Gazete Vatan Logo

3. turda 335 oyla Yıldırım

Meclis yeni başkanını seçmek için toplandı. 5 aday yarıştı. Cumhur İttifakı’nın adayı olan son Başbakan Binali Yıldırım üçüncü turda 335 oyla kazandı

3. turda 335 oyla Yıldırım

Meclis Genel Kurulu dün Geçici Meclis Başkanı Durmuş Yılmaz başkanlığında toplandı. AK Parti’nin Meclis Başkanı adayı İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, Genel Kurul’a girdiği sırada AK Parti milletvekilleri tarafından ayakta alkışlandı. Yıldırım, Genel Kurul’da sandalye sayısı 316’dan 291’e düşen ve daha önce Ak Parti grup başkanvekillerinin oturduğu sıralara yöneldi. Alışkanlıkla bu sıralara yönelen Yıldırım, CHP milletvekillerinin oturduğunu görünce şaşkınlığını gizleyemedi. Gülüşmelerin yaşanmasının ardından CHP’li milletvekilleriyle tokalaşan Yıldırım, AK Parti sıralarına geçti. Meclis Başkanlığı seçimlerine CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli ve HDP Eş Genel Başkanları Sezai Temelli ile Pervin Buldan da oy kullandı.

İlk iki turda 400 oy çıkmadı

Geçici Meclis Başkanı Durmuş Yılmaz; Ak Parti’den Binali Yıldırım, CHP’den Erdoğan Toprak, İYİ Parti’den Hayrettin Nuhoğlu, HDP’den Meral Danış Beştaş ve Saadet Partisi’nden Nazır Cihangir İslam’ın Meclis Başkanı olmak için partileri tarafından aday gösterildiklerini söyledi. Durmuş Yılmaz, ilk iki oylamada seçilebilmek için üye tam sayısının 3’te 2’si kadar yani 400 oy almak gerektiğini anımsattı. Yılmaz iki turda bu oyun alınamaması durumunda üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu kadar yani 301 oyun başkanlık seçimi için yeterli olacağını bildirdi. Meclis İç Tüzüğü’ne göre bir yasama yılında Meclis Başkanlığı için iki seçim yapılıyor..

Haberin Devamı

Tutuklu milletvekili tartışması

Gizli oyla yapılan ilk tur seçimi beklendiği gibi geçti. Adaylar seçilebilmek için gerekli 400 oya ulaşamayınca seçim ikinci tura kaldı. Birinci tur oylamada 581 milletvekili oy kullandı. MHP’nin de desteklediği AK Parti’nin adayı Binali Yıldırım 331 oy aldı. CHP’nin adayı Erdoğan Toprak 134 oyla ikinci sırada yer alırken diğer adayların oy dağılımı şöyle oldu: HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş 65, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu 43, Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam 4.4 oy ise geçersiz sayıldı. İkinci turda da sonuçlar birbirine yakındı. Üçüncü turda Yıldırım MHP desteğiyle 335 oy alarak yeni Meclis Başkanı seçildi.

Haberin Devamı

Oylama öncesi söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, tutuklu olan iki milletvekilinin oy kullanamayacağını belirterek ‘Böyle Meclislere ‘ayıplı Meclis’ denir. Bu konuyla ilgili Başkanlığın bir değerlendirme yapması gerekir’ dedi. Ak Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, kendilerinin de bütün milletvekillerinin yemin etmesini arzu ettiklerini belirtti. ‘Türkiye hukuk devleti. Bütün uygulamalar hukuk çerçevesinde yapılmaktadır’ dedi.

TBBM Başkanı Binali Yıldırım'ın ailesi ile bazı bakanlar da seçimleri izledi.

Yıldırım: Herkesin başkanı olacağım

Seçildikten sonra teşekkür konuşması yapan Meclis Başkanı Binali Yıldırım ‘Yeni dönem Meclisi yapılan anayasa değişikliği doğrultusunda uzlaşma kültürünü daha da geliştirme imkanına sahip olmuştur. Yeni dönemde kanun yapma yetkisi tamamen Meclis’e ait. Bu durum yasama organını çok önemli hale getirecek. MHP’ye desteği için çok teşekkür ediyorum. Oy veren ya da vermeyen herkesin başkanı olacağım’ diye konuştu.

Haberin Devamı