Gazete Vatan Logo

30 vekil de “Köşk’e çıkmak hakkınız Başbakanım” dedi

Başbakan Erdoğan, AKP’li 30 milletvekilinin nabzını yokladı. Milletvekilleri adaylığı hakkında renk vermeyen Erdoğan’a tam destek verdi: “Siz golü atın, kimse ’bu gol geçersiz’ diyemez.”

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AKP grubu ile nabız yoklama görüşmelerinin ilkini önceki akşam gerçekleştirdi. 30 milletvekili ile görüşen Erdoğan’a “Cumhurbaşkanı olma” diyen çıkmadı, ancak “Siz aday olmayacaksanız, düşük profilli birini aday göstermeyin. Eğer böyle bir isim olursa 4 turda da seçilmez, Meclis feshedilir” uyarısı geldi. Kendi adaylığı konusunda renk vermeyen Erdoğan, Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda İtalya Eski Başbakanı Silvio Berlusconi ile aralarında geçen esprili diyalogu da vekillere anlattı.

Başbakanlık Resmi Konutu’nda gerçekleşen toplantıya ismi A ile başlayan 32 vekil davet edildi ancak Samsun Milletvekili Ahmet Yeni ve Afyon Milletvekili Ahmet Koca, mazeret bildirerek gelmedi. Erdoğan ve 30 vekil dışında Başbakan’ın yanında Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Ayalan hazır bulundu.

AKP’lilerden 26 isim Erdoğan’a “Köşk’e çıkmak sizin hakkınız, çıkın” derken 3 isim “kararı siz verin” demekle yetindi. 1 AKP’li vekil ise Başbakanlık ve AKP Genel Başkanlığı’na devam etmesini istedi. En ilginç tanımlama ise AKP’li bir vekilden geldi: “Golü atın. Kimse çıkaramaz. ’Bu gol geçerli değil, saymıyoruz’ diyemez.”

“Güçlü aday çıkarın” uyarısı
Milletvekilleri, CHP ve muhalefetin “çıkamazsın” dayatmalarına rağmen Erdoğan’ın aday olmasını isterken ilginç bir saptama yaptılar. Başbakan veya Abdullah Gül gibi güçlü bir aday olmaması halinde AKP Grubu’nda “bölünme” yaşanacağını belirten vekiller, uyardı: “Eğer düşük profilli birini aday yaparsanız, bu Meclis’ten seçilmeyebilir. 4 tur boyunca gereken desteği alamayabilir, bu durumda Meclis feshedilir.”

CHP “Biz engelledik” der
AKP’li milletvekilleri, Erdoğan’ın aday olmaması halinde, CHP ve muhalif kesimlerin bunu siyasi malzeme yapacağını belirtti. Milletvekilleri, “Eğer Köşk’e çıkmazsanız bunun izahını yapamayız. Çıkmanın izahı olur, çıkmamanın izahı olamaz. Bunu kimseye açıklayamayız. Zor duruma düşeriz. CHP malzeme yapar, ’biz engelledik’ der” görüşünü dile getirdi.

“Benim adım ‘Talip’ değil”
Bir milletvekili Erdoğan’ın aday olmasını isteyerek ’talip olun’ önerisinde bulundu. Erdoğan, bu öneriye esprili bir şekilde, “Benim adım Recep Tayyip Erdoğan, Talip değil” karşılığını verdi. Toplantının ilerleyen saatlerinde bir ara uykuya yenik düşen Erdoğan’a Zeynep Tekin ise “Kendinize zaman ayırmıyorsunuz. Siz bize lazımsınız. Sağlığınıza dikkat edin” dedi.

“1 ÇOCUKLA KALMAYIN, DOĞURUN”
Başbakan Erdoğan, dün Kırıkkale’de TOKİ’nin tamamladığı evleri sahiplerine teslim etti. Erdoğan, kürsüye gelen bir çifte “Kaç çocuğunuz var” diye sordu. Çiftin “1” yanıtı üzerine ise şöyle dedi: “1 ile kalmıyorsunuz değil mi, yola devam ediyorsunuz.”

Sen aday olur muydun?
Erdoğan, milletvekilleriyle sohbetin bir bölümünde, İtalya Eski Başbakanı Silvio Berlusconi ile aralarında geçen diyalogu anlattı: “Kendisine sordum; sen benim yerimde olsan ne düşünürsün, sana böyle bir teklif gelse..?”

Berlusconi’nin “olmam” cevabı verdiğini aktaran Erdoğan, gerekçe olarak da “kendimi çok yaşlanmış hissederim” dediğini anlattı. Erdoğan, yaş esprisi yapan İtalyan Başbakan için “Bunu söylerken kendisi de 65 yaşında ha” demeyi ihmal etmedi.

Erdoğan olmazsa Şener
Mİlletvekİllerİne, daha önce il başkanları ve belediye başkanlarına dağıtılan anketin bir benzeri dağıtıldı. 13 sorudan oluşan anket formunda, cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili 3 soru yer aldı. Ayrıca, AB üyeliği, AKP Genel Merkezi’nin performansı ve hükümet politikaları ve bakanların başarı durumu da soruldu. Köşk’le ilgili 3 soru şöyle:

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in görev süresi bittiğinde, sizce yeni Cumhurbaşkanı kim olmalıdır? (Cevabın uçu açık)

Recep Tayyip Erdoğan, başbakanlığa devam ederse sizce, AKP’liler arasında Cumhurbaşkanlığı için en uygun kişi kimdir? (Cevabın ucu açık)

Sizce, Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül ve Bülent Arınç dışında AKP’liler arasında aşağıdaki isimlerden Cumhurbaşkanlığı için en uygun kişi kimdir?

a- Beşir Atalay
b-Mehmet Aydın
c- Vecdi Gönül
d- Köksal Toptan
e- Mehmet Ali Şahin
f- Abdüllatif Şener.

30 AKP’li milletvekilinin büyük bölümü 6 isim içinde Abdüllatif Şener’in ismini işaretledi.

İkramda incir olmayışı ‘laiklik’ mesajı mı?
Başbakan, AKP’li vekillere kuru pasta, fındık, çay ikram etti. Aydın Milletvekili Ahmet Rıza Acar, ikram listesinde neden incir olmadığını Erdoğan’a sordu. Vekiller, incirin Kur’an-ı Kerim’de yer alan bir meyve olduğunu hatırlatarak, “Burada laik bir Cumhurbaşkanı seçeceğiz, dini çağrıştıran meyve olmaz” diye
espri yaptı.

Haberin Devamı