Gazete Vatan Logo

37 milyar TL cepte kalır

2023’te fiber ağın 500 bin kilometreye ulaşacağını söyleyen Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Süel, “Bu yatırımları ortak yaparsak, 37 milyar TL tasarruf sağlanır” dedi

37 milyar TL cepte kalır

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın bu yıl içerisinde hayata geçirilmesi beklenen Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı’nın yürürlüğe konması ile sektörde ulaşılması hedeflenen rakamları anlatan Süel, şunları söyledi: “Her 100 evden yalnızca 13’üne fiber götürebiliyoruz. Planın uygulanmaya başlanması ile hedef 2023’e kadar 100 evden 50’sine fiber ulaştırmak. Ülkemizde en az 1 Gbit/s hızlarda genişbant erişim sağlanabilen hane bulunmuyor.Planın hayata geçmesi ile hedef, 2023’e kadar 100 evden 20’sine bu hızlarda fiber erişimi sunabilmek. Türkiye’de fiber uzunluğu sadece 284 bin kilometre. Planın uygulanmasıyla 500 bin kilometreye ulaşacak.”

Fiber meselesini ‘memleket meselesi’ olarak gördüklerini ifade eden Süel, “Bu konuda hükümetimizin vereceği teşvikleri de önemsiyoruz. Ortak fiber yatırımlarının teşvik kapsamına alınması, fiber şebekelerin en ücra köşelere kadar hizmet sağlamasını sağlayacak. Yatırım yapmak isteyen tüm işletmecilerin bir araya gelerek yeni fiber yatırımı yapmalarını sağlamak amacıyla kurulan ortak şirketlerin de desteklenmesi gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Bir evin önünün 3 kere kazılıp

3 farklı operatörün hat geçirmesinin, aynı yola 2 tren rayının döşenmesi gibi mükerrer bir yatırım olduğunu vurgulayan Süel, “Bu yatırımları ayrı ayrı yapmak ülke ekonomisine yük getirecek. Ortak yapmamız durumunda ülkemiz ekonomisi 37 milyar TL’lik bir tasarruf sağlayacak.”

Ekonomiyi büyütür

HASAN Süel, Ulusal Genişbant Politikası’nı başarıyla hayata geçirmenin olumlu ekonomik sonuçları olduğunu anlattı. Süel, “Dünya Bankası’nın ekonomisi düşük ve orta gelir grubunda sayılan ülkeler arasında yaptığı çalışmanın sonucunda genişbant penetrasyonunda yüzde 10’luk bir artışın GSYİH’de yüzde 1.38’lik bir artışa yol açtığını görüyoruz” diye konuştu.

Sıçrama tahtası olacak

HASAN Süel, sektörde yatırımları teşvik edici modellerin geliştirildiği ve yatırım yapmak isteyenlerin ödüllendirildiği bir iklim sağlanırsa, Türkiye’nin telekomünikasyon sektöründe kendi bölgesinin öncü ülkelerinden biri olabileceğinin altını çizdi. Süel, şöyle konuştu: “Sektörün önde gelenleri olarak ekonomik verimliliği artıracak bu eylem planını hayata geçirirsek yeni yatırımın önündeki engeller kalkacak, mevcut yatırımlar daha etkin yapılacak ve fiber yatırımları artacak. Böylece daha kısa sürede daha çok fiber yatırımı olacaktır. Hayata geçirilecek Ulusal Genişbant Politikası ülkemiz için önemli bir dönüm noktası ve sıçrama tahtası olacak.”

Haberin Devamı