Gazete Vatan Logo

300 tonluk kapak faciası!

Samsun'da 300 tonluk kapak çöktü: 5 işçi öldü, 15 işçi yaralı! İşte ilk görüntüler...

Eti Bakır Samsun İşletmesi’nde 300 tonluk amonyak tankı kapağı, montaj sırasında çöktü. Kapağın altında kalan 5 işçi feci şekilde can verdi. Korkunç kazaya ihmaller zincirinin neden olduğu öğrenildi.

Samsun’un Tekkeköy ilçesinde, yaklaşık 400 kişinin çalıştığı Eti Bakır İşletmeleri’nde montajı yapılan amonyak tankının 300 tonluk kapağı, büyük bir gürültüyle işçilerin üzerine çöktü. Korkunç kaza dün saat 14.30 sıralarında meydana geldi. Yılda 40 bin ton blister bakır (levha), 220 bin ton sülfürik asit üretilen işletmede işçiler, özel bir fabrika için 30 metre yüksekliğinde, 100 metre enindeki amonyak tankını tamamlama aşamasına geldi. Yaklaşık 300 tonluk kapak, montaj sırasında, tankın zemininde bulunan işçilerin üzerine düştü.

4’ü ağır, 15 yaralı

Kazanın duyulmasıyla işçilerin yakınları da Eti Bakır İşletmeleri’ne ve hastaneye akın etti. Düşen kapağı kaldırma çalışmaları başlatıldı. Samsun Vali Vekili Hasan Özhan, yaklaşık 300 ton ağırlığındaki tank kapağının monte edilirken düşmesi sonucu 5 kişinin öldüğünü belirterek, “1’i ağır 11 işçi de yaralandı. Kapağın kaldırılması çalışmaları sürüyor. Altında da işçi olabileceği ihtimalinde de bahsediliyor. Şu an kapağın kaldırılmasına çalışıyoruz” dedi. Olayda hayatını kaybedenlerin Fatih Açıkel, Sadık Kuruçay, Hüsamettin Taşsümer, Hüseyin Bayrak ve Güven Demirer olduğu tespit edildi. Cesetlerin, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldığı bildirildi.

Yetkililer: Tedbirsizlik

Samsun’da meydana gelen kazada ilk inceleme, tedbirsizlik ihtimalini kuvvetlendirdi. Kaza üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı inceleme başlattı. Samsun Grup Başkanı ve üç müfettiş olay yerine giderek incelemelere başladı. Konuyu yakından takip eden bakanlık yetkilileri ilk izlenimlerin ‘tedbirsizlik’ şeklinde olduğunu belirttiler. Yetkililer 300 ton ağırlığında 20 metre çapında kapağın amonyak işçilerin üzerine düştüğünü söyledi. Eti Bakır’ın 2007 yılında özelleştirildiği ve Cengiz Holding tarafından işletildiği öğrenildi.

Patron: Ne desek boş

Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, kazadan dolayı çok üzgün olduklarını söyledi: “Biz işi daha önce de çalıştığımız çok tecrübeli bir müteahhit firmaya vermiştik. Tedbirsizlik var mı yok mu inceletiyoruz. Nasıl oldu biz de anlamadık. Çok üzüldük. Ölüm olduktan sonra ne desek boşÖ Çok üzgünüz. Her türlü iş güvenliği önlemi alınmıştı. Tüm işçiler sigortalıydı. Kapağın hafta sonu kaynak çalışması bitmişti, bugün de montaj çalışması yapılıyordu. Gereken neyse yapacağız.”

10 kişi gözaltında

Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, aralarında Eti Bakır Samsun İşletme Müdürü, yapılan çalışmanın ihalesini alan taşeron firmanın yetkilisi, kontrol görevlisi ve vinç operatörünün de bulunduğu 10 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Vincin halatı kopmuş

Edinilen bilgilere göre, amonyak tankının montajı fabrika içinde toprak zeminde yapıldı. Montajı tamamlandıktan sonra vinçle kaldırılan yaklaşık 300 ton ağırlığındaki kapak, tanka yerleştirilmek istenirken halat koptu ve tankın dışında çalışan işçilerin üzerine düştü.

Ölenler taşeron

ANKARA - TÜRK-İŞ ve TES-İŞ, Eti Bakır Samsun İşletmesi’nde meydana gelen olayla ilgili olarak “kaza değil cinayet” açıklaması yaptı. Sorumlarının biran önce belirlenerek, hak ettikleri cezaya çaptırılması da istendi. TÜRK-İŞ’ten yapılan açıklamada, “Hayatını kaybeden ya da yaralanan işçilerin taşeron olduğu da gözden kaçırılmamalıdır” denildi. İşçilerin Çenko adlı bir taşeron şirket adına çalıştığı öğrenildi.

Haberin Devamı