Gazete Vatan Logo

39 dolar birden düşürdü

Gazprom Avrupa’da doğalgaz fiyatlarının 2016 yılında bin metreküp için 199 dolar düzeyinde olmasının beklendiğini bildirdi.

39 dolar birden düşürdü

Rus enerji devi Gazprom, rubledeki büyük değer kaybına rağmen doğalgaz fiyatlarında düşüş öngördü. Gazprom, Avrupa’da doğalgaz fiyatlarının bu yıl bin metreküp için 199 dolar düzeyinde olmasının beklendiğini açıkladı. Şirketten yapılan açıklamada, bu yıl Avrupa’da doğalgaz fiyatlarının bin metreküpte 199 dolar, petrol fiyatlarının ise varil başına 50 dolar düzeylerinde olmasının beklendiği belirtildi. Açıklamada, daha muhafazakar tahminlerde doğalgaz fiyatlarının bin metreküpte 151 dolar, petrolde ise varil başına 35 dolar seviyesinin baz alındığı vurgulandı. Gazprom Başkan Yardımcısı Aleksandr Medvedev 2015’in ilk 8 aylık döneminde Avrupa satış ortalamasının 1.000 metreküp için 238 dolar olduğunu belirtmişti. Gazprom bu yıl sonuna kadar 8.9 milyar dolar, gelecek yıl da 6.5 milyar dolarlık borç ödemesi gerçekleştirecek.

Türkiye’ye yarayacak

Gazprom’un tahmini, Rusya Ekonomi Bakanlığı’nın geçen yıl Ekim ayında 2016 için yüzde 14 civarında düşüş beklediğini açıklamasıyla paralel nitelikte. Gazprom’un açıklamasıyla birlikte 199 dolarlık fiyat Türkiye’nin de işine yarayacak. Türkiye’nin petrol fiyatlarının rekor kırdığı dönemde doğalgaz için ödediği rakam 490 doları bulmuştu.

Haberin Devamı

Rusya Ekonomi Bakanlığı Avrupa için 199 dolarlık fiyat öngörürken, BDT ülkeleri için tahmini rakamı 1.000 metreküp doğalgazda ortalama 174 dolar olarak duyurmuştu.