Gazete Vatan Logo

4.30 lirayı görebiliriz!

Seçimin ardından pozitif ayrışan Türk Lirası’nda iyimser hava hakim. Yeni kabinede güven verecek piyasa dostu isimlerin olması halinde Dolar/TL’nin 4.40 hatta 4.30’a kadar inebileceği tahminleri yapılıyor

4.30 lirayı görebiliriz!

Türk Lirası, 24 Haziran’daki Cumhurbaşkanı ve 27’nci Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nin ardından gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışarak dolar karşısında bu hafta yaklaşık yüzde 2 değer kazandı.

Bu yıla 3.80 seviyelerinde başlayan ve yükseliş eğiliminde hareket eden dolar/TL, yılın ilk yarısında rekor üstüne rekor kırdı. Değer kazanan dolar endeksi ve seçim atmosferinin negatif etkisiyle yükseliş eğilimini koruyan dolar /TL,

23 Mayıs’ta 4.92 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Seçim atmosferine girildiği için Merkez Bankası’nın toplamda 5 puanlık artırımı doların ateşini kısmen söndürdü ancak 4.60’larda taban yapmasının önüne geçemedi.

% 1.86 değer kazandı

Dolar, gelişen ülke para birimleri karşısında değer kazanmaya devam ederken, TL de seçimler sonrası siyasi belirsizliğin ortadan kalkması sonucu gelişen ülke para birimlerinden pozitif ayrıştı. TL, dolar karşısında bu hafta yüzde 1.86 değer kazandı.

TL bu hafta gelişen ülke para birimleri arasında dolara karşı en iyi performansı gösteren para birimi olurken gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında ortalama yüzde 1.5 değer kaybetti.Gelişen ülke para birimlerinin arasında en çok Arjantin Pezosu’nun değeri düştü. Yüzde 7 değer kaybeden Arjantin Pezosu’nu, yüzde 2.5 ile Şili Pezosu, yüzde 2.4 ile Brezilya Reali takip etti.

Haberin Devamı

UZMANLAR NE DİYOR?

Analistler, TL’de seçim öncesi görülen negatif ayrışmanın, seçimlerin ardından azalan belirsizliklerle tersine döndüğünü, gelecek dönemde atılacak doğru adımlarla dolar kurlarındaki düşüşün ivme kazanabileceğini belirtti.

Sıkılaşma söylemi önemli

Anadolu Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kocaman: Seçim politikaları ile mali disiplinde görülen gevşemenin, yeni kabine ile sıkılaştırılacağına dair beklentiler, sıkı para politikasının devam ettirileceğine yönelik söylemlerin etkili olduğunu düşünmekteyiz. Pozitif ayrışmanın devamı için piyasada beklentilerin karşılanması gerekiyor. Bu sağlanırsa dolar 4.50-4.45 bandına doğru geri çekilebilir. Yukarıda 4.70’in aşılması halinde 4.80’nin kırılabileceğini düşünmüyoruz.

Haberin Devamı

Kayıpları geri aldık

İntegral Yatırım Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu: Seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ve ikinci tur olmadan başkanlık yarışının sona ermesi, TL varlıklar üzerinde daha önceden belirsizlik yüzünden oluşan değer kayıplarının geri alınmasını sağladı.

8 Temmuz ‘da yeni bakanlar belli oluyor ve piyasalar için olumlu bir haber. Ancak bunun ardından söylemler belirleyici olacak görünüyor. Piyasaların aradığı güven ortamının oluşması durumunda TL’deki değer kazancı devam edebilir ve Dolar/TL düşüşünü sürdürebilir.

Piyasa takvime bakıyor

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan: Mali politikalarda oluşturulacak disiplin, kamu harcamalarında gerçekleşecek olası kısıntılar ile sıkı para politikası koşullarının desteklenmesi, kurda olumsuz yönde hareketleri engelleyebilir. Piyasa ilk etapta hükümete ilişkin takvimi dikkate alacak. Kabinede kimler olacak, ekonomik reformların uygulanabilirliği ne olacak, piyasa bunları merak ediyor. 4.50’nin altında kalıcı hareketler olursa daha aşağıları görmemiz mümkün.

Haberin Devamı