Gazete Vatan Logo

324 metro için 391 milyon dolarlık teklif!

Ulaştırma Bakanlığı’nın Ankara Metrosu için açtığı 324 adetlik vagon ihalesi dün yapıldı. Yüzde 51 yerli şartı, iş bitirme belgesine takılınca hiçbir babayiğit ihaleye giremedi. İhalede en düşük teklifi Çinli CSR 322 milyon dolarla verdi

ANKARA - Ulaştırma Bakanlığı’nın yüzde 51 yerli sanayi koşulu koyduğu ve aylardır beklenen vagon ihalesi dün gerçekleşti. İhaleye 3 yabancı şirket teklif verirken, en düşük telif sahibi 322 milyon dolarla Çinli CSR Zhuzhou şirketi oldu. İhalede en fazla şans tanınan Güney Koreli Rotem, 511 milyon dolarla en yüksek teklif sahibi olarak dikkat çekti.

Teknik belgelerin incelenmesinin ardından herhangi bir sorun çıkmazsa ihale, en düşük fiyatı veren Çinli CSR’a gidecek. Vagon ihalesinde üretimde yüzde 51 yerli şartı aranması büyük heyecan yaratmış, ancak iş bitirme belgesi istenmesi yerli yatırımcı için şok olmuştu. Yerli firmalar bu nedenle ihaleye giremediler. Böylece yerli sanayicinin yerli tren üretme hayali bir başka bahara ertelendi.

Ulaştırma Bakanlığı’nın, Ankara Metrosu için 324 set metro aracı almak üzere açtığı ihale 14 Şubat’ta yapılacakken, tarih 5 Mart’a ertelenmişti. İhale şartnamesinde araçların 75 seti için ‘yüzde 30 yerli sanayi katkısı’ şartı konulmuş ve teslimatın da önce 14 ayda, daha sonra süre uzatılarak 20 ayda yapılması öngörülmüştü. Kalan 249 araçta ise “yüzde 51 yerli katkı” isteyen Bakanlığın bu adımı, metro ve raylı sistem araçlarında Türkiye’de yeni bir sanayi hamlesi yaratacağı yorumlarıyla büyük heyecan yaratmıştı.

Siemens teşekkür etti

Altyapı Yatırımları Genel Müdür Vekili Metin Tahan, ihale öncesinde VATAN’a yaptığı açıklamada, ihale için 9-10 şirketin şartname aldığını belirtmesine rağmen, dün saat 14:00’de gerçekleşen ihaleye 3 teklif verildi. Siemens’in teşekkür mektubu sunduğu ihaleye Çinli CSR Zhuzhou Company, İspanyol CAF (Construcciones Auxiliar de Ferrocarriles, S.A) ve Güney Koreli Rotem teklif verdiler. İhalede tekliflerin açılmasının ardından İhale Komisyonu Başkanı ve Altyapı Yatırımları Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kuşhanoğlu, kurum olarak yaptıkları değerlendirmede kendi fiyat üst sınırının 1 milyar 39 milyon 736 bin 250 Türk Lirası olduğunu açıkladı. Buna göre 3 teklifin de üst fiyat sınırını geçmediği anlaşıldı.

Yerli sanayi yine de üretimin içinde olacak

Bakanlığın ihale için koyduğu yüzde 51 şartının büyük önemi bulunuyor. Yerli sanayici ihale şartnamesinde aranan, tek partide 81 araç üretimi yapmadığı için ihaleye katılamadı. Ancak ihaleyi kazanan yabancı firma, ana gövde başta olmak üzere üretiminin yarısından fazlasını yerli üretimden temin etmek zorunda. Bu ise yerli üreticilerin yerli vagon üretiminde sürecin içinde olmalarını sağlayacak. İhale Komisyonu Başkanı Kuşhanoğlu, yerli üretim şartına uymayan şirketin çok büyük yaptırımlarla karşılaşacağını, ayrıca kendilerinin de üretim sürecinde yerli üretim kullanılıp kullanılmadığını en sıkı şekilde denetleyeceklerini söyledi. İhale şartnamesine göre, işi üstlenecek firma, sözleşme imzalandıktan 20 ay sonra 15 araçlık partiler halinde ilk teslimata başlayacak. Araçların tamamı 39 ay içerisinde teslim edilecek. Metro araçlarının ilk 75’inde en az yüzde 30 yerli katkı payı öngörülürken, kalan bölümünde ise yerli katkı oranı yüzde 51 olacak. Araçların ilk teslimat süresi, Kızılay-Çayyolu ve Sincan-Batıkent metro hatlarının yapım işininin bitirilmesine yetişecek. Ankara metrolarının faaliyete geçeceği tarih ise 2013 yılı sonu.

Haberin Devamı