Gazete Vatan Logo

3D yazıcı ile organ nakli devri

3D yazıcı ile organ nakli devri

ABD'nin Kuzey Carolina eyaletinde bulunan Wake Forest Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmalar sonunda hastaların, donörden organ almadan kendi dokusuyla uyumlu organlara kavuşması hedefleniyor. Araştırmada 3D yazıcının başta cilt dokusu olmak üzere birçok organ ve kemik türü üretmek için kullanılacağı belirtiliyor. Bilgisayar tarafından yönetilen 3D yazıcı, organı belirlenmiş bir modele göre, birçok katmanı üst üste oluşturarak geliştiriyor.

CANLI HÜCRELER YAŞIYOR

Ardından katmanlar bir nesneyi meydana getiriyor. Ancak Wake Forest Üniversitesi'nin yazıcısının önemli bir farkı bulunuyor. Yazıcı organı basarken metal ya da plastik değil hidrojel kullanıyor. Su bazlı bir solüsyon olan hidrojellerde insan hücreleri bulunuyor. Doğal ya da sentetik polimerlerden oluşan hidrojeller bünyesinde yüksek oranda su içerdiğinden insan dokusu gibi yumuşak ve esnek bir karaktere sahip. Araştırmacılar yazıcıyla geliştirecekleri kulak, çene kemiği ve kas gibi organ ve dokuları tarayıp üç boyutlu modellerini çıkarıyor. Bu özel yazıcı, insan bedenindeki kan damarlarıyla birleşebilecek dokular geliştiriyor. Bu sayede üç boyutlu yazıcıdan çıkacak organların, içindeki canlı hücrelerin yaşayabilmesi için yeterli oksijen ve besin alması sağlanıyor.

Haberin Devamı

İLK 3D OMUR NAKLİ

Avustralya'da nadir görülen kardoma kanseri hastası Drage Josevski'ye 3D omur nakli yapıldı. Dünyada ilk kez gerçekleştirilen ameliyatın ardından Josevski'nin durumunun iyi olduğu açıklandı.