Gazete Vatan Logo

3 yıl sonra gelir doluluğu solladı

‘Turist çok, gelir yok’ diyen turizimcinin yüzü 2015’ten sonra ilk kez güldü. Oda gelir artış hızı, doluluk artışını geçti. Doluluklar % 25 artarken, gelirlerdeki büyüme % 45’i geçti.

3 yıl sonra gelir doluluğu solladı

Rusya ile girilen uçak krizi ve yaşanan terör olayları nedeniyle 2016’da büyük kayıplar veren turizm sektörü, yeniden küllerinden doğuyor. 2017’de geri dönen Rus turistlerin dopingiyle yaralarını saran Türk turizmi, 2018’de rekorları alt üst ediyor. 2015 yılından sonra bir ilk gerçekleşti ve oda gelir artış hızı, doluluk artışını sollamayı başardı.

Haziran’da otel dolulukları, 2017’nin aynı dönemine yüzde 24.9 artarak ortalama yüzde 56’ya çıktı. Asıl dikkat çeken yükseliş oda başı gelirde gerçekleşti ve yüzde 47.1 artışla 45.4 euroya ulaştı.

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, son 3 yıldan bu yana ilk kez konaklama sektöründeki oda gelir artış hızının doluluk artışını geçtiğini söyledi. Turist sayısındaki artıştan daha da önemli olanın fiyatların artması olduğunu vurgulayan Bayındır, “Haziran’da bu artış oldukça yüksek oldu. Geçtiğimiz 2-3 yıldaki büyük oranlı gerilemelerden kaynaklanan bir baz etkisi olsa da yükselişin hızlı olması memnuniyet verici. Dolayısıyla yıl sonu itibariyle hem turist sayısında hem doluluklarda çift haneli artış beklentimizi koruyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Hedef zengin turist

“Türkiye’nin hedefi turist sayısından çok geliri artırmak olmalı” diyen Bayındır, şöyle devam etti:

“Yeni bakanımız Mehmet Ersoy’un da ‘Özellikle Türkiye’ye seyahat eden ‘nitelikli turist’ dediğimiz gelir grubu yüksek turistleri de hedefleyeceğiz. Yani sadece sayıyı artırmakla yetinmeyeceğiz, daha fazla para harcayan, konaklama dışı harcaması daha yüksek olan turistleri hedefleyeceğiz’ sözleriyle bu hedefi ortaya koyması bizi memnun etti.”

Kupa bitti, canlılık arttı

Timur Bayındır, ilk 6 ayda turizm sektörünün beklentilere paralel performans gösterdiğini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Yüksek sezonla birlikte fiyat artışının da gerçekleşmesi bizi mutlu ediyor. Temmuz’da da özellikle yerli ve yabancı turistin etkisiyle kıyı otellerde yüksek doluluklar yaşanıyor. Rusya’da düzenlenen Dünya Kupası, 24 Haziran seçim süreci ile ana pazarlarımızdan İran’da döviz kurlarındaki aşırı artış, Avrupa pazarındaki turist artışın sınırlı kalması, Rusya’da turizm endüstrisindeki bir takım tur operatörlerinin mali sıkıntı içerisinde oldukları haberleri Mayıs’ta bir miktar düşüşe neden olmuştu. Ancak Haziran’da yeniden yükseliş başladı.”

Haberin Devamı

En hızlısı Türkİye

Veri ve analiz şirketi STR’nin TÜROB için hazırladığı Haziran 2018 Ülke Performans Raporu’na göre Türkiye, doluluk oranında yüzde 24.9’luk artışla Avrupa’nın en hızlısı oldu. Ancak doluluk oranları sıralamasında Türkiye, 27 ülke arasında son sırada yer almaktan kurtulamadı. Avrupa’da Haziran’da en yüksek doluluğa yüzde 88.7’lik oranla İrlanda ulaştı.
İlk 6 ayda Türkiye otellerinin ortalama doluluk oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.2 artışla yüzde 63.1; ortalama günlük satılan oda bedeli yüzde 7.8 artışla 65.2 euro; toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelir de yüzde 26.9 artışla 41.1 euro olarak gerçekleşti.