Gazete Vatan Logo

4,5G kullanırken faturalara dikkat

4,5G ile internet kullanımının artacak olması, faturalarda ek ücretlere sebep olabilir. İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren, yüksek internet faturalarıyla karşılaşmamak için BTK’nın 'Veri Kullanım Hesaplayıcı'sının kullanılabileceğini söyledi.

4,5G kullanırken faturalara dikkat

1 Nisan itibariyle resmen hayatımıza girecek olan 4,5G hizmeti, sağlayacağı yüksek internet hızı imkanıyla, mobil internet kullanıcılarının internette zaman geçirme ve yüksek boyutlu veri indirme beklentilerini de çok daha yukarılara taşıyacak. Uzmanlar, artacak internet kullanımı nedeniyle özellikle faturalı mobil internet hizmeti alanların 4,5G'ye geçiş sürecinde ilk zamanlar çok daha dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren, 4,5G'ye geçişle kişilerin internet kullanım miktarlarının da artacağını belirterek, yüksek internet faturalarıyla karşılaşmak istemeyen tüketicilerin ne kadar veri kullandıklarını “Veri Kullanım Hesaplayıcı” hizmetiyle hesaplayabileceğini söyledi.

3G'YE GÖRE 10 KATA KADAR DAHA HIZLI

Serhat Özeren, yaptığı açıklamada, mobil haberleşme hızını 3G'ye göre 10 kat artıracak 4,5G teknolojisinin, 1 Nisan itibarıyla kullanılmaya başlanacağını anımsatarak, 4,5G teknolojisiyle internet kullanımının da artacağı uyarısında bulundu. Tüketicilerin internet kotalarını aşmaları durumunda yüksek faturalarla karşı karşıya kalabileceklerini anlatan Özeren, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hayata geçirilen ve internet sitesinde yer alan Veri Kullanım Hesaplayıcı sayesinde yüksek internet faturalarının önleneceğini ifade etti.

Haberin Devamı

VERİ HARCAMA ORANINI VERİYOR

Veri Kullanım Hesaplayıcı sayesinde tüketiciler; aylık ya da günlük görüntüledikleri sayfa sayısını, gönderdikleri e-posta adedini, izledikleri toplam video ve dinledikleri müzik süresini, yüklediği sosyal medya içeriklerini, oyun oynadıkları zamanı ve diğer kullanımlarını girerek, ne kadar veri kullandıklarını hesaplayabiliyor.

Kullanımınızı tahmin edebilirsiniz

Kendi alışkanlıklarına ilişkin veri kullanım miktarını belirleyen tüketicilerin, buna göre kota seçebileceğini ya da kotalarını aşıp aşmadıklarını tahmin edebileceğini anlatan Serhat Özeren, “BTK, Veri Kullanım Hesaplayıcı'yı bilgi vermek amacıyla hazırladı. Sistemdeki hesaplama kesinlik içermeyip, yaklaşık bir değer ifade edecek. Bu nedenle sistemin fatura doğrulama amacıyla kullanılması mümkün olmayacak” diye konuştu.Yeni Şafak)

Haberin Devamı