Gazete Vatan Logo

3 yeni banka sırada

BDDK Başkanı Akben, ABD, Dubai ve Bahreyn’den ülkemizde bankacılığa ilgi duyan 3 finans kuruluşu olduğunu belirterek, “Bunların 2017 yılında Türkiye’de olacağını düşünüyoruz” dedi

3 yeni banka sırada

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, ABD ve Körfez bölgesinden Türkiye ile ilgilenen yabancı bankalar olduğunu açıkladı. Dubai’den bir bankanın Türkiye’ye yönelik bankacılık alanında çalışması bulunduğunu kaydeden Akben, daha önce Türkiye’de temsilcilik açan Bahreyn merkezli Bank of Bahrain & Kuwait’in (BBK) de bankacılık lisansıyla ilgilendiğini bildirdi.

Akben, Amerika’dan bir finans grubunun da Türkiye’de banka kurma planları olduğunu belirterek, “Şu anda Türkiye’de bankacılık yapmaya ilgi duyan 3 banka var. Bu elbette bir süreç. Ama bunların 2017’de Türkiye’de olacağını düşünüyoruz” ifadesini kullandı.

Sırada Hindistan mı!

Çin’in Türkiye ile ciddi bir ticaret hacmi olduğuna işaret eden Akben, Türkiye’de Çinli bankaların bulunmasının Çin için de önemli olduğunu vurguladı. Akben, Bank of China’nın Türkiye’de faaliyete başlamasının ardından Uzak Doğu’dan başka bankaların da Türkiye’ye gelebileceğini duyurdu.

BDDK olarak son dönemde başta Hindistan olmak üzere birçok ülkenin muadil kurumlarıyla anlaşmalar yaptıklarını bildiren Akben, “Bu anlaşmalar, kafalarında Türkiye ile ilgili bir şeyler olduğunu gösteriyor. Bunlar ilk adımlar” dedi. Akben, bölgedeki problemler çözüldükten sonra Türkiye’ye olan ilginin daha da artacağını düşündüğünü kaydetti.

Haberin Devamı

Şirketler, halk birleşip banka kurabilir

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, Avrupa’da çok yaygın olan kooperatif bankacılığında açılım sağlayabileceklerini söyledi. Akben, şöyle konuştu: “Buralarda bir açılım sağlayabiliriz. Eskiden tarım ya da turizm tarafını destekleyen, Anadolu’da bir bölge ile ilgilenen bankalar vardı. Buralarda güçlü kooperatif gruplara ihtiyaç var. Bu alanlara girebiliriz. Benim kanaatim, devletin de içinde bulunduğu, hem katılım bankacılığı tarafında halkın ortaklığıyla hem de kooperatif bankacılığı tarafında küçük-büyük şirket ortaklığı tarafıyla bankacılık alanında 2017 için yeni bir açılım düşünülebilir.”

Son konuk Çinliler ve Katarlılar

- 2004’de Unicredit Yapı Kredi’nin yüzde 40.9 hissesini satın aldı.

Haberin Devamı

- 2005’de BNP Paribas, TEB‘in hisselerinin yüzde 50‘sini 216.8 milyon dolara devraldı.

- 2006’da Denizbank’ın yüzde 75’i, 2.4 milyar dolara Fransız-Belçika ortaklığı olan bankacılık grubu Dexia’nın oldu.

- 2006’da Finansbank National Bank of Greece’e (NBG) 2.8 milyar dolara satıldı

- 2012’de Dexia, Denizbank’ınyüzde 99.85’ini Rusya merkezli Sberbank’a 6 milyar 469 milyon TL bedel ile sattı.

- 2012’de Kuveyt merkezli Bank Audi, Odeabank‘ı kurdu.

- 2012’de Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ banka kurma izni aldı.

- 2013’de Alternatifbank’ın yüzde 70.84 hissesi Commercial Bank of Qatar’a (CBQ) satıldı. Geçtiğimiz günlerde tümü CBQ’ya geçti.

- 2014 yılında Doğuş Grubu’na ait olan Garanti Bankası 2.5 milyar dolar (5,5 milyar TL) bedel ile İspanyol BBVA’ya satıldı.

- 2016 yılında Katarlı QNB, Finansbank’ın yüzde 99.81 payının tamamını 2.7 milyar euroya satın aldı.

- 2016 yılında, Tekstilbank hisselerini satın alan Bank of China’ya bankacılık yapma izni çıktı.