Gazete Vatan Logo

324 bin Einstein geliyor

3 yaşında okuma öğreniyor, 4 işlemi zihinden yapıyor, doğadaki sesleri notaya çevirebiliyor

Onlar geleceğin Einstein, Beethoven, Shakespeare’leri... 3 yaşında okuma öğreniyor, 4 işlemi zihinden yapıyor, doğadaki sesleri notaya çevirebiliyor. Onlar Türkiye’nin geleceğini inşa etmeye hazırlanıyor

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz haftalarda açıkladığı “Türkiye kendi Einstein’larını yetiştirecek” projesinin karakterleri şu anda farkında olmasalar da Türkiye mimarları olmak için çalışıyor. Erenköy Deha Bilim Sanat Anaokulu’nun müdiresi Muhabbet Oğuzcan, Türkiye’de okul öncesi eğitimde üstün yetenekli öğrencileri etiketlemeden aynı çatı altında karma eğitim almalarını sağlıyor. Oğuzcan “Başbakan ‘Türkiye artık kendi Einstein’larını yetiştirsin’ diyor. Bu proje hayata geçerse alanında lider Türkler yetiştirmiş olacağız. Yurtdışından CEO getiren, beyin göçüyle değerlerini kaybeden Türkiye, tüm verileri tersine çevirecek. Türkiye kendi Einstein, Beethoven, Shakespeare ve Picasso’larını yetiştirip, dünyanın onları alkışlamasını izliyor olacak. Zaten bu projeyi bundan 50 yıl önce yapabilmiş olsaydık, şimdiye Japonya’yı bile geçmiş olurduk” dedi.

324 BİN ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUK VAR

Sayıları tam netlik kazanmamasıyla birlikte şu an Türkiye’de okul çağında 324 bin üstün yetenekli öğrenci var. Bunların fark edilenlerinden 60’ı, Erenköy Deha Bilim Sanat Anaokulu’nda eğitim görüyor. Müdire Oğuzcan, yaşları 2 ile 6 arasında değişen bu çocukların çok kısa bir soru cevap süresinde bile fark edilebildiğini söylüyor. Oğuzcan “Geçtiğimiz yıl bir velimiz çocuğunu okula kaydederken ‘müzikten nefret ediyor ve duymaya bile dayanamıyor. Müzik dersinden muaf tutar mısınız’ dedi. Fark ettik ki çocuğumuz doğadaki sesleri notaya çevirme kabiliyetine sahip. Sadece dönüşmüş seslere tahammülü yok” diye konuşu.

İdil Biret örnek olsun

Mensa Üstün Yeteneklileri Destekleme Derneği Genel Koordinatörü Beril Karakullukçu Yalçın ise geçmişte Suna Kan, İdil Biret gibi küçük yaşta keşfedilmiş sanatçıların varlığını hatırlattı. Yalçın” Gelecek yıllarda da, fark edilerek desteklenecek çocuklarımız geleceğin bilim adamları, sanatçıları olacak” dedi.

Ecesu kromozomla ilgileniyor

6 yaşındaki Ecesu kromozomlar ve insanlık geçmişiyle ilgileniyor. Ecesu “Kromozomlar kız ve erkek cinsiyetini belirleme özelliğine sahip. Ben ileride bu alanda çalışmak ve bir zaman makinesi yapmak istiyorum” dedi.

Geleceğin Fazıl Say’ı

5 yaşındaki Arda Aslan ise hem geleceğin Fazıl Say’ı olma yolunda ilerliyor hem de askeri pilot olmak istiyor. Arda ilerleyen yıllarda ise yolcu uçaklarını kullanmak itediğini söyleyerek “Hiçbiri birbirine engel değil ki. Piyanomu da çalarım, uçağımı da uçururum” diyor.

Haberin Devamı