Gazete Vatan Logo

396 göçmen alındı, 125 göçmen ise Avrupa'ya gönderildi

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Avrupa Birliği (AB) ile yapılan 1'i 1 değişim mutabakatı çerçevesinde bugüne kadar 5 adadan 396 düzensiz göçmenin Türkiye’ye alındığını belirterek, "Bunlardan 14’ü Suriyeli, büyük bir kısmı ise diğer ülke vatandaşları. Bunların alınmasına eş zamanlı olarak 125 Suriyeli, Almanya, Hollanda, İsveç, Finlandiya ve Litvanya’ya gönderildi.” dedi.

396 göçmen alındı, 125 göçmen ise Avrupa'ya gönderildi

Dünya İnsani Zirvesi’nin 23-24 Mayıs’ta İstanbul’da ilk kez yapılacağını hatırlatan Bilgiç, Türkiye'nin, bu insani krizlere çok duyarlı olması nedeniyle zirveye evsahipliği konusunda talepkar olduğunu anlattı. Türkiye’nin dünyada en cömert donör ülke konumunda olduğunu söyleyen Bilgiç, “Zirvenin burada yapılmasının bir sebebi Türkiye’nin göçmenler konusundaki atmış olduğu olumlu adımlar. Dünya liderleri ilk kez krizden etkilenmiş ülkelerle de bir araya gelecek.” diye konuştu.

Türkiye’nin zirve vesilesiyle başarılı çalışmalarını uluslararası topluma aktarma imkanı bulacağının altını çizen Bilgiç, zirvede 14 özel oturum düzenleneceğini, kültürel performanslar ve 7 konuda yuvarlak masa toplantıları yapılacağını ifade etti. Zirve sonunda katılımcı paydaşların dile getireceği taahhütleri içerecek bir belge de ilan edileceğini dile getiren Bilgiç, 2 gün boyunca 127 yan etkinliğin de gerçekleştirileceğini vurguladı.

Bilgiç, konunun uluslararası alanda daha fazla yer bulması için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uluslararası bir makale yayımladığını da belirtti.

Sözcü Bilgiç, 27-29 Mayıs’ta da Antalya’da En Az Gelişmiş Ülkeler Toplantısı yapılacağı bilgisini verdi. Ekonomi, insan kaynakları ve kurumsallaşma açısından dünyanın en yoksul 48 ülkesinin bu tanıma girdiğini söyleyen Bilgiç, bu ülkelerin tahmini nüfuslarının 9 milyon olduğunu belirtti. Bu ülkelerin Birleşmiş Milletler’in oluşturduğu listeden çıkmasının çok mümkün olmadığını ve şimdiye kadar sadece 4 ülkenin ayrılabildiğini söyleyen Bilgiç, “Bu toplantılarda kabul edilen eylem programının amacı bu ülkelerde yoksulluğun ortadan kaldırılması. Türkiye 2012 yılından bu yana bu ülkelere yıllık 200 milyon dolar yardım yapıyor.” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı