Gazete Vatan Logo

35 milyar TL harcayıp teknolojimizi yeniledik

Türkiye tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, üçüncü çeyrekte yüzde 10.7 büyüdü. Geçen yıla göre cirosal anlamda azalma olsa da çift haneli büyüme devam etti. Üçüncü çeyrekte 12.5 milyar TL’lik ciroya ulaşılırken Ocak-Eylül’de teknolojiye harcadığımız para ise 34.9 milyar TL’yi geçti

35 milyar TL harcayıp teknolojimizi yeniledik

Türkiye tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, 2016’nın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre cirosal anlamda gerilese de çift haneli büyüme trendini sürdürdü. GfK TEMAX Türkiye 2016 Üçüncü Çeyrek Sonuçları’na göre pazar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10.7 oranında bir büyüme performansı ile 12.5 milyar TL’lik ciroya ulaştı.

Bir önceki yılın aynı dönemine göre ciroda pozitif yönde büyüyen sektörler sırasıyla büyük beyaz eşya, küçük ev aletleri ve telekom olurken tüketici elektroniği, ofis ekipmanları-sarf malzemeleri, bilgi teknolojileri ve görüntüleme sistemleri daraldı. Akıllı telefonlarda ilk defa adetsel olarak daralma gözlendi.

Telekom sektörü yılın üçüncü çeyreğini geçen yılın aynı dönemine göre ciroda tek haneli büyüme ile kapattı. Üçüncü çeyrekte yüzde 7.8 büyüyen pazar, darbe teşebbüsü, cep telefonlarında kredi kartına taksit uygulamasının yeniden yürürlüğe alınmaması, ikinci çeyreğin son döneminde yine cep telefonlarına gelen ek vergiler, değişen rekabet yapısı, fiyat indirimlerinin yön verdiği marka kampanyaları ve pazar dinamiklerinden etkilendi.

Haberin Devamı

Adetsel olarak ilk kez azaldı

Telekomda üçüncü çeyrekte ilk kez adetsel daralma gözlendi. Bu dönemde 6 milyar 652 milyon TL’lik ciroya ulaşıldı. 9 aylık ciro ise 14 milyar 440 milyon TL olarak gerçekleşti.

1 milyar 114 milyon TL cironun yapıldığı bilişim teknolojileri sektörünün yılın üçüncü çeyreğinde yine bir önceki yılın aynı dönemine göre ciroda tek haneli daralma var. Bu ürünlerde yüzde 7.8 daralma olurken en yüksek oranda cirosal küçülme performansına sahip ürün grubu tablet bilgilsayarlar. Tablet negatif performansta masaüstü bilgisayarlar takip etti. Ofis makineleri ve sarf malzemeleri bir önceki yılın ilk çeyreğine göre tek haneli oranda daralma kaydetti.

Çok fonksiyonlu yazıcıların pozitif büyümesi, sektörün diğer ürün grupları olan tek fonksiyonlu yazıcılar, toner ve kartuşların negatif seyri karşısında, toplam büyümeyi pozitife çekmede yeterli olmadı.

TV’de büyük ekran dönemi

Tüketici elektroniği sektörünün hakim ürün grubu olan TV, üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre pozisyonunu korudu ve 1.3 milyar TL ciro seviyesi ile çeyreği sonlandırdı. Pazarın UHD TV’lere kayması, beraberinde 55 inç ve üzeri ekranlara olan talep artışını da getirdi. Bunun sonucu olarak 55-59 ekran aralığında bir önceki seneye göre çift haneli cirosal büyüme gerçekleşti. Görüntüleme sektörü ise yılın üçüncü çeyreğini de çift haneli küçülmelerle kapattı. Dijital kameralar 2015’in üçüncü çeyreğine göre çift haneli cirosal gerileme gösterdi.

Haberin Devamı

Üçüncü çeyrekte lider beyaz eşya

Beyaz eşya sektörü 2016 yılının üçüncü 2015 yılının üçüncü çeyreğine göre çift haneli büyüme oranına ulaştı. Yüzde 24.5 büyüyen bu grupta 4 milyar 147 milyon TL ciro elde edildi. 9 aylık ciro 9 milyar 278 milyon TL’yi bulurten üçüncü çeyrekte beyaz eşya sektöründeki bütün tüm ürün grupları çift haneli büyüme gösterdi. Büyümeye en çok katkı sağlayan ürünler 5 programlı bulaşık makineleri, buzluk altta buzdolapları, 9 kg kapasiteli çamaşır 3 makineleri ve dikey derin dondurucular oldu.

Haberin Devamı

Küçük ev aletleri sektörü de 2016 üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre çift haneli büyüme elde etti ve büyük beyaz eşyalardan sonra en yüksek büyüme performansı göstererek 3.2 milyar TL ciro seviyesine ulaştı. Cirosal olarak en iyi performanslar sırası ile kadın/erkek tıraş makineleri, sıcak içecek hazırlama, elektrikli süpürgeler, tost makineleri, saç kurutucular, gıda hazırlama, ütü, saç şekillendiriciler ve saç/sakal kesiciler olurken ekmek yapma makineleri, fritöz, narenciye/katı meyve sıkacakları ve su ısıtıcıları ise küçülme gösteren kategoriler olarak sıralandı.