Gazete Vatan Logo

35 dakikalık üçlü zirvenin perde arkası...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve MHP lideri Bahçeli’nin bir araya geldiği görüşmede yeni sistemin hayata geçmesine dair detaylar ile Meclis takvimi ele alındı. Erdoğan’ın kabine şekli başta olmak üzere Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne ilişkin yapısal değişikliklere de ana hatlarıyla değindiği öğrenildi

35 dakikalık üçlü zirvenin perde arkası...

Milliyet'in haberine göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlere ittifak yaparak girdiği ve ilk turda seçilmesi nedeniyle teşekkür konuşmasında ayrı yer ayırdığı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya geldi. Görüşmeye Başbakan Binali Yıldırım da katıldı. Seçim sonuçlarının yanı sıra yeni sistemin hayata geçmesine dair detaylar ile Meclis takviminin ele alındığı görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabine şekli başta olmak üzere Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ilişkin yapısal değişikliklere ana hatlarıyla değindiği kaydedildi. Yeni sistem yapısına ilişkin düzenlemeler ile TBMM İçtüzüğü başta olmak üzere Meclis’in çalışma usul ve esaslarına yönelik için daha önce kurulan mutabakat komisyonunun canlandırılması ve çalışmaların koordineli yürütülmesinde mutabakata varıldı. OHAL, bedelli askerlik ve af düzenlemelerinin de bu kapsamda ele alınmasında görüş birliği sağlandı.
“Cumhur İttifakı”nın iki lideri Erdoğan ve Bahçeli, dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya geldi. Görüşmeye Başbakan Binali Yıldırım, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı Ali İhsan Yavuz da katıldı. Bahçeli’ye MHP Genel Başkan yardımcıları Semih Yalçın, Celal Adan ve Mustafa Kalaycı eşlik etti. Görüşme, 35 dakika sürdü. 24 Haziran seçimlerinin ardından Bahçeli, Erdoğan’ı telefonla arayarak tebrik etmişti. İki lider, seçimlerin ardından dün ilk kez yüz yüze bir araya geldi.
Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Bahçeli’nin Erdoğan’ı seçim zaferinden dolayı tebrik ettiği ve görüşmede, meclis takvimi ve yeni döneme ilişkin fikir alışverişinde bulunulduğu kaydedildi. Kritik görüşme öncesinde, “Meclis’te biz ne dersek o olacak. Erdoğan’ı biz kurtardık” diyen MHP Genel Başkan Yardımcısı Sefer Aycan, Bahçeli’nin talimatı ile görevden alındı.
KARŞILIKLI TEŞEKKÜR
Erdoğan’ın, önceki gün İstanbul’da katıldığı ve 6 saat süren Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş süreciyle ilgili değerlendirme toplantısının hemen ardından Bahçeli’yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etmesi de dikkati çekti. Görüşmede, seçim sürecinin yanı sıra yeni sisteme geçişe dair atılacak adımlar, yapılacak düzenlemeler ve Meclis takvimi de ele alındı. Edinilen bilgilere göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli’ye seçim sürecindeki destek ve çalışmaları için teşekkür ederken, MHP Lideri Bahçeli de benzer ifadelerle karşılık verdi.
Bahçeli ise cumhur ittifakının bütün oyun ve engellemelere rağmen seçimden başarıyla çıktığını belirtirken, MHP’ye de TBMM’de “denge ve denetim” görevinin millet tarafından verildiğini ifade etti.
ANA HATLARA DEĞİNDİ
Görüşmede, resmi bir açıklama yapılmamasına karşın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, yeni Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi yapısında görev alacak başkan yardımcıları ile kabineye ilişkin ana hatları içeren anlatımda bulunduğu bildirildi. Erdoğan’ın bu konuda çalışmaların devam ettirildiğini dile getirdiği kaydedildi.
ŞARTSIZ DESTEK
Bahçeli ise Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin bütün kurum ve kurallarıyla oturması için MHP’nin desteğinin şartsız olarak devam edeceğini vurgularken, ülkenin çıkarları için bugüne kadar sergiledikleri tavrın 5 yılı kapsayabilecek uzun süreçte de aynen devam edeceğini bildirdi. Görüşmede Meclis Başkanlığı’nın MHP’ye verilmesi ve kabineye MHP’den bakan girmesi konularının müzakere edilmediği ve MHP’nin pozisyonunda bir değişiklik olmadığı öğrenildi.
KOMİSYON ÇALIŞACAK
Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi’ne yönelik yapısal düzenlemeler ile TBMM İçtüzüğü Başta olmak üzere Meclis’teki yönelik olarak, daha önce uyum yasaları için kurulan mutabakat komisyonun canlandırılması gündeme geldi. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı’nın koordinasyonunda çalışmaların yürütülmesi konusunda bir kez daha uzlaşma sağlandı.
OHAL VE AF
Görüşmede OHAL, bedelli askerlik ve af düzenlemelerinin de gündeme geldiği, bu konularda devlet birimlerinden gelecek raporlar doğrultusunda nasıl bir adım atılacağının belirlenmesinin kararlaştırıldığı belirtildi. Bu çalışmaların mutabakat komisyonu koordinesinde olması benimsendi.
MECLİS BAŞKANI SÜRECİ BAŞLIYOR
TBMM’de 8 Temmuz’daki yemin oturumunun ardından TBMM Başkanlığı için adaylık başvuruları da başlayacak, 12 Temmuz’da sona erecek. TBMM Başkanlığı seçimi 13 Temmuz Cuma günü yapılacak. Ak Parti ve MHP’nin ayrı adaylarla seçime girmeleri beklenirken bu sürecin de görüşmede ele alındığı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Haber: ÖNDER YILMAZ - KIVANÇ EL / MİLLİYET

Haberin Devamı