Gazete Vatan Logo

3 yaşındaki bebeğe, erkeğe hamilelik testi faturası

SSK hastanelerinin 19 Şubat'ta Sağlık Bakanlığı'na olan devrinin ardından hastane ödemelerindeki sistemde oluşan ilginç ve fahiş fiyatlı faturalar kurumun nasıl soyulmaya çalışıldığını ortaya çıkardı. Bir günde aynı hastaya 907 kez Hepatit B testi, alt çenede 45 diş, 52 yaşındaki adama sünnet, kadın hastaya prostat gibi inanılmaz faturalar hazırlanan bir raporla Başbakan'a gönderilecek

SSK Hastaneleri'nin 19 Şubat 2005'te Sağlık Bakankğı'na olan devrinin ardından inanılmaz bir fatura skandalı ortaya çıktı. SSK'ya gönderilen faturalar arasında 3 yaşındaki kıza ve erkek hastaya gebelik testi, bir hastaya aynı gün içinde 907 kez Hepatit B testi, bir başka hastaya aynı günde 7 kez MR ve ultrason, 44 kez röntgen çekilmesi gibi 'imkansız' tedaviler bulunuyor.
Söz konusu fatura skandahnda, vatandaşın rahatlaması ve SSK'da oluşan kuyrukların azalması için, hastanelerin tek çan altında toplanması sonrası sistemde yaşanan boşluk etkili oldu.

Sağlık Bakanhğı'na devredilen hastanelerden SSK'ya gönderilen faturalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratlarını hayrete düşürdü.

Skandal ödemedeki artışla ortaya çıktı
Yılbaşından bugüne kadar SSK'nın tahlil, tetkik ve tedavi gibi ilaç dışı sağlık harcamalarında büyük artış olduğu farkedildi. 2004 yılında sağlık giderleri için 6 milyar 405 milyon YTL harcanırken, 2005'in ilk 8 ayında 8 milyar 621 milyon YTL harcama yapılınca Sosyal Güvenlik Bakanlığı harekete geçti. Bunun üzerine SSK bürokratlarından bir fatura inceleme komisyonu oluşturuldu. SSK bürokratlarının yaptığı denetimler ve oluşturduğu fatura inceleme komisyonunun önüne gelen faturalarda tespit edilen fahiş ve 'komik' rakam ve bilgiler, yetkilileri hayrete düşürdü. Bir hastanın sadece alt çenesindeki 45 dişin tedavisi, 52 yaşındaki adama sünnet, kadın hastaya prostat ameliyatı, bir hastaya 200 idrar torbası birden satılması gibi faturalar, "Bunları düzenleyenin hiç mi yakalanma korkusu yokmuş, bu kadar göz göre göre sahtekarlık olur mu?" dedirtti. Bu faturaları ve fahiş ödemeleri içeren bir rapor hazırlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, söz konusu raporu kısa süre içinde Başbakanlık ve ilgili bakanlara sunacak.

3 yaşındaki kız çocuğuna gebelik testi
Tokat Erbaa Devlet Hastanesi'ne anne ve babasıyla muayene olmak için gelen 7 Haziran 2002 doğumlu Sinemis Yıldız'a gebelik testi fatura edilmiş. SSK bürokratlarının gözünden kaçmayan fatura geldiği gibi, hastaneye geri gönderilmiş.

Kadına prostat testi
Yine Tokat Erbaa Devlet Hastanesi'nde Ayşe Telli adlı kadın hastaya prostat testi yapılmış. 12 milyon lira karşılığında faturalandırılmış.

2 milyonluk idrar torbasına 337 milyon liralık fatura
Trabzon Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde yatan Havva Yılmaz adlı kadın hastaya takılan idrar torbasının fiyatı ortalama 1 milyon lira ile 2 milyon lira arasında değişirken, 337 milyon 500 bin lira olarak faturalandırılıp SSK'ya gönderilmiş.

40 kere EKG çekilmiş
Manisa'nın Akhisar ilçesinde 65 yaşındaki İsmail Yamançiftçi adındaki SSK'hya bir günde 25 Mart 2005'te tam 40 kez EKG çekildiği fatura edilmiş. Bunun karşılığında da 190 milyon lira yazılmış.

Erkeğe gebelik testi
Samsun'dan gelen bir ilginç fatura da Halil Kırımca adlı erkek hastaya gebelik testinin fatura edilmiş olması. Mart'ın 15'nde Halil Kırımca'nın idrarda gebelik testi SSK'ya fatura edilmiş.

1 yerine 242 kez demir bağlanmış
İzmir Soma Devlet Hastanesi'nde Zarif Dursun adındaki 17 yaşındaki hastaya bir adet hesaplanacak olan demir bağlama kapasitesi 242 adet olarak yazılmış. Doktorları bile hayrete düşüren 242 adet demir bağlama kapasitesi karşılığında 614 milyon lira fatura kesilmiş.

Alt çenede 45 diş
İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne diş temizliği için gelen Mukaddes Akyol isimli kadın diş taşı temizliği yapmak için hastaneye gelmiş. Yarım çene diş taşı temizliği yaptıran Mukaddes Hanım'a alt çenedeki diş sayısına 45 diş yazılmış. Alt çenede mucizevi bir şekilde tespit edilip temizlenen 45 diş karşılığı SSK'ya 555 milyon lira olarak da fatura edilmiş.

Bir günde 200 kere iğne yapılmış
İzmir Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi'ne muayene olmak için gelen Rabia Erkol adlı kadına da birgünde tam 200 kez iğne yapılmış. Bunun karşılığı da 355 milyon lira SSK'ya gösterilmiş.

907 kez Hepatit B testi
İstanbul Lütfü Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 43 yaşındaki Aynur Demirkıran adlı kadına bir günde tam 907 kez Hepatit B testinin yapılmış ve karşılığında SSK'ya 5 milyar 324 milyon lira fatura yazılmış.

200 böbrek ultrasonu
İzmir Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi'nde İlim Çetin adlı hastaya bir günde 200 kez böbrek ultrasonu çekilmiş. Karşılığında 3 milyar 355 milyon liralık fatura SSK'ya gönderilmiş. Oysa SSK'nın bütçe uygulama talimatında bir böbrek ultrasonu 15 milyon 250 bin lira.

Bir günde 24 ultrason
Lütfü Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ayaktan muayeneye gelen Fatma Çakmak adındaki hastaya 7 tane MR ve tomografi çekildiği fatura edilirken, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde muayene olan Beste Tepe adlı kadına da 24 adet film çekildiği faturalara geçmiş.

Haberin Devamı