içinde olmadıkları için. Bizim aktifimizdeki kredilerin payı yüzde 37 ama sektör aktifi içindeki kredilerin payı yüzde 51’ler mertebesinde. Kamu bankaları açısından orada gidilebilecek bir yol var ama neticede cari açığı tetiklemesi şeklinde bir sonuç ortaya çıkacaksa biz de burada yüzde 25’lik sınıra uyacağımızı her ortamda ifade ediyoruz.”

Haberin Devamı