Gazete Vatan Logo

337 ile 'yola devam'

Anayasa değişiklik teklifinin 17. maddesinin oylaması tamamlandı

Anayasa paketinde Anayasa Mahkemesi’nin yapısını değiştiren ve ilk turda 331 oyla kıl payı geçen kritik 17. madde bu kez 337 oyla kabul edildi. Parti kapatmayla ilgili 8. maddedeki iş kazası yaşanmayınca Ak Partililer, büyük sevinç yaşadı. Vekiller alkışlar arasında ’çak’ yaptı, birbirine sarıldı.

Anayasa değişiklik paketinin 8. Maddesi’nde “iş kazası” na uğrayan Ak parti, kritik 17. Madde’yi 337 kabul oyuyla geçti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oylamayı Genel Kurul Salonu’nda kabinleri tam cepheden gören koltuklardan izlerken, oylama sonucuna Ak Partili’ler alkış tuttu.

Prof. Kuzu’dan “Hayt!”

Teklifin en kritik maddeleri arasında sayılan Anayasa Mahkemesi’nin yapısına ilişkin 17. Maddesi üzerine konuşan CHP’li Turgut Dibek, dünyanın hiçbir yerinde Anayasa Mahkemesi üyelerinin Meclis tarafından seçilmediğini söyleyince, Anayasa Komisyonu Başkanı AKP’li Burhan Kuzu “20 ülkenin tamamında Anayasa Mahkemesi’nin üyelerini Meclis seçiyor, yalan söylüyorsunuz. Genel Kurulu yanıltıyorsunuz. 30 ülkenin 20’sinin listesi var elimde, gerçeklerden rahatsız olmayın” dedi. Arka sıralarda oturan Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, “Sen nereden bilirsin” diye bağırınca, Kuzu elini kaldırarak, “Hayt” diyerek sert bir tepki gösterdi.

“Sen Profesörsün ama...”

Daha sonra söz alan CHP’li Şahin Mengü, Kuzu’nun, Genç’e tepkisini eleştirerek, “Sen profesörsün, ’Hadi lan, sen ne biliyorsun’ deme hakkına sahip misin? Yalanı sizin arkadaşlarınız söyledi. Ergenekon hukuksuzluğun sonuna kadar üzerine giderim, gencecik çocukları okuldan kelepçeyle çıkarıyorsunuz” dedi.

“Allahım bize akıl ver...”

MHP’li Ertuğrul Kumcuoğlu, Ak Partililere sağduyu çağrısında yaptı. Ak Parti sıralarından “Yalvar, yalvar” diye laf atılması üzerine Kumcuoğlu, “Ben yalvarıyorum, evet ancak Allah’a yalvarıyorum. En doğru kararı vermek için Allahım bize akıl ve izan ver. Amin” diye dua etti.

Başbakan grubun başında

Daha önce sırası geldiğinde Meclis Genel Kurul’a girip oy kullanan Başbakan Erdoğan ise bu kez oylama başlarken Genel Kurul’a gelerek, oyların kullanıldığı her iki taraftaki kabinleri rahatlıkla görebileceği, parti grubunun ön sırasına oturdu. Erdoğan’ın kabinlerde oy kullananları dikkatle izlediği görüldü.

'Başbakanım madde geçti'

Oy sayım işlemi bittiğinde ilginç bir görüntü yaşandı. Sonucu öğrenen Başkanlık Divanı Üyesi Ak partili Ömer Faruk öz, ok gibi yerinden fırlayarak Başbakan'a doğru koştu ve "337'le geçti efendim" mesajını iletti. Muhalefet sıraları sessizliğe bürünürken, iktidar partisinin milletvekilleri zafer elde etmişçesine birbirine sarıldı. Kadın Milletvekilleri de 'çak' hareketi yaptı

“Ufuk Bey’e karışmayız...”

BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, Uras’ın sosyalist kimliği ile kendilerine destek verip gruba katıldığını belirterek, “Ufuk Bey’e şunu şöyle yap bunu böyle yap diyemeyiz. İstediği maddede oyunu kullanır” dedi.

BDP’li Uras: Evet oyu verdim

17. Madde’nin oylamasına katılan ve Ak Partiller’in ’Bravo’ diye alkışladığı BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, “Evet” oyu kullandığını söyledi. İki oylamaya da “evet” oyu vermek için katıldığını bildiren Uras, “Tümüne katılacak mısınız” sorusuna, “Hayır” karşılığını verdi.


“PERDEYİ ÇEKELİM” KAVGASI...

Oylama sırasında CHP ve MHP’liler bazı AKP’lilerin açıkta oy kullandıklarını iddia ederek, “Perdeyi çek perdeyi” diye tepki gösterince, TBMM Başkanı Şahin, “Perdeleri çekelim” uyarısı yaptı. Ama AKP’lilerin çoğunun oyunu perdesi çekilmemiş kabinlerin önünde kullandığı gözlendi.

14. MADDE: CEZALARA DENETİM

İlk tur oylama

Katılım: 408

Kabul: 336

Ret: 71

Boş: 1

İkinci tur oylama

Katılım: 408

Kabul: 339

Ret: 69

Boş: -

15. MADDE: HAKİM VE SAVCI DENETİMİ

İlk tur oylama

Katılım: 407

Kabul: 335

Ret: 71

Çekimser: -

Boş: 1

İkinci tur oylama

Katılım: 409

Kabul: 338

Ret: 70

Çekimser: 1

Boş: -

16. MADDE: ASKERİ YARGI

İlk tur oylama

Katılım 407

Kabul 337

Ret 70

Çekimser -

Boş -

İkinci tur oylama

Katılım 410

Kabul 336

Ret 72

Çekimser 1

Boş 1

17. MADDE: ANAYASA MAHKEMESİ

İlk tur oylama

Katılım 407

Kabul 331

Ret 72

Boş 2

Geçersiz 2

İkinci tur oylama

Katılım 410

Kabul 337

Ret 69

Boş 1

Geçersiz -

Haberin Devamı