Gazete Vatan Logo

36 saat kala mail şoku

Yeni cumhurbaşkanını belirlemek için bugün sandık başına gidecek Fransa’da, favori aday Macron’un binlerce e-postası hacklendi. Saldırının arkasında ABD seçimlerine de müdahale ettiği öne sürülen Rus hackerların olduğu iddia ediliyor

36 saat kala mail şoku

ABD seçimlerinde Demokratların adayı Hillary Clinton’un mail hesabını hackleyerek seçimin kaderini değiştirdiği iddia edilen Rus hackerlar, bu sefer de Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu öncesinde eski Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron’un kampanyasına büyük çapta bir siber saldırı düzenlemekle suçlanıyor. Fransa seçimlerinin favori Cumhurbaşkanı adayı Macron’un kampanya ekibi büyük bir siber saldırının kurbanı olduklarını açıkladı. Macron’un ekibi tarafından yapılan açıklamada bunun, ‘kuşku ve yanlış bir bilgi’ yaymak için yapılan ‘ağır ve koordineli bir saldırı’ olduğu belirtildi. İnternete Macron ve ekibine ait belgelerin yanı sıra sahte belgelerin de konduğu kaydedildi.

Le Pen-Putin dostluğu

Seçimlerde ikinci tura kalan ‘Yürüyüş’ (En Marche) hareketinin kurucusu Macron ve aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) partisinin eski lideri Marine Le Pen, bugünki seçimlerde kıyasıya bir mücadele verecek. Siber saldırı iddiaları sonrasında ABD Başkanı Donald Trump’ın Kasım ayındaki seçimlerinde siber saldırılarla Rusya’nın parmağı olduğu iddia ediliyordu. Seçim öncesi politikalarında Rusya karşıtı bir duruş sergileyen Macron, Le Pen’le televizyon kanalında yaptığı münazarada “Ben diktatör Putin’in emirlerine boyun eğmeyeceğim, işte bu Le Pen ile aramızdaki fark” ifadelerini kullanmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Avrupa Birliği karşıtı açıklamalarıyla bilinen Le Pen’in küresel siyasetteki en önemli destekçisi konumunda. Le Pen, Mart ayında başkent Moskova’da Putin ile bir araya gelmişti.

Haberin Devamı

İlk değil

Macron’un kampanyası ilk kez siber saldırıya uğramıyor. Şubat ve Nisan aylarında da benzer saldırılar gerçekleştirilmişti. Kampanya ekibi bu saldırılarla ilgili, Rusya ve Ukrayna’da bulunan internet korsanlarını suçlamıştı. Rusya ise saldırı iddialarını reddetmişti.