Gazete Vatan Logo

4. Yargı Paketi'nde Öcalan tartışması!

CHP'den 4. Yargı Paketi'ne çok sert eleştiri

4. Yargı Paketi’nin alt komisyona gönderildiği Meclis Adalet Komisyonu’nda Öcalan tartışması yaşandı. CHP tasarı için “kese kağıdı bile olamaz” derken MHP, “13 gün kayboldu bu kanun. Belli ki kara sularını aştı başka yerlere gitti herhalde ya da deniz yolculuğu mu yaptı, bir iki adayı mı dolaştı” değerlendirmesini yaptı. CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz da, “Abdullah Öcalan’ın yeniden yargılanabilmesine yol açabilecek böyle bir düzenlemeyi kabul etmemiz mümkün değil” dedi.

Adalet Komisyonu, Ahmet İyimaya başkanlığında toplandı. İyimaya, 4. Yargı Paketi olarak bilinen İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın alt komisyona gönderilmesini önerdi.

“KESE KAĞIDI BİLE OLAMAZ”

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, tasarının alt komisyona gönderilmesine gerek olmadığını belirtti ve bunun bir zaman kaybı olduğunu ve aldatmaca olduğunu iddia ederek, “Tasarı bırakın paket olmayı kese kağıdı bile olamaz. Kandırmaya yönelik bir tasarıdır. Terör örgütünü meşrulaştırmakta, yasalaştırmakta öbür yandan daha ağır hükümler getirilerek düşünce ve ifade özgürlüğünün kapsamını daraltmaktadır. Bir an önce esasa geçilsin, alt komisyon gereksiz” dedi.

“PKK’NIN KAÇIRDIĞI İNSANLARI ALIP GELMEK VARKEN BU YAPILMAMIŞ VE BİR ANLAŞMA KONUSU YAPILMIŞTIR”

CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz da, dün gazetelere anayasanın ilk 3 maddesinin değiştirilmesiyle ilgili AKP’nin bir önerge verdiği ya da vereceği şeklinde bir haber yansıdığını belirtti. Yılmaz, “Böylesi bir şey olamayacak bir şeydir. Anayasanın ilk 4 maddesini değiştirmek anayasa suçu niteliğindedir” diyerek tepkisini dile getirdi.

PKK’nın elindeki kamu görevlilerinin dün serbest bırakılmasına değinen Yılmaz, “Artık PKK neredeyse bir terör örgütü değil de siyasi bir örgütlenmeymiş gibi bir işlem yapılıyor. Aslında yapılması gereken PKK’nın kaçırdığı insanları alıp gelmek varken bu yapılmamış ve bir anlaşma konusu yapılmıştır, ben bunu şiddetle kınıyorum” dedi.

TMK’daki 6. ve 7. maddede yapılan değişikliklere de işaret eden Yılmaz, “Bu değişikliklerin özü itibarıyla aslında terör örgütünün bir şekilde meşrulaştırmaya çalışıldığını, siyasallaştırmaya çalışıldığını gözlemliyoruz” dedi.

“ÖCALAN’IN YENİDEN YARGILANABİLMESİNE YOL AÇABİLECEK DÜZENLEMEYİ KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL”

Yılmaz, şöyle devam etti:
“Suç ve suçluyu övme konusunda da bir düzenleme getiriliyor. O düzenlemede yakın tehlike diye bir kavram konulmuş, bu çok fazla kafalarda soru işareti yaratabilen bir olay. Buradan da anladığımız kadarıyla Abdullah Öcalan, PKK’nın terörist başı, demek ki artık yakın bir tehlike olmayacağı için onunla ilgili övücü sözler suç niteliğinde olmayacak. Herhalde bunun için getirilmek isteniyor.
311/2 işlevsiz hale getiriliyor bu yasaya konulan geçici maddeyle bu işlevsiz hale getirilen yargılamanın iadesinin yeniden gündeme getirildiği o maddeyle de yani Abdullah Öcalan’da mı yararlanacak, kimler yararlanacak? Abdullah Öcalan’ın yeniden yargılanabilmesine yol açabilecek böyle bir düzenlemeyi kabul etmemiz mümkün değil.”

“BİZ SÖZDE GÖRÜŞME SÜRECİNİ REDDEDİYORUZ”

MHP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu da, “Balıkçıdan kebapçıya kadar herkes bu tasarının içeriğini biliyor” diyerek alt komisyon önerisine karşı çıktı.
Uzun tutukluluk konusuna işaret eden Başesgioğlu, “Bu konuda büyük feryat var. Buna yüzümüzü dönemeyiz. Alt komisyonda bu hususlar görüşülecekse biz MHP olarak buna varız. Ama terör örgütünün propagandasına ilişkin hükümlerin görüşülmesi noktasında bir irade varsa biz bu iradede yokuz. Biz sözde görüşme sürecini reddediyoruz. Şu getirilen şeyleri de sözde görüşme konsepti içinde mütalaa ediyoruz. Komisyon üyesi olarak da böyle bir sürecin parçası olmak istemiyoruz. Dün çok üzücü bir tablo yaşandı, çocuklar 2 yıldır PKK’nın elinde başları önde oradan ayrıldılar çok onurlu davrandılar. 2 sene adam dağda kalmış, elini sıkmıyor, üzülüyor, sözde tutsak muamelesi görmüş olmaktan dolayı
Türkiye Cumhuriyeti Devletinin düşürülmüş olduğu bu durumdan dolayı büyük bir ızdırap çekiyor” dedi.

“BİR İKİ ADAYI MI DOLAŞTI?”

MHP’li Faruk Bal da, “13 gün kayboldu bu kanun. Belli ki kara sularını aştı başka yerlere gitti herhalde ya da deniz yolculuğu mu yaptı, bir iki adayı mı dolaştı diye merak ediyorum” diye konuştu.
Bal, “Kanun tasarısındaki terör örgütünü masumlaştıran, meşrulaştıran ve muhatap alan her türlü siyasi iradeye karşı MHP dimdik karşı duracaktır” dedi.

“BU YASA TASARISI HEP KARADA KALMIŞTIR”

AK Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan, tasarının alt komisyona gönderilmesi gerektiğini ifade etti.
AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel de, “Bizim niyetimiz barışı sağlamak, terörü bitirmek. Bu yasa tasarısı hep karada kalmıştır ne deniz yolculuğu ne hava yolculuğu yapmıştır. Terör örgütü terör örgütüdür, orada suç işleyenler suç işlemiştir ne onlara bir af getiriliyordur” diye konuştu.

“İLLÜZYON”

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek de 8 milletvekilinin hala tutuklu olduğunu belirterek, “Bunu nasıl kabul edebiliyoruz” diyerek tepkisini dile getirdi.
4. Yargı Paketine ilişkin de Dibek, “Ben bu paketi illüzyon olarak görüyorum, çay kaşığı ile verip kepçeyle alınan hükümler de var” dedi.
BDP Adana Milletvekili Murat Bozlak da, “Tasarı bu haliyle toplumsal sorunları çözüm getirmekten uzaktır. Buna cevap olabilmesi amacıyla alt komisyona havale edilmesinde yarar görüyoruz” diye konuştu.

4. YARGI PAKETİ ALT KOMİSYONA HAVALE EDİLDİ

Ardından 4. Yargı Paketi’nin alt komisyona gönderilmesi kabul edildi. Alt komisyonda AK Parti’den Hakkı Köylü, Mevlüt Akgün, İlknur İnceöz, İsmail Kaşdemir CHP’den Ali Rıza Öztürk, Ömer Süha Aldan, MHP’den Murat Başesgioğlu yer aldı.

Bozlak, alt komisyonda BDP’nin yer almamasını eleştirdi. Ali Rıza Öztürk de, “Geçen dönem alt komisyonda bizim 3 tane hakkımız olmasına rağmen biz arkadaşımızın bir tanesini çektik BDP’li arkadaşımızın düşüncelerini ifade etmesini sağlama açısından. Geçen dönem biz özveride bulunduk bir arkadaşımız çekildi, bu sefer AKP yapsın” diye konuştu. İyimaya da, “Bu mesele bir İçtüzük meselesi” dedi.
Komisyonda, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın da alt komisyona gönderilmesi kabul edildi.

Haberin Devamı