Gazete Vatan Logo

3 özelliğe vurgu

Genelkurmay Başkanı Başbuğ, devletin üç özelliğine vurgu yaptı

Genelkurmay Başkanı, “Türk Silahlı Kuvvetleri bize emanet edilen cumhuriyet ve devletimizin ulus devlet, üniter devlet ve laik devlet yapısının her zaman savunucusu ve koruyucusu olmuştur. Bundan sonra da olmaya devam edecektir” dedi.

ANKARA - Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’nda “Türk Silahlı Kuvvetleri Şeref ve TSK Üstün Hizmet Madalyası Tevdi Töreni” düzenlendi. Törene, Org. Başbuğ’un yanı sıra Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, kuvvet komutanları ile üst düzey komutanlar ve eşleri katıldı.

Büyük Taarruz’dan yaklaşık bir yıl önce, 15 Ekim 1921’de, 1. Ordu Komutanı’nın cephe komutanına gönderdiği rapordan örnekler aktaran Orgeneral Başbuğ, “Gerçek mucize elindekini, avucundakini vererek, gerektiğinde cephaneyi sırtında yaşayarak, Türk milletinin katlandığı fedakarlıklardan pırıl pırıl bir ordu yaratmaktır. Aslında bu nokta yeterince kavranmadıkça Kurtuluş Savaşı’nın ruhunu ve aslını anlamak zordur” diye konuştu.

Org. Başbuğ, 24 günlük Büyük Taarruz’da Türk ordusunun verdiği şehit sayısının 2 bin 543 yaralı sayısının ise 9 bin 855 olduğunu, Yunan ordusunun kayıp sayısının 100 binin üzerinde olduğunu hatırlattı. Böyle bir imha muharebesinin dünya tarihinde olmadığını vurgulayan Orgeneral Başbuğ, “2 bin 500 şehide karşı, karşıdaki orduya 100 binlerin üzerinde kayıp verdiriyorsunuz ve kesin kati sonuç alıyorsunuz” diye konuştu.

TSK savunucu ve koruyucu

Org. Başbuğ, şöyle konuştu: “Bugün bizler, bize eşsiz zaferi kazandıran ve devrimin yolunu açan başta Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşları olmak üzere hayatlarını kaybeden ve bugün o eşsiz zaferin kazanımlarını yurdumuzun her karış toprağında canlarını vererek koruyan aziz şehitlerimizin ve kahraman gazilerimizin önünde tekrar saygıyla eğiliyoruz. Türk Silahlı Kuvvetleri bize emanet edilen Cumhuriyet ve devletimizin ulus devlet, üniter devlet ve laik devlet yapısının her zaman savunucusu ve koruyucusu olmuştur. Bundan sonra da olmaya devam edecektir.”

Başbuğ’dan ‘30 Ağustos seferberliği’ emri!

ANKARA - Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un emriyle bu yılki 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinliklerinde, TSK gövde gösterisi yapacak. İlklere imza atılacak etkinlikler kapsamında verilecek 30 Ağustos Resepsiyonu’na, devlet erkanı, askeri personel, şehit ve gazi yakınları, bürokratlar, işadamları, sanatçılar, yazarlar ve vatandaşların da aralarında bulunduğu 4 bin kişi davet edildi. DTP’li milletvekilleri ise geçen yıllarda olduğu gibi resepsiyona davet edilmedi.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’ndan bir taburun, Alay Bandosu eşliğinde Sıhhiye-Kızılay-TBMM güzergahında 30 Ağustos’ta ilk kez bir yürüyüş gerçekleştireceği etkinlikler kapasamında, 8 bin 881 personel geçiş yapacak.

Etkinlikler hakkında bilgi veren Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tümgeneral Ferit Güler, AKM’deki geçit töreninde daha önceki yıllarda sadece Ankara Garnizonu’nda konuşlu birliklerin sancakları yer alırken, bu yıl ilk kez Türkiye’deki tüm birliklere ait 60 sancağın törene katılacağını bildirdi. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Tümgeneral Güler, resepsiyonua Ankara protokolündeki devlet erkanının davet edildiğini vurgulayarak, “Bunlara ilave olarak iş adamları, sanatçılar ve vatandaşlarımız dahil oldu. Yer sınırlandırılması dolayısıyla emekli general ve amiraller katılmıyorlardı, bu yıl 500 civarında emekli general-amiral da davet edildi” dedi. Tümgeneral Güler, ’Geçmiş yıllarda bir grup milletvekili resepsiyona davet edilmemişti. Bu yıl nasıl bir uygulama var?’ şeklindeki soruyu “Geçen yılki yapılan davet kıstaslarımız geçerlidir” diye yanıtladı.

Haberin Devamı