Gazete Vatan Logo

4 adımda hesabınızı kurtarın

Facebook hesabınız kötü niyetli kişiler tarafından ele geçirilirse nasıl geri alabilirsiniz? Öncelikli olarak panik yapmayın ve bu adımları izleyin.

4 adımda hesabınızı kurtarın

Geçtiğimiz ay 50 milyon Facebook kullanıcısına ait verilerin bilgisayar korsanları tarafından ele geçirildiği ortaya çıktı. Bu saldırıdan zarar görmediyseniz bile, Facebook hesaplarının sıkça hacklendiği bilinen bir gerçek. Bilgisayar korsanları dolandırıcılık veya farklı amaçlarla özel mesajlarınıza ulaşıp, arkadaşlarınıza sizin adınıza mesaj atabilir veya hesabınızdan paylaşımlar yapabilir.

Çalınan bilgileri geri getirmek mümkün olmasa da hesabınız çalındıysa bunu geri alabilirsiniz. İşte Facebook hesabınız hacklendiğinde yapmanız gerekenler:

Hesabınız ele geçirildi mi?

Facebook hesabınızın kötü niyetli kişiler tarafından ele geçirilip geçirilmediğini nasıl anlayabilirsiniz? Eğer hesabınız ele geçirildiyse saldırganlar arkalarında bir iz bırakacaktır. Hesabınıza giriş yaparak sağ üstteki oka basın ve menüyü açın. Ayarlar’ı tıkladıktan sonra Güvenlik ve Oturum Açma seçeneğini tıklayın.

En üst kısımda Facebook’a son giriş yapılan cihazların listesiyle karşılaşacaksınız. Daha fazla seçeneneğini tıklayarak eski oturumları gözden geçirebilirsiniz. Şüpheli bir durum söz konusuysa aşağıdaki adımları sırasıyla takip etmenizi öneriyoruz.
Şifrenizi değiştirin
Hesabınızı ele geçiren kişi parolanızı değiştirmediyse, bilgisayar korsanının dikkatini çekmemek için diğer hesaplardaki oturumu kapatmayın ve ilk olarak şifrenizi değiştirin. Ayarlar>Güvenlik ve Oturum Açma yolunu izleyerek Parolayı Değiştir seçeneğini kullanın. Yeni parolanızın eskisinden daha karmaşık ve güçlü olmasına dikkat edin.
Parolanızı değiştirdikten sonra Oturum Açtığınız Yerler’i tıklayın ve Tüm Oturumları Kapat seçeneğini kullanın. Bunu yapmadan önce oturum açabileceğinizden emin olmaya dikkat edin.
Eğer bu yöntem işe yaramazsa parolanızı sıfırlayın. Facebook oturum açma ekranındaki şifremi unuttum seçeneğiyle parolanızı sıfırlayabilirsiniz.
Facebook’a bildirin
Hesabınız spam ve reklam mesajları göndermeye başladıysa, rapor etmeniz faydalı olacaktır. Hesabınıza erişemiyorsanız bile bu yolu kullanabilirsiniz ve Facebook hesabınızı kurtarmanıza yardımcı olacaktır.
Facebook uygulamalarına dikkat!
Hesaplar çoğu zaman rastgele biri tarafından ele geçirilmez. Saldırının kaynağı, erişim izni verdiğiniz bir Facebook uygulaması olabilir. Şüpheli olan uygulamaları kaldırmak için Ayarlar>Uygulamalar ve Web Siteleri yolunu izleyin. Tüm uygulamalar ve Web siteleri için Tümünü Göster seçeneğini tıklayın ve kaldırmak istediğiniz uygulamaları işaretleyin. Son olarak sağ üst kısımdaki kaldır düğmesine basarak karşınıza çıkan soruyu onaylayın.
Arkadaşlarınıza haber verin
Hesabı kurtarmaya yönelik girişimlerinizi tamamlayın ve arkadaşlarınıza yaşadığınız problem hakkında bilgi verin. Arkadaşlarınıza Facebook dışındaki diğer iletişim kanallarıyla ulaşın.

Haberin Devamı