Gazete Vatan Logo

3G başlayınca...

‘Ekonomik cep’te satışlar durma noktasına geldi

Görüntülü konuşma ve hızlı internet sunan 3G, mobil telefon pazarında taşları oynattı. Samsung Türkiye Cep Telefonları Direktörü Selim Erbay, “Görüntülü görüşme çok öne çıkarıldı. Satışların yüzde 55’ini oluşturan ekonomik cihaz pazarı durdu. 3G uyumlu cihaz satışları 100 bin adede doğru gidiyor. Biz 279-339 liralık fiyat grubuna ürün yetiştiremiyoruz” dedi

Temmuz sonunda tanıştığımız 3G teknolojisi, mobil telefon pazarında ciddi değişimlere neden oldu. Smart phone olarak adlandırılan akıllı ve data ağırlıklı iletişime uygun cihazlara ilgi 3G ile birlikte artarken pazarın yüzde 55’ini oluşturan ekonomik cihaz satışlarını durma noktasına getirdi.

Cep telefonu şirketleri 3G’ye uyumlu, 250-350 lira fiyat aralığındaki cihaz satışlarına yetişmekte güçlük çekerken 3G’nin pazara en büyük katkılarından biri pazar payı yüzde 7’yi bulan Çin malı ürün satışlarının gerilemesi oldu. Pazarla ilgili bu bilgileri iftar sofrasında buluştuğumuz Samsung Türkiye Cep Telefonları Direktörü Selim Erbay’dan aldık. Son 1.5 ayda ekonomik ürün satışlarının bıçak gibi kesildiğini söyleyen Selim Erbay, en ucuzundan en pahalısına 17 modelle karşıladıkları 3G’nin mobil cihaz pazarındaki taşları ciddi şekilde yerinden oynattığını vurguladı.

Ürün yetiştiremiyoruz

3G’ye en ucuzundan en pahalısına 17 modelle girdiklerini belirten Erbay, sözlerini şöyle sürdürdü: “3G’ye data ağırlıklı iletişime yönelik cihazlarla hazırlanmıştık ama operatörler görüntülü görüşmeyi gereğinden çok fazla öne çıkardı. 1.5 ayda pazarda toplam satışların yüzde 50-55’ini oluşturan ekonomik cihaz pazarı tamamen durdu. 3G uyumlu, görüntülü ve datalı cihaz satışları 50 bini geçti, 100 bine doğru gidiyor. Biz L700, L760 ve U800 gibi modellerimizin olduğu 279-339 liralık fiyat grubuna ürün yetiştiremiyoruz.”

Selim Erbay, 3G’ye uyumlu ürünlerin satışlarının artmasında görüntülü telefonun payının yüksek olduğunu kaydetti. GSM operatörlerine “3G ile ilgili beklentileri bu kadar fazla yükseltmemeleri” konusunda görüşlerini ilettiklerini vurgulayan Erbay, şöyle konuştu: “3G için inanılmaz bir talep var ama hâlâ insanların bunları ne için kullanacağını anlamadık... 1 Ağustos’tan bu yana 3G’li cihazların satışlardaki payı yüzde 50’lere ulaştı. Ama bu rüzgarın ne kadar süreceğini öngöremiyoruz. Dünyada bu 3G rüzgârının dinip, gerçeğe dönüldüğünü de unutmamak lazım.”

Cep telefonu hâlâ statü sembolü

Selim Erbay, “Türkiye’de insanlar cep telefonlarını sosyal statü sembolü olarak görüyor. Akıllı telefon kullananların yüzde 60’ı e-posta atamıyordur” diyerek pazardaki farklı bir duruma da dikkat çekti.

Mobil pazar, Çin mallarından arınıyor

SEKTÖRDEKİ gelişmeleri değerlendiren Selim Erbay, şunları söyledi: “Operatör kampanyalarını hariç tutarsak Türkiye cep telefonu pazarında Nokia yüzde 45, Samsung yüzde 32 pazar payına sahip. Türkiye cep telefonu pazarı iki markalı bir pazara döndü, diğer tarafta akıllı telefonlar var. Çinli markalar, ÖTV farkı ve 3G rüzgarı ile önemli bir yok olma süreci yaşıyor. Pazar bu mallardan arınıyor. Telekomünikasyon pazarında ise netbook’lar tüketiciyle buluşan önemli bir unsur oldu. Operatörlerin kampanyalarında 100 binin üzerinde netbook satıldı.”

Dokunmatik telefonun payı yüzde 11’e çıkacak

Dokunmatİk telefonlara ilginin de dikkat çekici olduğunu vurgulayan Selim Erbay, “Türkiye’de şu anda 1 milyon adet dokunmatik telefon var. Yıl sonunda 1 milyon 750 bini bulur. 2010 itibarıyla pazarda akıllı telefonlar yüzde 15-18, dokunmatik cihaz yüzde 10-11 paya ulaşacak” dedi.

Bu yıl adet değil ortalama fiyat artar

CEP telefonu pazarında bu yıl 10 milyon adet civarında bir satış beklediklerini anlatan Selim Erbay, adet olarak sıçrama olmayacağını ancak değer olarak artışın yaşanacağını kaydetti. Erbay, şöyle konuştu: “Bu yıl ortalama fiyat artacak. Değer itibarıyla büyüme olacak. Pazarda geçen yıl ortalama fiyat 127 euro iken, bu yıl sonunda 200 euroyu bulur. Akıllı telefonlar 10 milyonluk pazarın yaklaşık yüzde 3’üne ulaşır bu yıl sonunda, 2010’da ikiye katlanır.”

Bayilerimizle Doğu’da okul yaptırıyoruz

SON 4 yıldır TOÇEV’in ’Yaşasın Okulumuz’ kampanyasına destek verdiklerini belirten Selim Erbay, “Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da bayilerimizle birlikte 6 okul yaptırdık” dedi. Samsung Türkiye, onarılmamış köy okullarında öğrenim gören çocukların fotoğraflarını geniş kitlelere ulaştırmak için yürütülen “Yüzüm Umuttur” projesini de destekliyor. Projeye, Bennu Gerede, Nihat Odabaşı, Okan Bayülgen, Serdar Bilgili, Tahsin Aydoğmuş ve Tamer Yılmaz gibi isimler objektifleri ile katılıyor.

HTC Tattoo ay sonunda tüketiciyle buluşuyor

HTC Corporation, Android tabanlı telefonu HTC Tattoo’yu tanıttı. HTC Tattoo ile sesli arama, e-posta, mesajlar, metinler, fotoğraflar gibi iletişim yollarınızı tek pencerede entegre edebilirsiniz. İlk olarak bu ay sonunda Avrupa’da satışa çıkacak olan Tattoo, birkaç ay içinde tüm kullanıcılarla buluşacak.


Toshiba’dan ev için taşınabilir iletişim ve eğlence cihazı

TOSHIBA JournE Touch, taşınabilir kablosuz ev multimedya tableti ile evin her yerinden istediğiniz içeriği dokunarak görüntüleyebileceksiniz. Ürün, ilk kez 7-11 Ekim’de CeBit’te TNB A.Ş. standında görücüye çıkacak.

Philips LED’i ampule taşıdı

PHILIPS, LED teknolojisinde öncülük ettiği yeni ampul serisini tüketicilerinin beğenisine sunuyor. Philips’in yeni LED ampulleri dekoratif veya genel aydınlatmada da kullanılabiliyor. Yeni ampul serisindeki ürünler, standart çanak halojen ampuller ve geleneksel ampullerle karşılaştırıldığında yüzde 90’a varan enerji tasarrufu sağlıyor.

RIM ve U2 birlikte mobil albüm yaptı

RIM, BlackBerry akıllı telefonlar için yeni bir mobil uygulama olan U2 Mobil Albümü sundu. U2 grubuyla birlikte geliştirilen albüm, grubun listelerde birinci sıradaki “No Line On The Horizon” albümüne interaktif bir boyut kazandırıyor.

Exper’den bilgisayar alana smile’dan internet bedava

YIldIz Bilişim Grubu’nun smile adsl ile Türkiye genelinde başlattığı kampanyada Exper masaüstü ya da dizüstü bilgisayar alan tüketiciler, ilk kez 6 ay boyunca smile adsl internet aboneliğine ücretsiz kavuşacak. Kampanya 31 Ekim’e kadar sürecek.

Kampanyada, tek tıklama ile 2 bin kaynaktan 75 dilde iki yönlü çeviri imkanı sunan Babylon, en iyi virüs yazılımı Norton, dijital fotoğraflarda kolayca değişiklik yapılmasına imkan tanıyan Adobe Photoshop Elements ve bilinmeyen zararlara karşı koruyan Zemana Antilogger yazılımları da hediye edilecek.

‘Fırsat sunuyoruz’

Kampanya genelinde sunulan geniş ürün çeşidiyle herkesin kendine uygun bir bilgisayar bulabileceğine, 6 ay ücretsiz internet hediyesinin de katkısıyla bu sayede Türkiye’deki bilgisayar okur yazarlığı ve bilinçli internet kullanımı yaşının küçüleceğine dikkat çeken smile adsl Satış Pazarlama Direktörü Çağatay Arslan, “Amacımız Türkiye’de herkesin internete ve bilgisayara ulaşabilmesi; teknolojiden maksimum düzeyde yararlanabilmesi. Exper ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği çerçevesinde internet erişiminde çok büyük bir fırsat sağlayacağımızı düşünüyoruz” dedi.


Electroworld’ün satış alanı 8 futbol sahasına çıkacak

TÜRKİYE’DE elektronik mağazacılık alanında uygun fiyat, geniş ürün gamı sunma iddiasıyla çalışmalarını sürdüren Electro World, 17 Eylül’de İstanbul ve Ankara’daki iki mağazasını aynı anda açtı. İstanbul Bostancı ve Ankara Gordion mağazalarına toplam 25 bin 430 kişi giriş yaptı, 28 bin adet ürün satıldı ve 52 kasa 16 saat aralıksız hizmet verdi. Türkiye’de ikinci yıllarını tamamladıklarını ve bu sürede istikrarlı yükseliş göstererek 10 mağazayı hizmete açtıklarını belirten Electro World Türkiye Genel Müdürü Bahadır Özbek, görülen yoğun ilgiden çok memnun olduklarını ifade ederek, “En yakın hedefimiz yılsonuna kadar mağaza sayımızı 12’ye çıkarmak ve 8 futbol sahası büyüklüğünde satış alanına ulaşmak. Hedeflediğimiz açılışlar kapsamında İzmir’e de gireceğiz. Kısa bir süre sonra Ankara’da 4’üncü, İzmir’de ise ilk mağazamızla hizmet veriyor olacağız” dedi.

‘İlgiden memnunuz’

Yoğun ilgiden memnun olduklarını belirten Bahadır Özbek, müşteriyi dinlemenin fakat en önemlisi onları anlamanın ve gerçek ihtiyaçlarını tespit etmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördüklerini ifade etti.

Canon LV projektör serisini güncelledi

CANON, LV projektör serisini teknolojinin son yenilikleri ile güncelledi. Taşınabilir tasarımı, sezgisel kontrol düğmeleri, derhal başlatma seçenekleri, hızlı çalışma kolaylığı sunan Canon LV serisinin yeni üyeleri, Ekran Rengi Düzenleme özelliğiyle yeşil ve beyaz tahtalar da dahil olmak üzere, her yüzeye adapte olarak renk bozulmalarını düzeltiyor.

Masaüstünde Mini reform!

CASPER, masaüstünde ince tasarımlı ve küçük hacimli MiniPC modelini pazara sundu. Casper MiniPC ile LCD TV’nizi bilgisayar ekranı gibi kullanabilir, TV de internet ve HD film izleme keyfini yaşayabilir, oyun oynayabilirsiniz.

Darty’de Cartel navigasyon 139 TL

DARTY’NİN düzenlediği kampanyada Cartel CNP-3500 Navigasyon cihazı sadece 139 TL. Kullanımı son derece kolay olan Cartel CNP-3500 Türkçe menüye ve 3.5 inçlik dokunmatik ekrana sahip. Cihazda Türkiye’nin 81 il ve 500 ilçesi tanımlandı.

Motorola çevreci IPTV ürünlerini tanıttı

MOTOROLA, yeni nesil VIP serisi IPTV (internet televizyonu) cihazlarını Amsterdam’daki IBC 2009 Fuarı’nda tanıttı. Çevre dostu, yüksek çözünürlüklü yeni cihazlar, enerji tüketimini evlerde kullanılan elektrikli cihazların daha tutumlu çalışmasını sağlıyor.

Haberin Devamı