Gazete Vatan Logo

30 başbakandan BM için onay isteyecek

Türkiye, aday olduğu BM Güvenlik Konseyi üyeliği için dört koldan harekete geçti

Erdoğan ABD’de görüşeceği 40’tan fazla başbakan ve devlet başkanından destek isteyecek.

Türkiye’nin aday olduğu 2009-2010 BM Güvenlik Konseyi üyeliği için bizzat Başbakan Erdoğan da devreye girdi. BM Güvenlik Konseyi adaylığını gözönüne alan Dışişleri, Erdoğan’ın bu yılki BM programını, geçmiş yıllarda Türk başbakanlarının aynı toplantıdaki programlarından oldukça farklı hazırladı. Bu çerçevede Erdoğan, Türk halkının çoğunun adını bile duymadığı ülkelerin liderleri ile biraraya gelecek, Türkiye’nin ilişkileri “minimum düzeyde” olan dünyanın uzak ülkelerinin New York’ta düzenleyecekleri çeşitli etkinlik ve resepsiyonlara katılacak. Erdoğan bu kamsamda bu St Vincent ve Grenadines Başbakanı Ralph Gonsalves ile de görüşecek. Erdoğan, New York’ta Çarşamba günü Donimik, Vietnam ve Gine Başbakanları ile Güney Afrika Cumhurbaşkanı’nın ayrı ayrı mekanlarda, hemen hemen aynı saatlerde verecekleri üç ayrı resepsiyona da katılıacak. Her resepsiyonda yaklaşık 15’er dakika kalacak olan Erdoğan, böylece bu ülkelere Türkiye’nin verdiği önemi gösterecek. Erdoğan ayrıca, Angola ve Komor Adaları devlet başkanları ile de baş başa görüşecek.

Erdoğan, Ankara’dan ABD’ye hareketinden önce dün düzenlediği basın toplantısında da BM Güvenlik Konseyi üyeliği konusuna değinerek, “Ülkemiz, yarım asırdır Güvenlik Konseyinde temsil edilmiş değil. 2008’de yapılacak seçimde Güvenlik Konseyi’ne girmemiz uluslararası konum ve rolümüzü daha da pekiştirecek bir durum olacaktır” diye konuştu.

Dünyanın fakir ülkelerinin desteğini almak için, ekonomik gücünü konuşturan Türkiye, zengin ülkelerden destek için ise “uluslararası kuruluşlardaki konumunu” kullanıyor.


SARKOZY İLE İLK GÖRÜŞME

Başbakan Erdoğan’ın New York programında, Türk Başbakanlarının bu tip programlarında “olmazsa olmaz” haline gelmiş olan, AB liderleri ile ikili görüşmeler de bulunuyor. Bu çerçevede Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ile ilk kez biraraya gelecek olan Erdoğan’ın özellikle Türkiye’nin AB üyelik süreci ile Fransa Parlamentosu’nun kabul ettiği Ermeni karar tasarısının ele alınması bekleniyor. Erdoğan, AB dönem Başkanlığını yürüten Portekiz Başbakanı’nın yanısıra, İsveç, Avusturya, İspanya, Almanya, İtalya Başbakanları ile biraraya gelecek.


İstekler ve hediyeler

TUVALU: Pasaportlarını Türkiye’nin basacağı sözü verildi.

PALAU: VIP aracı hibe edildi.

ZİMBABVE: Pazar yeri inşa edildi.

BUTAN: Sivil havacılık için pilot eğitimi vaat edildi.

ANTİGUA, DOMİNİCA, ST LUCİA, ST VİNCENT, ST KİTTS: 50’şer bilgisayar hibe edildi.

DOĞU TİMOR: Doktor ve tıbbi malzeme, aşı desteği sağlandı.

GANA: “Ülke nasıl yönetilir” konusunda teknik eğitim verilmesi istendi.

GAMBİYA, ETİYOPYA, SUDAN, ANGOLA: Ordularının eğitimi, Türk subaylar tarafından veriliyor.

ETİYOPYA: İçme suyu arıtma tesisi ve kuyular açılması üstlenildi.

KOMOR ADALARI: 28 metreküp ve 8.6 ton ilaç sağlandı.

MORİTANYA: Tarım alanlarının oluşturulması, ahırlar kurulması için çit inşası sözü verildi.

ZAMBİYA: Tarım kooperatifleri kurulmasına destek sağlanıyor.

SUDAN: Sahra hastanesi kurulması, kamyon hibe edilmesi kabul edildi.

GAMBİYA: Kapalı bir dökümhanenin açılması için destek veriliyor.

KONGO: Okul inşaatı ve bir hastanenin tüm bilgisayar sistemlerinin kurulması üstlenildi.

MOZAMBİK: Kırsal ticaret ağı kurulmasına mali destek sağlanıyor.

Güvenlik Konseyi için yapılacak oylama gizli olduğu için bu ülkelerin verecekleri oy da garanti değil. AB içinde Fransa, İspanya ve Portekiz’in de yazılı garantileri alınmış durumda.

Haberin Devamı