Gazete Vatan Logo

4.4’lük büyüme ilk çeyrekte garanti

Sanayinin çarkları ikinci çeyrekte de hızlı dönmeye devam ediyor. Büyümenin öncü göstergesi sanayi üretimi Nisan’da % 6.7 artışla 20 ayın zirvesine çıktı. Sıçramada otomotiv üretimi ve teşvikler etkili oldu. Ekonomistler ilk çeyrekte % 4.4’lük büyümenin garanti olduğunu belirtti

4.4’lük büyüme ilk çeyrekte garanti

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi sanayi üretimi Nisan’da beklentileri aşarak sürpriz yaptı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi endeksi Nisan’da yıllık bazda yüzde 6.7 artarak 20 ayın en hızlı yükselişine imza attı. Ekonomistlerin beklentileri sanayi üretiminin yüzde 3.9 artması yönündeydi.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de bir önceki aya göre yüzde 2.3 artarak yüzde 0.3 olan beklentileri aştı. Sanayi üretimi endeksi, Ağustos 2015’teki yüzde 6.9’luk yükselişten bu yana yüzde 6’nın üzerine çıkamamış, Ocak’ta yüzde 2.6, Şubat’ta yüzde 1.0 ve Mart’ta yüzde 2.6 artış kaydetmişti.

TÜİK Pazartesi açıklayacak

Sanayi üretimindeki çıkışta otomotiv imalatı ve hükümetin sağladığı teşvikler etkili oldu. Otomotiv 1.5 puan diğer ulaşım araçları 2.1 puan ile sanayi üretimindeki artışta en yüksek katkıyı veren alt kalemler olarak dikkat çekti. Bu kalemi 0.7 puan katkı ile ÖTV’nin sıfırlandığı beyaz eşya takip etti.

Haberin Devamı

Nisan verisi sanayi üretiminde yılın ilk çeyreğinde gerçekleşen yüzde 1.8’lik artış ve Mart’taki yüzde 2.8’lik artış ile kıyaslandığında büyümedeki ivmelenmenin de ikinci çeyrekte kuvvetli olacağını teyit etti. Ekonomistler büyümenin ilk çeyrekte yüzde 4.4-4.6 aralığında çıkacağını, çarkların bu hızda dönmeye devam etmesi halinde ikinci çeyrekte de yüksek rakamların ortaya çıkacağını kaydetti. TÜİK, ilk çeyrek GSYİH verilerini 12 Haziran Pazartesi günü açıklayacak.

Teşvikler destekledi

Alınan tedbirler ve verilen teşviklerin de desteğiyle büyümede ivmelenmenin yaşandığını belirten İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Nisan’da sanayi üretimi güçlü bir büyüme yakaladı. Hesaplamalarımız iktisadi faaliyeti desteklemek adına atılan adımların büyüme üzerindeki olumlu etkisinin yılın ikinci çeyreği itibariyle daha da hissedilir olacağına işaret ediyor. Sanayi üretimi verisi ve PMI gibi diğer öncü göstergeler görüşümüzü destekliyor. Ayrıca ihracat ağırlıklı sektörlerdeki üretimin canlanması yılın ikinci çeyreğinde ihracattaki olumlu seyrin devamını gösteriyor.”

Haberin Devamı

Taşıt üretimi yüzde 140 arttı

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi grupları (MIGs) incelendiğinde, 2017 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 12.2 ile sermaye malında gerçekleşti. İmalat sanayi alt sektörlerine bakıldığında Nisan’da bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 140.7 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında görüldü. Bu artışı, yüzde 19.5 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı, yüzde 6.9 ile temel eczacılık ürünleri imalatı takip etti.

Bizi yakalayamazlar

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin bu yılın ilk çeyreğindeki büyüme oranının büyük bir ihtimalle yüzde 4’ün üzerinde olacağını açıkladı.

Zeybekci şunları söyledi:

“Gerek IMF, gerek Dünya Bankası, gerek diğer kurum ve kuruluşlar Türkiye’nin büyümesiyle ilgili en üst düzeyde iyileştirmeler yapıyor. İyileştirmeleriyle bile bizi yakalayamayacaklar. 2017 yılı ihracatta Orta Vadeli Program’daki 153 milyar doların çok üzerinde, hatta 155 milyar doların da üzerinde, muhtemelen tarihi zirve olan 157.6 milyar doların da üzerine çıkmaya gayret ediyoruz. Büyümede de olması gereken yer, yüzde 5’in üzerinde bir büyüme 2017 yılı içinde reel sektör eliyle yapacağız. Devlet ve kamu eliyle büyüme dönemleri artık bitti. Sakın ola ki 2017’de gevşemeyin, yapacak çok şeyimiz var.”

Haberin Devamı

Krediler sanayiye yansıdı

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, sanayi üretiminin ekonomideki canlanmanın işareti olduğunu belirterek, verilerin 2017 yılı büyümesini yukarı yönlü desteklediğini söyledi. Alınan tedbirler, teşvikler ve Kredi Garanti Fonu uygulamasının imalat sanayi üretimine yansıdığına dikkat çeken Elvan ihracattaki artışın da sanayi üretimini desteklediğini kaydetti.

Sürpriz rakamlar gelebilir

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, “İnşallah 2017’de Türkiye yüzde 4’ün üzerinde büyümeyi gerçekleştirecek. Buradan hatta daha sürpriz rakamlar da gelebilir” dedi. Canikli, şunları belirtti: “Türkiye’nin büyüme rakamlarını 2’nin altına düşürmüşlerdi, şimdi hepsi Türkiye’nin büyüme rakamlarını yukarı yönlü revize etmeye başladılar.”

Haberin Devamı