Gazete Vatan Logo

30 TL’ye biyonik el

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencisi bir grup genç, 3D yazıcılar ile başlattığı sosyal sorumluluk projesiyle 3-17 yaş arası çocuklara ücretsiz biyonik el üretiyor

30 TL’ye biyonik el

Son zamanlarda artan 3D yazıcı teknolojisi uzuvlarını kaybeden çocuklara umut olmaya başladı. İTÜ öğrencileri tarafından gerçekleştirilen Astero Biyonik projesi ile uzvunu kaybetmiş çocuklara 3D yazıcılarla düşük maliyetlerde protez el üretilmeye başlandı. Ticari protezler günümüzde on binlerce dolara satılıyor. Bu protezler alınsa dahi çocuklar çok hızlı büyüdüğünden, 1-2 yıl içinde çocuk proteze sığmamaya başlıyor ve protezin değiştirilmesi gerekiyor. Binlerce aile çocuğuna protez kol, bacak yaptırmak için maddi imkanı sağlayamıyor.

Maliyeti 30 TL

Türkiye’de ilk robot eli 2 yıl önce iş makinesinde parmaklarını kaybeden Mehmet Toprak için üreten Robotel Türkiye projesinin de desteklediği Astero Biyonik projesi ekibinin tamamı İTÜ Bilgisayar Mühendisliği son sınıf öğrencilerinden oluşuyor. Ekip protezleri sadece 30 TL’ye mal ediyor ve projeyi sosyal sorumluluk kapsamında yürüttükleri için ürettikleri bütün modelleri ihtiyaç sahiplerine tamamen ücretsiz olarak teslim ediyorlar. Üretilen biyonik protez uzuvlar talep geldiği andan itibaren yoğunluğa bağlı olarak 2 ile 4 hafta içerisinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor.

Haberin Devamı

Kişiye özel üretim

Asterobiyonik.com üzerinden ihtiyaç sahiplerinin başvurularıyla kişinin ölçüleri alınıp fotoğraflandıktan sonra modelleme yapılıyor. 3D model teknikleri kullanarak kişiye uygun modellerden biri seçilerek ölçü ve anatomisine uygun hale getiriliyor. Daha sonra 3 boyutlu baskı cihazları ile parçalar halinde baskı alınıyor. Bunlar monte edilerek test ediliyor. Hiçbir medikal işlem uygulanmazken, bilek hareketi veya dirsek hareketi ile parmaklar kapanarak kavrama yapabiliyor.

Sağlığa zararı yok

Şu anda proje kapsamında kolunda dirsekten altı bulunmayan insanlar için protez yapma imkânları olan gençlerin, 3D basımında kullandıkları plastik türü olan PLA’nın insan sağlığına zararı bulunmuyor. Protezlerin tahmini kullanım süresi ise protez sahibinin protezin ilk takıldığı zamandaki yaşına göre fark gösteriyor. 3-17 yaş arası üretilen protezlerin, çocukların büyümesine göre değiştirilmesi gerekiyor. Bu durumu göz önünde bulunduran gençler, protez için 1-2 yıl gibi bir kullanım süresi öngörüyor.

Haberin Devamı