Gazete Vatan Logo

35 m2 ev 39 bin lira

Fiyapı, Sakarya’nın çehresini değiştirecek yeni bir proje başlatıyor

Fiyapı 500 milyon TL yatırımla Sakarya’da 2 bin 500 konut, 5 yıldızlı bir otel, bir alışveriş merkezi, hastane ve İnan Üniversitesi başta olmak üzere eğitim kurumlarının yer aldığı yeni bir proje başlatıyor. Sakarya’nın temeli en sağlam bölgesinde yükselecek ve kentin ilk karma kentsel dönüşüm projesi olacak ‘Fiyaka Sakarya’da dayalı döşeli 35 metrekare daireler 39 bin liradan, 400 metrekare lüks daireler 1 milyon liradan satılacak. Satışları Eylül’de başlayacak proje, 30 ayda tamamlanacak.

İstanbul ve Tuzla’da 9 projeyi hayata geçiren Fiyapı, Anadolu’da uydukentler kurma hedefi kapsamında Kırıkkale’de 7 bin konutluk proje başlatmasının ardından 500 milyon lira yatırımla Sakarya’nın ilk kapsamlı karma gayrimenkul projesini başlatmak için harekete geçti. 356 bin metrekarelik arsada gerçekleştirilecek ‘Fiyaka Sakarya’ projesi kapsamında 2 bin 500 konut, 222 odalı 5 yıldızlı bir otel, 80 dükkan ve 30 ofisten oluşan bir alışveriş merkezi, özel hastane, İnan Üniversitesi başta olmak üzere okul öncesi ve ilköğretimden oluşan bir eğitim köyü yer alacak. Proje arsasını 3 yıl önce 100 hak sahibi ile anlaşarak satın aldıklarını söyleyen Fiyapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, projenin Sakarya’nın temeli en sağlam bölgesinde yükseleceğini ve kentsel dönüşüm anlamında da bölgede bir ilki başlatacağını açıkladı. Fiyapı olarak konut dışında ilk alışveriş merkezi, ilk üniversite ve ilk hastane yatırımları olması dolayısıyla proje için heyecanlı olduklarını dile getiren İnan, “18 kurumdan görüş alarak imar ve planların oluşturulması için çalıştık. Sakarya Üniversitesi’nden zemin etüdü yaptırdık. Bölgenin konut yapılabilecek sağlam bir temel olduğu ortaya çıktı. Sakarya’da binaların zayıf olmasından ziyade temelin sağlıklı olmaması sorunu depremdeki ölümlere neden oldu. Ancak deprem sonrası yeni yapılar yine aynı alanlara yapıldı. Kalıcı konut bölgesi de merkeze uzak olduğu için rağbet görmedi” diye konuştu.

Öğrenci valizini alıp gelecek

35 metrekare stüdyo dairelerden 400 metrekare 5+1’lere kadar değişen farklı seçeneklerde dairelerin satışa sunulacağı projede fiyatların ise 39 bin lira ile 1 milyon lira arasında değişeceğini kaydeden İnan, şöyle devam etti: “35 metrekare daireler, 2 öğrencinin kalabileceği, dayalı döşeli mobilyalı olarak teslim edilecek. Öğrenciler, otele gelir gibi valizini alıp gelebilecek, projedeki sosyal alanlardan da yararlanacak. Projede yapay göle bakacak 400 metrekarelik lüks daireler ise Fiyapı’nın lüks konut markası Richa adı ile ayrı bir sitede de yer alacak. Projede 35 metrekare daireler 500 adet, 400 metrekarelik daireler ise 30 adet olacak. 35 metrekarelik dairelerde fiyatların proje bittikten sonra 70 bin liraya çıkmasını bekliyoruz.”

Sırada Diyarbakır var

Fiyapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, arsalarının çok olduğunu, sektörde kendilerini kıskananların olumsuz haberlerle spekülasyonlar ortaya çıkardıklarını söyledi. İstanbul’un yanı sıra Anadolu’da da bir bölümünde Richa markalı sitenin de yer alacağı konut projeleri geliştireceklerini söyleyen İnan, Diyarbakır’da rezidans, ofis, alışveriş merkezinden oluşan, bir bölümünde Richa konseptinin birarada olduğu bir proje geliştirme kararı aldıklarını dile getirdi. İnan, Beşiktaş Kulübü ile anlaşırlarsa İnönü Stadyumu’nda 1 yıl daha isim hakkını bırakmak istediklerini sözlerine ekledi.

Yükseklik 6 katı geçmeyecek

FiyakA Sakarya, merkeze 4 km mesafede inşa edilecek. 3’üncü köprü yolunun da önünden geçtiği projede zeminin 15 kat çıkmaya müsaade ettiğini ancak depremden dolayı psikolojik olarak daha az katlı binalar tasarladıklarını ifade eden Fikret İnan, projede blokların yüksekliğinin bodrumuyla birlikte 6 katı geçmeyeceğini söyledi. Projede biri üniversiteye, diğeri Adapazarı merkeze gidecek 2 otobüs tahsis edilecek.

‘Esenyurt’ta sattığımız evleri, yüzde 20 fazlasını ödeyip iade alacağız’

Fiyapı Esenyurt Belediyesi’nin ilçede daha önce 7-8 emsale izin verilen projelerde silueti bozan görüntülere izin vermemek için yüksekliği 80 metre ile sınırlaması ve emsali yarı yarıya düşürmesiyle 1048 konutluk Filife projesini yarı yarıya azaltmak ve bu nedenle mağdur olan müşterilerine daire iadesi yapmak zorunda kaldı. 400 dairenin iadesini aldıklarını, satış yaptıkları kalan 500’ün üzerinde daireyi de iade alacaklarını kaydeden ve projeyi iptal etmek durumunda olduklarını kaydeden Fiyapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, “Müşterilerimizi mağdur etmemek için bizden konut alan 900 daire sahibine, ödedikleri tutarı yüzde 20 fazlasıyla Kasım ayında geri ödeyeceğiz. Bu bize 40 milyon liraya malolacak. Projenin tamamındaki zararımız ise 100 milyon doları bulacak” diye konuştu.

Esenyurt Belediyesi’ne eğer bu durumla ilgili sıkıntı Mayıs ayına kadar sürerse tazminat davası açabileceklerini belirten İnan, “Ayıplı bir işimiz yok, süreci takip ediyoruz. Haziran’a kadar sonuç alamazsak Esenyurt Belediyesi’ne dava açacağız, müteahhitlere başka bir çözüm yolu kalmıyor. Yerel yöneticilerden çok siyasi yöneticilerin sorunu çözmesi gerekiyor. Biz devletin bir kurumuna dava açmak istemezdik ancak zulüm değil hizmet gerekiyor” dedi. İnan, müşterilerin sorunun Fiyapı’dan kaynaklandığını düşündüğünü, bu nedenle sıkıntı yaşadıklarını belirterek, “Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, kusurun bizden kaynaklanmadığını belirtirse belki o zaman davadan vazgeçebiliriz” diye konuştu.

Projede eğitim köyü kuracak

İmar ve ruhsat çalışmaları süren projede Eylül sonunda konutlar satışa çıkarılacak, Temmuz’da ise hem İnan Üniversitesi’nin temeli atılacak, hem de diğer alanların inşaatı başlayacak. Fikret İnan Vakfı’na bağlı kurulacak olan İnan Üniversitesi’nin kendisi için çok önemli olduğunu belirten Fikret İnan, “Ben ticarete ağırlık vererek okumadım ama şimdi böyle bir imkan yaratmak istiyorum. 7 bin öğrenci kapasiteli, 73 dönüm üzerinde inşa edilecek proje, 5 fakülte, lisansüstü programlar, 2 senelik meslek yüksekokulu ve yabancı diller meslek yüksekokullarından oluşuyor. Yüzde 25 burslu okutma imkanı sağlayacağım” dedi. Projede bir eğitim köyü kuracaklarını söyleyen İnan, bu kapsamda 16 dönüm üzerinde okul öncesi, ilköğretim ve lise olmak üzere 3 farklı birimin de projede yer alacağını sözlerine ekledi. Üniversitede tüm birimlerin kullanacakları kapalı yüzme havuzu, kapalı spor salonu, konferans ve toplantı salonları da yer alacak.

Haberin Devamı