Gazete Vatan Logo

4.5G ile hayatımızda ne değişecek? İşte 4.5G'ye dair tüm detaylar

4.5G ihalesinin sona erdi. Peki 4.5G neyi ifade ediyor? Ne zaman hayatımıza girecek? İşte 4.5 G hakkında tüm bilinmeyenler haberimizde.

4.5G ile hayatımızda ne değişecek? İşte 4.5G'ye dair tüm detaylar

Türkiye'deki 4G'ye geçiş süreci uzun zamandır gündemde. Tam herşey tamam, 4G'ye geçiyoruz diye hazırlandığımız anda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı 4G'yi atlayıp 5G'ye geçelim açıklaması bir anda tüm hazırlıkların askıya alınmasına neden olmuştu.
Fakat Türkiye'nin 5G'ye geçmesinin yıllarca sürebileceği gerçeği kabullenilerek, 5G olmadı en azından 4.5G olsun denilerek mobil alanda yeni bir sayfa açtık.

4.5G TAM OLARAK NEDİR?

Dördüncü nesil kablosuz iletişim ağlarına genel olarak 4G adı veriliyor. Ülkemizdeyse 4G'nin daha gelişmiş bir sürümünün (LTE Advanced) kullanılacak olması nedeniyle, 4G yerine 4.5G kavramı kullanılıyor. Standart 4G bağlantısı, 100Mbps hıza ulaşabilirken 4.5G, bir başka deyişle LTE Advanced, 300Mbps (saniyede 37,5MB) ve üzerine ulaşabiliyor. Şu anki 3G şebekesi, yoğunluğun olmadığı zamanlarda 20-25Mbps'lik hızlara ulaşabiliyor. Ancak bu hızların kağıt üzerindeki teorik sayılar olduğunu belirtmekte fayda var.

4.5G'nin 5G'nin sunacağı 1.000Mbps'lik hızlara ulaşmadığını söyleyelim. Bununla birlikte 5G'nin dünya çapında 2020'de yaygın olarak kullanılmaya başlanacağı tahmin ediliyor. Bu yüzden 4.5G'nin 5G'yi beklerken ona hazırlık yapmamızı sağlayacağını da söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

Web sayfalarında gezerken, haber okurken veya sosyal ağlarda gezerken zaten yeterince hızlı olan 3G ile yeni 4.5G arasındaki farkı her zaman görmeyebilirsiniz. Ancak 4.5G ile birlikte video ve müzik akış hizmetleri daha kesintisiz çalışacak. Skype ve FaceTime gibi uygulamalar ise daha yüksek görüntü kalitesiyle, takılmadan videolu sohbetler yapmanıza izin verecek. Büyük dosyaları indirirken 4.5G'nin farkını hemen hissedeceksiniz.

4.5G, beraberinde getirdiği VoLTE gibi teknolojiler sayesinde sesli görüşmelerin de kalitesini artırıyor. Üstelik çağrı yaparken karşı tarafla bağlantı kurmanız da çok daha hızlı gerçekleşebiliyor.

Bu arada tamamlanan 4.5G ihalesinin ardından 1 km'den daha uzun tüneller ve konvansiyonel tren hatları, yakın bir gelecekte kapsama alanına alınacak. Böylece tünele girdiğinizde bağlantının kopması gibi sorunları artık yaşamayacağız.

Haberin Devamı

4.5G'Yİ NE ZAMAN KULLANABİLECEĞİZ?

4.5G için beklemeniz gereken tarih, 1 Nisan 2016... Dördüncü nesil mobil iletişim teknolojisi, planlarda bir aksaklık olmaması halinde, önümüzdeki senenin Nisan ayında hizmete açılacak. 4.5G hizmeti verecek olan operatörlerin 2024'e kadar Türkiye nüfusunun yüzde 95'ine yeni bağlantıyı ulaştırması gerekecek.

4.5G frekanslarının dağıtılmasıyla birlikte 3G hizmetlerinin de kapasitesinin arması bekleniyor. Yani 4.5G kullanılmaya başlandığında 3G'de yaşadığımız bağlantı sorunları da çözülebilir.

4.5G İLE İNTERNET FİYATLARI DÜŞECEK

CHIP Online Genel Yayın Yönetmeni Cenk Tarhan, Hürriyet'e yaptığı açıklamada 4.5G ile internet fiyatlarının düşebileceğini belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü: "4.5G ile kullanıcılar internete çok daha hızlı bağlanacağından daha hızlı kota tüketecekler. O nedenle operatörler 4GB internet paketlerini örneğin 6GB'a aynı tarifede çıkararak birim maliyetini kullanıcı için düşürebilir."

Haberin Devamı

Frekanslar 5 katına çıkacak
Mobil şebeke işletmecilerine tahsisli mevcut frekans miktarı 183 MHz iken ihale kapsamında tahsis edilecek yeni frekanslarla toplam 573 MHz'a çıkacak. İhaleyle tahsis edileceklerle toplam frekans miktarı mevcut frekansların 3, mobil geniş bantta data hizmeti sunulacak frekans miktarının ise 5 katına ulaşacak.
3G hizmetlerinden sonra geliştirilen ve kamuoyunda 4,5G olarak tabir edilen IMT Advanced teknolojileriyle hizmet sunulacağından teknoloji üstünlüğü sayesinde vatandaşlar çok daha hızlı şekilde bilgiye erişme imkanına kavuşacak.
Genişbant erişimindeki her yüzde 10’luk artış, ülkelerin Gayri Safi Milli Hasılalarında yüzde 1-1,5 büyüme sağlıyor. Dolayısıyla yapılacak ihale sebebiyle genişbant altyapısının daha da yaygınlaştırılması ve mobil genişbant hizmetlerinin daha fazla vatandaşa ulaştırılması, ülke ekonomisine de önemli ölçüde katkı sağlayacak.
Yeni teknolojiler sunulacak
İhale sonrasında söz konusu frekanslar kullanılarak tüketicilere 5G de dahil yeni teknolojiler sunulabilecek.
4G ile 6,5 dakika, 3G teknolojisiyle 1 saatten fazla süren 8 gigabayt büyüklüğünde yüksek çözünürlüklü filmi indirme süresi, bu teknolojiyle 6 saniyeye düşecek.
Du¨nya genelinde akıllı cihaz sayısındaki hızlı artıs¸, teknolojik gelis¸meler, hız ve kapasite talebi gibi etkenler mobil genis¸bant teknolojilerinde su¨rekli olarak yeni gelis¸meleri tetikliyor. Du¨nya genelinde 100'ün u¨zerinde u¨lkede LTE hizmeti aktif olarak kullanılıyor ve 250 milyona yakın aboneye hizmet veriliyor. Bu sayının 2017'de 1 milyara ulas¸ması bekleniyor.
I·nternete bagˆlı cihaz sayısındaki hızlı artıs¸, M2M (makinalar arası iletişim) uygulamaları, nesnelerin interneti, haberles¸me cihaz ve ekipmanlarındaki enerji verimliligˆi, artan hız ve kapasite talebi ise 5G'yi gu¨ndeme getirirken, buna ilis¸kin standartların ve tesis edilecek s¸ebekelerin 2020 sonrası ic¸in değerlendirileceği o¨ngo¨ru¨lüyor.
AB ve Gu¨ney Kore arasında 5G mobil internet teknolojisinin gelis¸tirilmesi ic¸in anlaşma imzalanırken, bu teknolojinin getirecegˆi avantaj ve dezavantajlar ele alınacak.
AB'nin, bu kapsamda 2020'ye kadar 700 milyon avro yatırım yapması bekleniyor.
Özetlemek gerekirse, 4.5 ile birlikte mobil internet kullanırken videoları daha akıcı bir şekilde izleyip, Periscope gibi canlı yayın programlarını daha rahat bir şekilde kullanabileceksiniz.
Tamam internetimiz hızlanacak. İyi, güzel, hoş. Peki bu Türkiye'de ne gibi şeyleri değiştirecek? İşte bu sorunun olası cevapları.

Haberin Devamı