Gazete Vatan Logo

3 yıl üst üste çarpana 2 bin 137 liralık fatura

Zorunlu trafik sigortasında tavan fiyat uygulaması bugün başladı. Baz illerde iyi sürücünün en düşük primi 444 lira olurken, İstanbul’daki sürücü 470 lira ödeyecek. İstanbul’da 3 yıl üst üste kaza yapanın faturası 2 bin 137 liraya çıkacak

3 yıl üst üste çarpana 2 bin 137 liralık fatura

Araç sahiplerinin uzun süredir beklediği zorunlu trafik sigortalarında tavan fiyat uygulaması bugünden itibaren uygulamaya giriyor. Yeni düzenlemeye göre, prim tutarları illere göre değişiyor. Türkiye genelinde baz kabul edilen İzmir, Yalova, Erzurum ve Kayseri için tavan fiyat iyi sürücülerde otomobil için 444 lira oldu. İstanbul’da iyi sürücülerin tavanı da 470 liraya indi. İstanbul’da 3 yıl arka arkaya kaza yapan veya hasar yapan sürücülerin primi 2 bin 137 liraya yükselecek.

7 basamaklı fiyat

Hazine Müsteşarlığı’nın “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Pirimlerine İlişkin Genelgesi” yayımlandı. Genelgeye göre, yapılan değerlendirme sonucunda, söz konusu sigortanın zorunlu olması ve sigortalılar açısından primlerin ödenebilecek seviyede tutulması hususları göz önünde bulundurularak, 12 Nisan-31 Aralık tarihlerinde uygulanmak üzere zorunlu trafik sigortalarına ilişkin bazı kararlar alındı.

Tavan fiyat uygulamasında, kaza frekansları göz önünde bulundurularak Türkiye 8 il grubuna ayrılırken, sigorta primi de 7 ayrı basamakta düzenlendi. Hasarsızlık sebebiyle prim artırım oranları da sürücünün kaza yapma durumuna yani hangi basamakta olduğuna göre değişecek. Buna göre kaza yapmayan sürücülerdeki (basamak 7) indirim oranı yüzde 45 olacak, son 1 yılda en az 3 kaza yapanların prim artırım oranı (basamak 1) yüzde 150 olacak.

Haberin Devamı

İstanbul % 6 pahalı

İlk kez sigorta yaptıran sürücü 4’üncü basamaktan değerlendirilmeye başlıyor. Sürücü kaza yaptıkça daha fazla prim ödeyeceği üst basamaklara geçiriliyor. En fazla prim birinci basamakta ödeniyor. Otomobilde 4’üncü basamakta (daha önce araç sahibi olmayan kişiler) baz alınan tavan fiyat 807 lira olarak belirlendi. Türkiye genelinin belirlendiği İzmir, Yalova, Erzurum ve Kayseri için 7’inci basamak olan tavan fiyat primi otomobilde 444 lira oldu. İstanbul için 4’üncü basamak 855 liralık primi öngörüyor. İstanbul’daki bir sürücü 3 yıl üst üste kaza yaparsa 2 bin 137 lira ödeyecek. 4’üncü basamaktan başlayan sürücü 3 yıl hasar ödemesi almazsa 7’nci basamağa geçiyor ve en düşük primi ödemeye hak kazanıyor. Yani, 470 lira ödüyor.

Haberin Devamı

Baz iller olan İzmir, Yalova, Erzurum ve Kayseri’ye göre Kocaeli, Ankara ve Bursa yüzde 3, İstanbul yüzde 6 daha pahalı olacak. Diğer iller yüzde 1’den başlayan ve yüzde 5’e kadar çıkan indirimlerle 5 gruba ayrıldı.

İPTAL YOK!

GENELGENİN yürürlülük tarihinden önce yapılmış zorunlu trafik sigortası poliçeleri iptal edilerek, yeni poliçe düzenlenemeyecek.