Gazete Vatan Logo

35 bin sivil geldi 70 bin kişi yolda

Rusya’nın Halep’in kuzeyindeki bombardımanı ve Esad yönetiminin saldırıları göç daglası yarattı. En az 35 bin kişi Türkiye’ye kaçtı. Kilis Valisi: “Hava saldırısı devam ederse, 70 binden daha fazla insan gelebilir”

35 bin sivil geldi 70 bin kişi yolda

Suriye’de Halep’in kuzeyinde Rus savaş uçaklarının yeni bombardımanı ve Esad güçlerinin operasyonları bir göç dalgası daha yarattı. Pazartesi günü başlayan harekatla bazı köyler IŞİD’den alınırken, 48 saat içinde Suriye’den Türkiye’ye kaçanların sayısı 35 bini aştı. Azez’e doğru göç edenlerden yaklaşık 15 bin kişi halihazırda Kilis’in karşısındaki Azez ilçesinde Bab-ı Selam sınır kapısında bekliyor. Bu kapının Türkiye tarafında Öncüpınar kapısı yer alıyor.

Kilis Valisi Süleyman Tapsız, gelenlerin ihtiyaçlarının giderildiğini açıkladı, “Rusya’nın sivillere yönelik hava saldırısı devam ederse, 70 binden daha fazla insanın gelme olasılığıvar” dedi.

‘Sivillere saldırıyorlar’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Hollanda’da yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Suriye sınırı ile ilgili olarak “açık kapı” politikasını sürdüreceğini belirtti. Çavuşoğlu, Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarıyla Amsterdam’da yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Şam rejiminin Halep saldırılarının ardından bölgeden kaçan 5 bin Suriyelinin kabul edildiğini belirterek, “50-55 bin kişi yolda ve onları yalnız bırakamayız, çünkü hava saldırıları sürüyor ve İranlı Şii milislerin desteklediği rejim güçleri de bu sivillere saldırıyor” dedi.

Haberin Devamı

‘4.5 milyona çıkar’

Esed rejiminin Rusya ve İran’ın desteğiyle saldırılarının Cenevre görüşmeleri sırasında da sürdüğünü hatırlatan Çavuşoğlu, “Bunun en kısa sürede durması lazım. Yoksa bu 50 bin ya da 70 binle sınırlı kalmaz. Halep bölgesinde yaklaşık 3 milyon kişi yaşıyor. Türkiye’de 2,5 milyon Suriyeli sığınmacı var. 2 milyon daha gelirse bu 4,5 milyona çıkar. Bu yükü Türkiye tek başına kaldıramaz” ifadelerini kullandı.

AB de, Suriye kaynaklı yeni bir göç dalgasına dair haberlerin, son derece endişe verici olduğunu bildirdi. AB Komisyonu’nun İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Christos Stylianides, yazılı açıklamasında, “Askeri operasyonlar, insani operasyonları ciddi bir şekilde engellemekte” uyarısında bulundu.

Halep’ten dram koridoru

On binlerci Suriyeli, bombardımanlar nedeniyle Halep-Azez arasındaki 100 kilometrelik koridorda ölümle yaşam arasına sıkışıp kaldı. Evleri yıkılan, evlatlarını savaşa kurban veren halk, çareyi soğuk havaya rağmen yollara düşmekte buldu. Yanlarına aldıkları birkaç eşyayla Türkiye sınırına ilerleyen Suriyelilerin göç yolculuğu adeta drama dönüştü. Halep’in kuzeyindeki halkın bir bölümü kuzeye ilerleyerek Kilis sınırına, bir kısmı ise batıya doğru giderek Reyhanlı sınırına ulaşıyor. Yola çıkanlardan Suriyeli İbrahim Eşger, “Canımızı zor kurtardık” dedi.

Haberin Devamı

Papağanlara el konuldu

Suriyeliler’in Türkiye’de satmak için Reyhanlı sınır kapısından geçirmek istediği 700 papağan ve 294 muhabbet kuşuna jandarma tarafından el konuldu. Reuters’ın haberine göre sultan ve cennet papağanları Suriye’de Türkiye’dekinin yarısı kadar değerli ve Türkiye’de 1000 TL’ye satılmak üzere yurda sokulmak istenen papağanlar Suriyeli kaçakçılara 1 milyon TL’ye yakın gelir getirecekti. Türkiye’de 25 TL’ye satılan muhabbet kuşlarının ise Suriye’den 12.5-15 TL’ye getirildiği belirtiliyor.

Haberin Devamı