Gazete Vatan Logo

3 yıl sonra kriz hortladı!

S&P’nin ABD’nin notunu düşürmesi tüm dünya borsalarını sarsarken en fazla kayıp yüzde 7.08 ile İMKB’de yaşandı

S&P’nin ABD’nin kredi notunu düşürmesinin ardından tüm dünyada piyasalar 2008 krizinden bu yana en kötü gününü geçirdi. Dow Jones yüzde 5.6, Nasdaq yüzde 6.9 çakılırken Korku Endeksi olarak bilinen VIX Endeksi yüzde 45 arttı. Arjantin Borsası yüzde 10.73, Brezilya Borsası ise yüzde 8.08 düştü. Dün yüzde 7.08 gerileyen İMKB’nin ABD borsalarındaki dev düşüşün ardından bugüne de olumsuz başlaması bekleniyor...



Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin ABD’nin kredini notunu ülke tarihinde ilk kez düşürerek AAA’dan AA’ya çekmesi piyasalarda bomba etkisi yarattı. S&P’nin Cuma günü piyasalar kapandıktan sonra açıkladığı kararı dün tüm dünya borsalarını yerle bir etti. İMKB yüzde 7.08 gerilerken New York Borsası’nda Dow Jones Endeksi yüzde 635 puan yani yüzde 5.6 çakıldı. Kredi krizinden bu yana en sert düşüşünü yapan ABD piyasalarında teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq ise yüzde 6.9 geriledi.
Dün büyük banka hisselerinin önderliğinde gerileyen Dow Jones’ta 29 Nisan’dan bu yana gerçekleşen kayıp yüzde 15’e ulaştı. Bankacılık endeksinde dün yaşanan kayıp yüzde 11.7 oldu.

Korku endeksi % 45 uçtu

Piyasalardaki korkuyu gösteren VIX Endeksi yüzde 45 arttı. Bank of America hisseleri yüzde 20.3, Alcoa hisseleri yüzde 11.4 ile en fazla düşen hisseler listesinde üst sıralarda yer aldı.



Öte yandan Mayıs 2010’dan bu yana en düşük seviyesine inen İMKB’de son 7 işlem gününde yaşanan düşüş 10 bin 247 puana ulaştı. Uzmanlar İMKB’nin gelişmekte olan diğer borsalardan daha fazla değer kaybetmesini şöyle değerlendirdi: “Türkiye’nin yüksek cari açığı, Merkez Bankası’nın geçen hafta aldığı sürpriz politika değişikliği kararı. Aracı kurumların kredili işlem yapan bazı müşterilerini teminatlarının azalması nedeniyle satışa zorlamaları da borsadaki düşüşü hızlandıran bir diğer neden. ”



14 seans üst üste geriledi, değeri 58.5 milyar $ eridi

İMKB’de 28 Temmuz’dan bu yana yaşanan yüzde 16.38’lik kayıp, şirketlerin piyasa değerini de eritti. 28 Temmuz’da 272.3 milyar dolar olan İMKB’nin toplam piyasa değeri 58.5 milyar dolar düşerek dün 213.8 milyar dolara indi. İMKB’nin piyasa değerinde dün yaşanan düşüş ise 21.5 milyar dolar.
Son 7 günde İMKB’nin piyasa değerinde yaşanan 58.5 milyar dolarlık kaybın yaklaşık 10 milyar dolarlık kısmı kurlarda yaşanan değer artışından kaynaklandı. Dolar son 7 işlem gününde yüzde 5 yükseldi.



İMKB NEDEN PARAŞÜTSÜZ DÜŞÜYOR?

1-Merkez Bankası polikalarına yönelik piyasalarda artan eleştiriler,

2-Borsadaki düşüşle teminatları azalan kredili işlem yapanların satışları,

3-Euro Bölgesi’deki borç krizinin yayılma riskinin yarattığı tedirginlik,

4- S&P’nin ABD’nin kredi notunu ülke tarihinde ilk kez düşürmesi...

Haberin Devamı